Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Hiller feltámadására várnak

2005.06.24. 11:07
Bármennyien is elégedetlenkedtek az elmúlt hetekben az MSZP vezetőjének tevékenységével kapcsolatban, úgy tűnik, Hiller Istvánnak nincs alternatívája. Ráadásul egy váratlan húzással sikerült bebiztosítania magát.
A szocialista párt országos választmánya szombaton megalakítja saját országos választási bizottságát, amely a választásokig terjedő időszakban gyakorlatilag a párt legfőbb testületévé válik. Az ovb elnöke nem Hiller István pártelnök, hanem Gyurcsány Ferenc kormányfő lesz.

Az alapszabály szerint az ovb tagja a pártelnök, az elnökhelyettes, a parlamenti frakció vezetője, az országos választmány elnöke, és a pénztárnok. A bizottsághoz szombaton az országos választmány várhatóan delegálja Kiss Péter kancelláriaminisztert, valamint a párt két alelnökét, Juhász Ferencet és Újhelyi Istvánt.

Miniszterelnök-jelölt nélkül

Az alapszabály szerint az ovb tagja továbbá a párt miniszterelnök-jelöltje. Ezt a posztot viszont jelenleg nem tölti be senki, de az Index által megkérdezett szocialista politikusok szerint óriási meglepetés lenne, ha nem Gyurcsányt választaná a párt miniszterelnökjelölő kongresszusa.

Gyurcsány Ferenc pártbeli térnyerését többen azzal magyarázzák, hogy Hiller pártelnök nem tudja megfelelő mértékben ellensúlyozni a miniszterelnök dinamizmusát.

Hiller allűr
Az Index információi szerintpártelnökké választása után a miniszterelnökihez hasonló Audi A8-ast szeretett volna vásároltatni magának Hiller István miután visszaadta miniszteri A6-osát és az MSZP nem rendelkezett megfelelő pártelnöki járművel. Hiller, akinek végül egy A6-ossal kellett beérnie, azzal érvelt a csúcskategóriás 4,2-es limuzin mellett, hogy a szocialista párt vezetőjének protokollárisan is demonstrálnia kell a kormányfővel való egyenrangúságát.
Hillernek a pártközpont régi munkatársaival sem sikerült jó kapcsolatot kiakítania. A párt Köztásaság téri székházban dolgozók közül többen azt állították, hogy a pártelnök februári beköltözésekor komoly surlódás keletkezet a már bent dolgozók és az új csapat között. Ezt a feszültséget elégelte meg Lugosi Viktória, Hiller sajtófőnöke, és egy hónapja felmondott.

Hiller felelősségét vetették fel a soproni időközi választási kudarc és az elmúlt fél év legnagyobb pártkudarcának tartott államfőválasztás után is. A pártelnök a békesség jegyében az elmúlt két hétben A6-os Audijával sorra járta a párt vezetését is bíráló országos alapszervezeteket.

Felelősség nélkül

De érdekes-e egyáltalán, hogy ki az MSZP jelenlegi elnöke? Az országos elnökség feladatainak nagy részét a továbbiakban az ovb veszi át, amelynek Gyurcsány a vezetője. Egyöntetű vélemény a pártban, hogy az elnök szerepe ezzel leértékelődött.

"A presztízsveszteség után Hiller Istvánnak újra kell felépítenie magát" - mondta egy informátorunk, aki szerint az államfőválasztási kudarc után kezdődött ön pr-t Hiller ügyesen alapozta meg azzal, hogy a kongresszuson - vita és előzmény nélkül -, váratlanul bizalmi szavazást kért maga ellen, és a delegáltak óriási többsége megerősítette posztján. "Hillernek kitágult a pálya", ahogyan forrásunk fogalmazott.

Hillernek a pártelnöki poszton nincs komoly alternatívája. Gyurcsány Ferenccel együtt vették át a hatalmat, és - a bizalmi szavazás után - Hiller a választások utánig bizonyosan pártelnök maradhat. Gyurcsány Ferencnek pedig szüksége van a stabil elnök támogatására is, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltjüknek őt válasszák meg.

A jelenlegi elnök szóba jöhető alternatívái közül Szekeres Imre elnökhelyettes noha a pártban az irányítói, szervezői munkát végzi, "gyenge", nem elég nagy a támogatottsága. Juhász Ferenc alelnök pedig kijelentette, hogy nem akar pártelnök lenni, mondta egy vezető szocialista poltikus az Indexnek.

Fővárosi listavezetőt választottak
Hiller Istvánt felkérték az MSZP budapesti listájának vezetésére A budapesti szocialisták felkérték Hiller Istvánt, az MSZP elnökét, hogy vezesse a párt fővárosi 2006-os területi listáját, jelentette be Molnár Gyula, a párt budapesti elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Az MSZP budapesti szervezete kiválasztotta azt a 32 országgyűlési képviselőjelöltet, akit 2006 tavaszán indít Budapesten.

Hiller István pártelnök a sajtótájékoztatón elmondta, az MSZP a jelöltállítás záró szakaszához ért. Eddig 152 jelöltet fogadott el az országos elnökség, a következő két elnökségi ülésen pedig befejeződik mind a 176 egyéni választókerület áttekintése.