Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Tölgyessy: Az MSZP egy magyar csoda

2008.03.27. 07:45
Tölgyessy Péter szerda este tartott előadásán kétharmados Fidesz-többséget jósolt a következő parlamentbe. Szerinte az SZDSZ-esek azt hiszik, hogy mindent tudnak, Gyurcsány Ferenc pedig beleszeretett a reformer hős szerepébe.

Az Inforádió beszámolója szerint Tölgyessy Péter kétharmados fideszes többséget jósolt a kovetkező parlamentbe. Az SZDSZ volt elnöke és a Fidesz volt képviselője a Corvinus Egyetemen tartott előadást egy vitasorozaton.

"Az SZDSZ-esek úgy gondolják, hogy nekik Istentől adott joguk, hogy tudják azt, mi a jó ebben az országban. Istentől adott joguk, hogy ők jobban tudnak mindent, mint mások. És Istentől adott joguk, hogy ők irányítsák az MSZP-t - bármennyivel is nagyobb az a behemót, lassú, lomha párt. Hogyhogy nem ők vezetik azokat, akik tele vannak értelmiségi szemmel nézve szerény képességű emberrel" - jellemezte volt pártját Tölgyessy.

Magyar csodának nevezte az MSZP-t, amelyben a legmagasabb státusú ultrakapitalisták és a legelesettebb, államhoz kötődő emberek egyaránt megtalálhatók. Szerinte Gyurcsány Ferenc sok mindent felismert a gondokból és ambiciózus is volt, de rosszkor lett miniszterelnök, és minden jobboldali sztereotip állításnak az illusztrációja lett. Szerinte a miniszterelnök távozása alapvető feltétele, hogy ne bukjon hatalmasat a baloldal a következő választáson. Ugyanakkor hozzátette, hogy Gyurcsány Ferenc beleszeretett ebbe a reformer hős szerepébe, így vélhetően önszántából nem akar kilépni ebből a történetből.

Tölgyessy szerint a kormány kádári megoldást választott, amikor 2006-ban a kiadások csökkentése helyett adóemeléssel és inflációkeltéssel próbálta rendbe rakni a költségvetés. Szerinte kevés az esély arra, hogy a mostani helyzet belátható időn belül javuljon.