16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Gyurcsány új egészségügyi minisztert akar

2008.03.29. 12:00
Még ha vesztünk, akkor sem folytathatjuk ott, ahol korábban abbahagytuk, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP szombati pártértekezletén 2500 meghívott előtt. A kormányfő beszédében bírálta azokat a szocialistákat, akik szerint valahogy ki kell húzni ezt a két évet, és nem szabad hozzányúlni a problémákhoz. Az SZDSZ-t felszólította, a két párt válasszon közösen új egészségügyi minisztert, és kijelentette, hogy a koalíciós szerződés nem szentírás. Orbán Viktor sem maradt ki a sorból: a Fidesz elnöke meghívta születésnapjára Bayer Zsoltot, aki az utóbbi évek legocsmányabb antiszemita kirohanását követte el a Magyar Hírlapban.

"A koalíciós megállapodás nem szentírás, én is úgy gondolom, hogy két év elmúltával újra kell gondolni. A koalícióval nem lehet játszani, a koalícióval nem lehet zsarolni" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati országos pártértekezletén. Az MSZP elnöke a tanácskozáson mondott több mint egyórás beszédében az SZDSZ-re célozva úgy fogalmazott: nem lehet zsarolni, "nem lehet úgy viselkedni, mint egy megbántott szerető (...) Ez eddig nem volt szokás, határozottan azt kérem, hogy ne is legyen".

Gyurcsány Ferenc szerint a sikertelenséget és a frusztrációt egyik koalíciós fél sem oldhatja fel azzal, hogy a másikon köszörüli a nyelvét.

Kattintson a képekért!

Gyurcsány Ferenc azt üzente az SZDSZ-nek, hogy szálljanak le a magas lóról, és ne hordják olyan magasan az orrukat. A kormányfő szerint nem a reformpolitikával van a baj, hanem a "reformkioktatással, a reformgőggel és a reformblablával".

Gyurcsány Ferenc éppen ezért több párbeszédet és szakértelmet kért a koalíciós partnertől. A miniszterelnök kijelentéseit többször is hosszú tapssal fogadták a pártértekezleten jelenlévő szocialista országos és helyi politikusok.

Új minisztert akar

Gyurcsány Ferenc azt mondta, olyan egészségügyi törvénynek kell születnie, amit az ország zöme elfogad, így a miniszterelnök azt javasolja az SZDSZ-nek, jelöljenek közösen új egészségügyi minisztert. Több MSZP-s is úgy értelmezte ezt, hogy szocialista minisztere lesz a tárcának. A kormányfő azt állította, a háta közepére sem kívánja a személyes vitákat, ezért arra kéri az SZDSZ-t, teljesítse az MSZP kérését. Azt mondta, erről előzetesen egyeztetett Kóka János szabad demokrata pártelnökkel és Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel is.

Azt nem vitatta a miniszterelnök, hogy az egészségügyi reformra szükség volt. Az más kérdés, hogy azért váltott ki annyi vitát, mert nem volt pontosan kidolgozva, a precíz végrehajtást reformbablával és reformgőggel takarták el. Szerinte a sikeres átalakítás csak akkor valósulhat meg, ha le lehet zárni a pénztártörvénnyel kapcsolatos vitát. Gyurcsány szerint a pénztártörvény reformjára szükség van, de figyelembe kell venni, hogy az ország nagy része bizonytalan ezzel a jogszabállyal kapcsolatban, és fél a megváltoztatásától. Márpedig olyan törvényre van szükség, amely az ország nagy része számára elfogadható. (Egyes küldöttek szerint ez a magántőke kivonásaként értelmezhető.)

Gyurcsány szerint az ország hatalmas kihívás előtt áll: a mélyülő társadalmi elbizonytalanodás, a sokasodó konfliktusok miatt zsákutcába juthat Magyarország. Az alapkérdés, hogy az ország a nemzeti progresszió, vagy a sokat ígérő, populista radikalizmus irányába megy-e. A jobbik megoldás persze a progresszió, melynek zászlóshajója az MSZP, így Gyurcsány a baloldalt és a tagságot kérte, támogassák ezt a politikát.

