Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

SZDSZ: Elfogadhatatlan Gyurcsány javaslata

2008.03.29. 14:42
Nem fogadja el az SZDSZ, hogy Horváth Ágnes helyére új egészségügyi minisztert keressen a koalíció. A szabad demokraták szerint Gyurcsány nem is egyeztetett velük erről. Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter úgy véli, a történet nem miniszterekről szól, hanem arról, hogy a kormány hitelesen végre tudja-e hajtani programját, ami a koalíciós egyeztetések alapján született. Szerinte Horváth Ágnes hősiesen végrehajtotta a kormány és a kormányfő utasításait.

"A miniszterelnök egyoldalúan, egyeztetés nélkül bejelentette, hogy nem kíván Horváth Ágnessel együtt dolgozni. Horváth Ágnes a kormány programját hajtja végre következetesen, a liberálisok szempontjából erős kompromisszumokkal. Horváth Ágnes élvezi az SZDSZ bizalmát" - áll az SZDSZ közleményében.

Ha a Miniszterelnök új programot szeretne, arról kell dönteni. A miniszterelnöki javaslat az SZDSZ számára nem fogadható el. Hétfő estére Kóka János összehívta a frakciót és ügyvivői testületet tagokat a helyzet értékelésére.

Ami ma Magyarországon történik, az a kormány, a koalíció és a miniszterelnök vezetésével történik, nem kizárólag Horváth Ágnes egészségügyi miniszter ügye, aki hősiesen végrehajtotta a kormány utasításait, reagált Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter Gyurcsány Ferenc szavaira.


Molnár Lajos tájékoztatót tart a vizitdíj háromféle fizetési módozatáról.

A kormányfő az MSZP szombati pártértekezletén azt mondta, olyan egészségügyi törvénynek kell születnie, amit az ország zöme elfogad, így azt javasolta az SZDSZ-nek, jelöljenek közösen új egészségügyi minisztert. A kormányfő azt állította, a háta közepére nem kívánja a személyes vitákat, ezért arra kéri az SZDSZ-t, hogy teljesítse az MSZP kérését. Gyurcsány Ferenc azt nem vitatta, hogy az egészségügyi reformra szükség volt, szerinte azonban azért váltott ki annyi vitát, mert nem volt pontosan kidolgozva, a precíz végrehajtást reformbablával és reformgőggel takarták el.

A történet nem miniszterekről szól, hanem arról, hogy a kormány hitelesen hajtja-e végre programját, mert ha igen, abban az SZDSZ az MSZP partnere tud lenni, jelentette ki Molnár Lajos. „Két év van még hátra a választásokig, az SZDSZ pedig nem vállalja fel a semmittevést, még egy őszödi beszédet nem akarunk” – fogalmazott Molnár Lajos. Ragaszkodunk a hiteles fejlődési pályához, másként nincs értelme a koalíció együttműködésének, mondta.

Kifejtette, hogy folyamatos egyeztetés folyt a koalíciós partnerek között, végül egy kompromisszumos program végrehajtásáról döntöttek, amiben az SZDSZ alkalmazkodott az MSZP igényeihez, emlékeztetett. Ilyen volt például, hogy ne a biztosítási reform legyen az átalakítás kezdete, vagy a vizitdíj bevezetésének módszere, vagy hogy milyen gyorsan és mely kórházakat kell átalakítani.

Egy ilyen horderejű átalakítás mindig nehézségekkel jár, ez szükségszerű, ezért azonban nem az a szakminiszter a felelős, aki a koalíciós egyeztetés alapján hajtja végre a közös programot, hangsúlyozta Molnár Lajos.