Benedek
-5 °C
5 °C

Offenzívába kezd az MSZP

2005.06.25. 14:34
Gyurcsány Ferenc hétfőn jelenti be a kormány legújabb ötletének, az adócsökkentésnek a részleteit. A szocialista párt választmánya szombaton megalakította választási bizottságát, és elkezdte a 2006-os kampányát.

Noha az Index által megkérdezett szakemberek szerint amíg a közszféra kiadásait nem faragják le, nem csökkenthetők érdemben az adók, az Index információi szerint Gyurcsány Ferenc hétfőn "a következő öt évre átfogó, valamennyi adónemet érintő adóreformot" jelent be.

A kormányfő az adócsökkentés részleteit tartalmazó dokumentumot szombaton az MSZP választmányi ülésén felmutatta, de senki sem nézhetett bele. Hilller István tájékoztatása szerint az anyagot még ő sem ismeri részleteiben, de azt elmondta, hogy a koalíciós partnerrel közös, és kompromisszumos megoldást találtak.

Irányát tekintve: csökkenő

A választmánynak a kormányfő azt mondta, hogy nem ígértek korábban átfogó adóreformot, nem volt ilyen a választási programukban, de most "szeretném jelenteni, 2005-ben alapirányát tekintve az adóterheket és a járulékterheket csökkentő, a gazdaság versenyképességét és a társadalmi igazságosság növelését egyaránt szolgáló adóreformot fogunk elindítani".

Gyurcsány Ferenc szerint 2000 után elkezdődött az ország gazdaságának stabilizálása és egy szociális kiigazítási program, a gazdaság újbóli dinamizálása azonban elmaradt. "2005 az az időpont kell hogy legyen, amikor figyelmünk most már nem, vagy gazdaság, vagy szociális igazságosság kérdése alapján oszlik meg, hanem gazdasági dinamizmus és szociális igazságosság együtt" - mutatott rá.

"A legnagyobb ellenzéki párt elnöke két héttel ezelőtt azon "sápítozott", hogyan lehet megélni 70 ezer forintból, mondta Gyurcsány, aki szerint nem 70, hanem 74 ezer, és "ha nem tudja hogyan lehet megélni 74 ezer forintból, akkor gondolom igazából nagy bajban van azzal, hogy hogyan lehetett megélni az ő kormányzása alatt 54-ből, mert hogy ennyi volt egy átlagos fizikai munkásnak a bére".

Kommunikációs offenzíva

A választmány döntött arról is, hogy kiegészítik az országos választási bizottságot. Az ovb-ről bővebben itt olvashat. Simon Gábor választmányi elnök bejelentette, hogy a kormány elmúlt három évének eredményeit ismertető kommunikációs offenzívába kezdenek. "Nem mond igazat az, aki szerint romlott a családok megélhetése" - említett Simon egy példát, milyen kérdéseket szükséges tisztázni.

Hiller István pártelnök a választmány közbeni sajtótájékoztatón közölte, hogy amint a választásokon induló jelöltek, stábjaik felállnak, a parlament utolsó napján a Köztársaság téri székházban összegyűlnek, hogy milyen módon vágjanak bele a kampányba. Részt vesznek falunapokon, fesztiválokon, de figyelembe kell venni, hogy a nyári napokon hogyan viszonyulnak az emberek a politikához, mondta Hiller István.