Illés
17 °C
29 °C

Helyükön maradtak a miniszterek

2003.09.03. 11:10
Az MSZP keddi elnökségi ülésén nem volt szó személyi kérdésekről, csak a Pénzügyminisztérium szóvívője távozott a kritikák miatt.
Az MSZP nem fogadja el a hatalommal való visszaélést, a tisztségek felhasználását anyagi előnyök szerzésére - mondta Kovács László, a szocialista párt elnöke kedden, a párt elnökségi ülését követő, éjszakába nyúló sajtótájékoztatón.

Levonni a konzekvenciákat

A politikus Szili Katalinnak, az MSZP elnökhelyettesének a napokban tett kijelentésével kapcsolatosan úgy fogalmazott: "ha bárki jogsértést követ el, nem védjük meg, ha bárki megsérti az etikai-erkölcsi normákat, neki kell levonnia a személyére vonatkozó konzekvenciákat". Kovács László ugyanakkor hozzátette, ha valakit alaptalanul ér támadás, akkor viszont kiállnak mellette.

"Kormánytisztségben lévő szocialista politikus nem sértett törvényt, nincs erre utaló semmilyen jel" - hangsúlyozta az MSZP elnöke. Az elnökség - melynek ülésén Medgyessy Péter miniszterelnök is részt vett - az erről szóló vitában elvekről határozott, vagyis nem személyekről, hanem bizonyos magatartásról tárgyalt. Elmondta azt is, hogy általános elvként fogalmazták meg: véleménykülönbségek esetén az eltérő álláspontokat nem a sajtón keresztül kell megvitatni.

Rossz volt a kommunikáció

A miniszterelnök jelenlétében tartott tanácskozásról szólva a pártelnök hangsúlyozta, az elnökségi ülésen nem hangzott el javaslat a kormányon belüli személyi változásokról, így nem került szóba Csehák Judit egészségügyi és László Csaba pénzügyminiszter tevékenysége sem, bár a pénzügyi tárca kommunikációját "erős kritika" érte. Kérdésre válaszolva Kovács László kitért arra, hogy "a jogos bírálat a miniszter felelősségét is felveti".

A pártelnök tájékoztatása szerint a kormányfő egyetértett a Pénzügyminisztérium kommunikációját ért kritikával. AZ MTI szocialista forrásból úgy értesült, hogy a miniszterelnök kritikája miatt távozik posztjáról Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője.

Nem tervezi szóvivője, Máté Dániel leváltását - cáfolta a hírügynökség értesüléseit a pénzügyminiszter.

Előre az úton

Kovács László emellett elmondta: az ülésen mindenki egyetértett abban, hogy folytatni kell a kormányprogram végrehajtását, és nem hagyják magukat eltéríteni céljaik megvalósításától, azonban a program teljesítésének ütemét a gazdaság lehetőségei szabják meg. A 2004-es büdzsé éppen ezért takarékos lesz, és nagyobb szerepet kap az igazságosabb közteherviselés.

Kovács megjegyezte, hogy az elnökség álláspontja szerint erősíteni kell a párt, az országgyűlési képviselőcsoport, illetve a kabinet együttműködését, gyakoribbá kell tenni az egyeztetéseket. Hozzátette, elkerülhetőek lennének a "kommunikációs zavarok", ha a frakció munkacsoportjai részt vehetnének egyes minisztériumi vagy kormánydöntések előkészítésében. Kovács László újságírói kérdésre válaszolva közölte, az elnökségi ülésen kormánytag nem ajánlotta fel lemondását.