Ödön
2 °C
11 °C

Szociáldemokrata párttá alakul az MSZP

2002.09.30. 08:13
Elérkezett az idő, hogy a Magyar Szocialista Párt nevét Magyar Szociáldemokrata Pártra módosítsák - jelentette ki Kovács László Jászberényben. A pártelnök szerint azonban nem elég a nevet megváltoztatni, tartalmi reformokra, új székházra és új jelképekre is szükség van. Az új névről és arculatról a párt kongresszusának legkésőbb 2004-ig döntenie kell.
"Elérkezett az idő, hogy az MSZP nevét megváltoztassuk, és kongresszus mondja ki azt, hogy a szocialista jelzőt a szociáldemokrata váltsa fel, a miénk ugyanis már valóban szociáldemokrata párt" - jelentette ki Kovács László, az MSZP elnöke szombaton Jászberényben, a szociáldemokrácia jövőjéről tartott konferencián, adta hírül a Népszabadság.

A székház kísértete

A pártelnök szerint nem elég a párt nevének megváltoztatása, a tartalmi reformok folytatására, a jelképek megújítására és új székházra is szükség van. A megújult pártnak a jelenlegi, keserű emlékeket idéző székházából el kell költöznie. Mindennél azonban fontosabb a tartalmi megújulás, amelynek alapján tovább folytatják majd a párton belül a demokrácia erősítését, a fiatalítást, és céljuk az is, hogy a nőknek az eddiginél is több teret nyissanak a politizálásban.

Kovács László vasárnap a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a párt kongresszusa dönthet a névváltoztatásról. Az még nem dőlt el, mi lesz az MSZP új neve. Nem szükségképpen a következő kongresszuson kell dönteni az azonnali névváltoztatásról, mert először a párttagság véleményét kell kikérni. A pártelnök leszögezte, legkésőbb a választások közötti félidőben, 2004-ben születhet meg ez a döntés. A külügyminiszter szerint a 13 éve elkezdett átalakulási folyamatnak ez kiteljesedése lenne.

A szociáldemokrácia köszöni jól van

Kovács kijelentette: szinte megalakulása óta sokszor és sokan keltették a szociáldemokrácia halálhírét, de a mozgalom mindig túlélte a válságokat, és sikeres válaszokat tudott adni a társadalmi fejlődés legfontosabb kérdéseire, annak ellenére, hogy sosem kínált leegyszerűsített, populista megoldásokat. A szociáldemokrácia értékrendje és politikai stílusa nem kínál gyors, látványos sikereket, a szociáldemokrata pártokat inkább a lassabb építkezés jellemzi.

A párt névváltoztatási elképzelésével kapcsolatban Horn Gyula a napilapnak úgy nyilatkozott: minden kezdeményezés iránt nyitottnak kell lenni. Az MSZP előző elnöke ugyanakkor nem hiszi, hogy a pártban erőltetett fiatalításra lenne szükség, mert a generációváltás végbemegy enélkül is. Fontosnak tartja viszont, hogy a fiatalítás nagyobb szakmai követelményekkel és teljesítményekkel párosuljon.

Ágh már '89-ben megmondta

Lengyel László politológus a tanácskozáson fölszólalva kifejtette, hogy a szocialista pártban most zajlik a negyedik generációváltás. A "kádáristák" nagy nemzedéke, Horn Gyuláék, majd Kovács Lászlóék után most ott vannak azok a harmincöt-negyven évesek, akik meghatározók lehetnek a továbbiakban. Ennek a nemzedéknek azonban Lengyel László szerint el kell döntenie, hogy továbbra is az "apákra" tekint, azok példáját követi, vagy végre egymás tekintetét keresve csoportokat alkot, és 2003 végére, 2004 elejére már a párt meghatározó vezetői e nemzedékből kerülhetnek ki. Most ugyanis "a pártban patrónusok, kliensek és megyei választófejedelmek vannak". A politológus szerint a jobboldal bizonyos tekintetben fontos sikert ért el: vannak helyeik, jelképeik, ünnepeik és tereik. A baloldal ezzel szemben - részben - "az utcabálok szintjén" szólítja meg az embereket.

Ágh Attila politológus arra emlékeztetett: ő már 1989-ben azt javasolta, hogy a párt ne az MSZP nevet vegye fel, mert ez nem jelent elég markáns változást az MSZMP-vel szemben. Szerinte a szocialistáknak az utódpártiság utolsó formai maradványaitól is meg kell szabadulniuk.

"Az MSZP-ből nem lesz szociáldemokrata párt"

"Kutyából nem lesz szalonna" - fogalmazott Áder János az MSZP esetleges névváltoztatására vonatkozó hallgatói kérdésre válaszolva vasárnap Székesfehérváron, egy választási fórumon. A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője kifejtette, hogy bár nagy szükség lenne Magyarországon is egy valóban európai szociáldemokrata pártra, de "amit az MSZP bemutat, az attól messze van". Az MSZP olyan politikai kultúrát honosított meg, olyan lejárató stílusú, negatív kampánnyal nyerte meg a parlamenti választásokat, amely káros az ország hosszabb távú demokratikus fejlődése szempontjából. "Azt hiszem, még hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ők egyáltalán aspiránsok lehessenek erre a pozícióra" - tette hozzá Áder.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?