Nem hagyta ki az ellenzék ostorozását: nemzeti felsőbbrendűségüket, vezérelvűségüket, ideológiai állhatatlanságukat kritizálta. Aztán jött az igazi jolly joker: Orbán pellengérre állítása. A Fidesz elnöke ugyanis meghívta születésnapjára azt a közírót (Bayer Zsoltot) aki az utóbbi évek legocsmányabb antiszemita kirohanását követte el.

fotók: Huszti István

Szerinte a magyar jobboldal politikai pártja (Fidesz) a parlamenti vetélkedést összekeveri az élet-halál harccal, de legalábbis a kocsmai verekedéssel. A jobboldal számára Gyurcsány szerint a baloldal hazaárulók tömege, akik ellen a kereszténydemokráciától kezdve az utcai harcokig bármit be lehet vetni.

Kiosztott mindenkit

Ha nem érti az ország, hogy mivel áll szemben, akkor az orbáni politika nem egyszerűen többségbe kerülhet, de zsákutcába viheti az országot, fejtegette Gyurcsány. Éppen azért téved, aki azt hiszi, hogy a függetlenség azt jelenti: egyenlő távolságot kell tartani mindkét oldaltól. Kaptak is azok, akik hűvös távolságtartással élik életüket, főként ha értelmiségiek. Nem igaz, fakadt ki Gyurcsány, hogy nem értik: az ő dolguk magyarázni, bepillantást engedni a tömegnek a kulisszák mögé, feltárni az igazságot.

A sajtót is leteremtette, mert extrém eseményekről közvetít nyakra főre. Márpedig a miniszterelnök interpretációjában a függetlenség nem a "mindenről beszámolás", és nem is az, hogy egyet ütünk jobbra, egyet balra, egyszer Orbánnak szólunk be, egyszer Gyurcsánynak. A két személy politikáját kell vizsgálni, figyelmeztetett Gyurcsány.

Vesztésre áll a progresszió

A kormányfő önkritikát is gyakorolt, és beismerte, hogy a nemzeti progresszió vesztésre áll. Igaz, nem először, nyugtatott meg mindenkit, majd a baloldal felelősségét kezdte boncolgatni. Ez szerinte nagyjából abban áll, hogy az MSZP nagyon sokáig szociális álmokat kergetett, s miközben osztogatással boldoggá tette az országot, nem számolt a realításokkal. Gyurcsány szerint nem csoda, hogy az ország nem hajlandó elfogadni a 300 forintos vizitdíjat attól az MSZP-től, amely korábban 70 százalékkal megemelte a köztisztviselők bérét, és bevezette a 13. havi nyugdíjat.

Mea maxima culpa

És persze a társadalom tájékoztatásának hiányosságai is előkerültek (értsd: rossz kormányzati kommunikáció). Történelmi tévedése Gyurcsány szerint az volt, hogy nem állt 2006-ban a nép elé, és nem jelentette be, hogy a baloldal addigi útja járhatatlan. "Azt gondoltam, hogy majd kormányozunk, és az felülírja a korábbi hibákat" - mondta.

Gyurcsány arról is beszélt, hogy nem szabad az egyensúlyteremtés politikáját feladni, hiába tűnik úgy a népszavazás után, hogy az embereket csak filléres ügyekkel, támogatásokkal lehet megnyerni. "Még ha vesztünk, akkor sem folytathatjuk ott, ahol korábban abbahagytuk" - mondta Gyurcsány. (Taps.)

"Remélem, tudjátok, mit tapsoltok meg. Mert azt, hogy ha jöttök hozzám, hogy emeljük meg 5 ezer forinttal a nyugdíjakat, és van 3 millió tuti szavazónk, akkor nekem miniszterelnökként azt kell mondanom: nem." (Megint taps.) "Ti tényleg nem tudjátok, hogy mit tapsoltok meg" - mosolygott a kormányfő.

Gyurcsány szerint ő addig marad vezető, amíg az MSZP úgy gondolja, hogy ez a dolga. De korántsem készül távozni, pusztán a plénum elé vitte a merre tovább kérdését, melynek esetleg ő is áldozatául eshet, főleg ha a küzdelem a kulisszák mögött marad. És ha már háttérharcokról van szó, a kormányfő le is tolta kormánya vele meccselő és nem meccselő tagjait, és a "szivárogató" minisztereket, hogy ne folyosói terminátorok legyenek, ne pusztán pletykálkodjanak, hanem árnyékukon átlépve tegyenek is valamit ezért az országért. (Tapsvihar.)

