Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Helyükön maradtak a miniszterek

2003.09.03. 11:10
Az MSZP keddi elnökségi ülésén nem volt szó személyi kérdésekről, csak a Pénzügyminisztérium szóvívője távozott a kritikák miatt.
Az MSZP nem fogadja el a hatalommal való visszaélést, a tisztségek felhasználását anyagi előnyök szerzésére - mondta Kovács László, a szocialista párt elnöke kedden, a párt elnökségi ülését követő, éjszakába nyúló sajtótájékoztatón.

Levonni a konzekvenciákat

A politikus Szili Katalinnak, az MSZP elnökhelyettesének a napokban tett kijelentésével kapcsolatosan úgy fogalmazott: "ha bárki jogsértést követ el, nem védjük meg, ha bárki megsérti az etikai-erkölcsi normákat, neki kell levonnia a személyére vonatkozó konzekvenciákat". Kovács László ugyanakkor hozzátette, ha valakit alaptalanul ér támadás, akkor viszont kiállnak mellette.

"Kormánytisztségben lévő szocialista politikus nem sértett törvényt, nincs erre utaló semmilyen jel" - hangsúlyozta az MSZP elnöke. Az elnökség - melynek ülésén Medgyessy Péter miniszterelnök is részt vett - az erről szóló vitában elvekről határozott, vagyis nem személyekről, hanem bizonyos magatartásról tárgyalt. Elmondta azt is, hogy általános elvként fogalmazták meg: véleménykülönbségek esetén az eltérő álláspontokat nem a sajtón keresztül kell megvitatni.

Rossz volt a kommunikáció

A miniszterelnök jelenlétében tartott tanácskozásról szólva a pártelnök hangsúlyozta, az elnökségi ülésen nem hangzott el javaslat a kormányon belüli személyi változásokról, így nem került szóba Csehák Judit egészségügyi és László Csaba pénzügyminiszter tevékenysége sem, bár a pénzügyi tárca kommunikációját "erős kritika" érte. Kérdésre válaszolva Kovács László kitért arra, hogy "a jogos bírálat a miniszter felelősségét is felveti".

A pártelnök tájékoztatása szerint a kormányfő egyetértett a Pénzügyminisztérium kommunikációját ért kritikával. AZ MTI szocialista forrásból úgy értesült, hogy a miniszterelnök kritikája miatt távozik posztjáról Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője.

Nem tervezi szóvivője, Máté Dániel leváltását - cáfolta a hírügynökség értesüléseit a pénzügyminiszter.

Előre az úton

Kovács László emellett elmondta: az ülésen mindenki egyetértett abban, hogy folytatni kell a kormányprogram végrehajtását, és nem hagyják magukat eltéríteni céljaik megvalósításától, azonban a program teljesítésének ütemét a gazdaság lehetőségei szabják meg. A 2004-es büdzsé éppen ezért takarékos lesz, és nagyobb szerepet kap az igazságosabb közteherviselés.

Kovács megjegyezte, hogy az elnökség álláspontja szerint erősíteni kell a párt, az országgyűlési képviselőcsoport, illetve a kabinet együttműködését, gyakoribbá kell tenni az egyeztetéseket. Hozzátette, elkerülhetőek lennének a "kommunikációs zavarok", ha a frakció munkacsoportjai részt vehetnének egyes minisztériumi vagy kormánydöntések előkészítésében. Kovács László újságírói kérdésre válaszolva közölte, az elnökségi ülésen kormánytag nem ajánlotta fel lemondását.