Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tölgyessy: Az MSZP egy magyar csoda

2008.03.27. 07:45
Tölgyessy Péter szerda este tartott előadásán kétharmados Fidesz-többséget jósolt a következő parlamentbe. Szerinte az SZDSZ-esek azt hiszik, hogy mindent tudnak, Gyurcsány Ferenc pedig beleszeretett a reformer hős szerepébe.

Az Inforádió beszámolója szerint Tölgyessy Péter kétharmados fideszes többséget jósolt a kovetkező parlamentbe. Az SZDSZ volt elnöke és a Fidesz volt képviselője a Corvinus Egyetemen tartott előadást egy vitasorozaton.

"Az SZDSZ-esek úgy gondolják, hogy nekik Istentől adott joguk, hogy tudják azt, mi a jó ebben az országban. Istentől adott joguk, hogy ők jobban tudnak mindent, mint mások. És Istentől adott joguk, hogy ők irányítsák az MSZP-t - bármennyivel is nagyobb az a behemót, lassú, lomha párt. Hogyhogy nem ők vezetik azokat, akik tele vannak értelmiségi szemmel nézve szerény képességű emberrel" - jellemezte volt pártját Tölgyessy.

Magyar csodának nevezte az MSZP-t, amelyben a legmagasabb státusú ultrakapitalisták és a legelesettebb, államhoz kötődő emberek egyaránt megtalálhatók. Szerinte Gyurcsány Ferenc sok mindent felismert a gondokból és ambiciózus is volt, de rosszkor lett miniszterelnök, és minden jobboldali sztereotip állításnak az illusztrációja lett. Szerinte a miniszterelnök távozása alapvető feltétele, hogy ne bukjon hatalmasat a baloldal a következő választáson. Ugyanakkor hozzátette, hogy Gyurcsány Ferenc beleszeretett ebbe a reformer hős szerepébe, így vélhetően önszántából nem akar kilépni ebből a történetből.

Tölgyessy szerint a kormány kádári megoldást választott, amikor 2006-ban a kiadások csökkentése helyett adóemeléssel és inflációkeltéssel próbálta rendbe rakni a költségvetés. Szerinte kevés az esély arra, hogy a mostani helyzet belátható időn belül javuljon.