Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

SZDSZ: Elfogadhatatlan Gyurcsány javaslata

2008.03.29. 14:42
Nem fogadja el az SZDSZ, hogy Horváth Ágnes helyére új egészségügyi minisztert keressen a koalíció. A szabad demokraták szerint Gyurcsány nem is egyeztetett velük erről. Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter úgy véli, a történet nem miniszterekről szól, hanem arról, hogy a kormány hitelesen végre tudja-e hajtani programját, ami a koalíciós egyeztetések alapján született. Szerinte Horváth Ágnes hősiesen végrehajtotta a kormány és a kormányfő utasításait.

"A miniszterelnök egyoldalúan, egyeztetés nélkül bejelentette, hogy nem kíván Horváth Ágnessel együtt dolgozni. Horváth Ágnes a kormány programját hajtja végre következetesen, a liberálisok szempontjából erős kompromisszumokkal. Horváth Ágnes élvezi az SZDSZ bizalmát" - áll az SZDSZ közleményében.

Ha a Miniszterelnök új programot szeretne, arról kell dönteni. A miniszterelnöki javaslat az SZDSZ számára nem fogadható el. Hétfő estére Kóka János összehívta a frakciót és ügyvivői testületet tagokat a helyzet értékelésére.

Ami ma Magyarországon történik, az a kormány, a koalíció és a miniszterelnök vezetésével történik, nem kizárólag Horváth Ágnes egészségügyi miniszter ügye, aki hősiesen végrehajtotta a kormány utasításait, reagált Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter Gyurcsány Ferenc szavaira.


Molnár Lajos tájékoztatót tart a vizitdíj háromféle fizetési módozatáról.

A kormányfő az MSZP szombati pártértekezletén azt mondta, olyan egészségügyi törvénynek kell születnie, amit az ország zöme elfogad, így azt javasolta az SZDSZ-nek, jelöljenek közösen új egészségügyi minisztert. A kormányfő azt állította, a háta közepére nem kívánja a személyes vitákat, ezért arra kéri az SZDSZ-t, hogy teljesítse az MSZP kérését. Gyurcsány Ferenc azt nem vitatta, hogy az egészségügyi reformra szükség volt, szerinte azonban azért váltott ki annyi vitát, mert nem volt pontosan kidolgozva, a precíz végrehajtást reformbablával és reformgőggel takarták el.

A történet nem miniszterekről szól, hanem arról, hogy a kormány hitelesen hajtja-e végre programját, mert ha igen, abban az SZDSZ az MSZP partnere tud lenni, jelentette ki Molnár Lajos. „Két év van még hátra a választásokig, az SZDSZ pedig nem vállalja fel a semmittevést, még egy őszödi beszédet nem akarunk” – fogalmazott Molnár Lajos. Ragaszkodunk a hiteles fejlődési pályához, másként nincs értelme a koalíció együttműködésének, mondta.

Kifejtette, hogy folyamatos egyeztetés folyt a koalíciós partnerek között, végül egy kompromisszumos program végrehajtásáról döntöttek, amiben az SZDSZ alkalmazkodott az MSZP igényeihez, emlékeztetett. Ilyen volt például, hogy ne a biztosítási reform legyen az átalakítás kezdete, vagy a vizitdíj bevezetésének módszere, vagy hogy milyen gyorsan és mely kórházakat kell átalakítani.

Egy ilyen horderejű átalakítás mindig nehézségekkel jár, ez szükségszerű, ezért azonban nem az a szakminiszter a felelős, aki a koalíciós egyeztetés alapján hajtja végre a közös programot, hangsúlyozta Molnár Lajos.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?