Szekeres már látja a fényt

Bár pontosan lehetett tudni, hogy a változások keresztülvitele komoly felzúdulást vált ki, de emiatt nem relativizálható a népszavazás, és nem hallgathatjuk el, hogy hibáztunk, ütött meg önkritikus hangot Szekeres Imre. Az MSZP elnökhelyettese szerint a kormányzat és a baloldal négy komoly bakot lőtt. Egyrészt nem dolgozott ki átfogó reformkoncepciót, másrészt nem tűzött ki tiszta, világos célokat a társadalom elé. Harmadrészt nem bocsátotta társadalmi vitára a kormányzat jövőképét, negyedrészt nem szorították rá a koalícós partnert a helyes viselkedésre.

A népszavazás üzenete az elnökhelyettes értelmezésében: nem pusztán haza és haladás, de fokozatos haladás. Egy ilyen folyamat végig vitelére Szekeres szerint azonban van esély. Már ha az MSZP képes visszaszerezni a hitelességét. Ehhez azonban az kell, hogy a nagyobbik kormánypárt korrigálja hibás döntéseit. Hogy melyek is ezek, arról Szekeres nem beszélt, de nagyon egyetértett Gyurcsánnyal. Egyet azért mégis belengetett: nem szabad házhoz menni egy újabb pofonért, egy újabb népszavazásért, nem kell ragaszkodni ahhoz, hogy a magántőke bennmaradjon az egészségbiztosítási törvényben. Minden baj ellenére a szekeresi jövő egy kicsit rózsásabb, az elnökhelyettes két évvel a választások előtt azt gondolta, hogy nyerhetnek és nyerni fogak.

Juhász Ferenc elnökhelyettes szerint a baloldalból végig hiányzott az empátia, és nem vette észre a társadalom visszajelzésit. Ebből alakult a 11 százalékos népszerűség, ami bizony dráma, és ebben a helyzetben nem egyszerű szocialistának lenni. Ahhoz azonban, hogy az MSZP kikászálódjon a népszerűségi gödörből, nem elég az, hogy a pártértekezlet bólogat Gyurcsány beszédére, majd hazamegy, és várja, hogy mit csinál a miniszterelnök. Mert Gyurcsányról ugyan Juhász bizton tudja, hogy ő a legjobb, de azt is bizton tudja, hogy a kormányfő nem tud vízen járni, hacsak az MSZP nem veri le neki a cölöpöket. Ha valaki táltost, vagy vezért akar, mondta Juhász, az menjen egy másik pártba. Azt mondta, ha a tagság, ha úgy érzi, hogy túlpörgött, vagy rossz irányba megy a vonat, akkor be kell húznia a féket.

Délután zárt ülésen folytatódott a pártértekezlet.

Az SZDSZ programokat akar látni

Először lássuk a programokat, mert az SZDSZ azok alapján dönti el, részt tud-e venni a további közös munkában, reagált Gyurcsány Ferenc szavaira Horn Gábor koalíciós koordinációért felelős államtitkár, az SZDSZ ügyvivője. Hétfőn a párt frakciója és ügyvivő testülete összevont ülést tart, jövő hét szombaton pedig országos tanácsülés lesz. Ezeken a fórumokon meg tudják majd tárgyalni a teendőket, tette hozzá Horn.

A miniszterelnök felvetésére, amely szerint új egészségügyi minisztert kell találni, úgy felelt, hogy Horváth Ágnes kiválóan végzi a munkáját, és "a reform a programokról, nem pedig a személyekről szól".

A koalíciós szerződés esetleges felülvizsgálatának ötletét úgy kommentálta, hogy a szabad demokraták tavaly már javasolták az évenkénti felülvizsgálatot, és múlt év nyarán már ki is egészítették a korábbi megállapodást.

A kormányfő liberálisoknak címzett üzenetére, amely szerint az SZDSZ-nek le kell szállnia a magas lóról, Horn Gábor csak annyit mondott: "nem mi vagyunk magas lovon, az ország van nehéz helyzetben".  • Tippek
  • Hírek