Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Az SZDSZ nem akarja megoldani az MSZP belső ügyeit

2008.03.28. 16:15
Ha az MSZP a már megszavazott pénztárreformból kihátrál, nyilvánvalóan felborítja a koalíciót. A kérdés a szombati 2500 fős pártértekezlet témája lehet, és ha szavaznak róla, az eredmény meghatározhatja a szocialisták további irányát. Az SZDSZ nem akar partner lenni Gyurcsány Ferenc megingatásában, ezért még várnak az új stratégia kidolgozásával, azért az egyeztetésre való igényüket nem titkolják.

Az SZDSZ szombatig kivár, nem kezd új stratégia gyártásába, a szocialisták ekkor tartják kétezerötszáz meghívottal pártértekezletüket. A szerdai koalíciós egyeztetés kudarcba fulladása után érdemben mérlegelték a liberálisok parlamenti frakciójának és ügyvivői testületének csütörtöki összevont ülésén annak a lehetőségét, hogy az MSZP tudatosan felborítja a koalíciós szerződésben foglaltakat.

Forrásaink szerint az MSZP egyes csoportjai arra játszhatnak, hogy koalíciós partnerüket olyan pozícióba hozzák, ami a két párt szakításához vezethet. Az MSZP belső problémáira megoldást jelentene egy kormányválság, érvelnek, ennek következményeként meginogna Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pozíciója, így szocialista ellenlábasainak már csak ezt a hullámot kéne meglovagolniuk eltávolításához. Az SZDSZ azonban nem akarja bevállalni, hogy ő indítsa el a hullámot.

Az MSZP a koalíciós egyeztetésen nyilvánvalóvá tette, nem tágít álláspontjától, a magántőkének nem látják helyét az egészségügyben annak ellenére, hogy korábban csak a magántőke beengedésének mikéntjéről szólt a vita a koalíciós pártok között. A pénztárak átalakításáról szóló törvényt meg is szavazták, annak módosításához azonban ellenzéki támogatásra lenne szükség, ami a gyakorlatban a koalíció felbontását jelenti.

Az egyeztetésre az SZDSZ több megoldást is kidolgozott, a megbeszélésen azonban gyorsan kiderült, egyelőre nem közelednek az álláspontok. Márpedig az SZDSZ nem inog meg, hiszen a pénztárak átalakítása az egészségügyi reform sarkalatos pontja, ebben nincs is semmiféle vita a párt vezető politikusai közt. Az összevont ülésről távozóban Kóka János pártelnök annyit közölt, hogy a megbeszélésen tájékoztatta az ügyvivőket, illetve a frakció tagjait a koalíciós egyeztetésen elhangzottakról.

Úgy tudjuk, a liberálisok vezetői emellett két lehetséges forgatókönyvet is felvázoltak: ha az MSZP pártértekezletén felmerül a már elfogadott törvény megváltoztatása úgy, hogy abból a magántőke bevonása kimaradjon, a testület ezt várhatóan megszavazná. Ugyan a pártértekezletnek döntéshozatali joga nincs, véleménynyilvánításuk azonban meghatározó, hiszen a párt tagságának 8,5 százalékát képviselik, 2500 fős tömegük miatt nehezen megkerülhetőek.

Ha a törvénymódosításról ilyen formában nem esik szó, azaz az MSZP nem borítja a koalíciót, az SZDSZ továbbra is nyitott az egyeztetésre, forrásaink szerint vannak olyan pontok, amelyekben a liberálisok is látnak még játékteret. Erre utal Horn Gábor koordinációért felelős államtitkár, az SZDSZ ügyvivője péntek reggeli kijelentése is: „Nem fenyegetni kell, hanem egyeztetni.”

Megjegyzésével Mesterházy Attila szocialista politikus szerdán elhangzott kritikájára reagált, melyben az MSZP Harmadik Hullám Platformjának elnöke azt mondta, ha a koalícióban vállalt egyenrangúság sérül az egyik fél zsarolása, felelőtlensége miatt, akkor a közös kormányzás vállalhatatlan az MSZP számára.

Léderer András, az SZDSZ ifjúsági szervezete, az Új Generáció elnöke még csütörtökön reagált. Nyílt levelében azt írta: „hogy az SZDSZ nem zsarolja az MSZP-t, hanem a koalíció keretei között próbálja megvalósítani a programját. Az SZDSZ mindig azt mondta, hogy amíg kompromisszumokkal bár, de a programját meg tudja valósítani, addig van értelme a koalíciónak.”

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!