Valér
-2 °C
0 °C

Szili megálljt parancsolna az elmúlt fél év morális amortizációjának

2003.09.02. 12:45
Az MSZP keddi elnökségi ülésén ismét téma lehet a K&H brókerbotrány valamint Gyurcsány Ferenc sportminiszter ingatlanszerzése - ígérte az MSZP nómenklaturáját bíráló Szili Katalin, a párt elnökhelyettese.

A kormányprogramhoz morális mérce kell

Lomniczi Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján, Szili Katalin kifejtette, hogy mennyire elege van a botrányokról, a felfújt ügyekről és pártpolitikai belső ügyekről szóló vitákból, és hogy a kormánynak azzal kellene törődnie, amire megválasztották, a társadalom jövőjének alakításával. "A kormányprogramban foglaltakhoz kell ragaszkodni" - hangsúlyozta, amihez viszont "megfelelő morális mércét kell biztosítani". Szili Katalin már a második vezető szocialista politikus, aki bírálatot fogalmaz meg saját pártjával és a kormánnyal szemben. Szili a Hír tv-ben vasárnap Gyurcsány Ferenc üdülővásárlásával kapcsolatban arról beszélt, hogy az MSZP-nek meg kellene szabadulnia a nómenklatúrától.

Aktivizálódtak a bírák
Az alkotmánymódosítás elodázhatatlan, tarja Szili Katalin házelnök, aki kedden Lomniczi Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság elnökével egyeztetett alapjogaink bíróságokra vonatkozó részéről. Szili Katalin szerint nem csak azért lenne szükség alkotmánymódosításra, mert a rendszerváltó országok közül Magyarországon nem változott egyedül az alkotmány, hanem mert számos új szempont nem érvényesül. Lomniczi Zoltán arról beszélt, hogy a bírói gyakorlattal segíthetik a kodifikációs munkát, valamint azon tapasztalatát osztotta meg a sajtóval, hogy az elmúlt egy évben aktívabb lett a munka a bíróságok és a parlament között.

Álljt parancsolni

Szili Katalin szerint a mai elnökségi ülésen és a frakcióülésen is szóba kerülhetnek a kényes ügyek. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy már két éve folymatos az MSZP-n belül a törekvés egy "új erő" létrehozására. Hogy ez az új erő új személyeket is jelent-e, azt még korainak tartotta megválaszolni. "Mindenesetre álljt kell parancsolni az elmúlt fél év erkölcsi amortizációjának!" - mondta.

Előzőleg Jánosi György választmányi elnök jelezte fenntartásait a kormányra vetődő gyanús ügyek miatt. Szili véleményével nem ért egyet többek között Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, aki szerint az MSZP tagjai semmivel sem pártállamibbak, más pártoknál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!