Konstantin
12 °C
25 °C

A koalíció felülvizsgálatát akarja egy vezető MSZP-s

2008.03.26. 17:58
Az SZDSZ-s politikusok a tisztújítás után ne azon versengjenek, hogy ki tudja jobban megalázni az MSZP-t, mondta Mesterházy Attila vezető szocialista politikus. Szerinte felül kell vizsgálni a koalíciós szerződést, és kacérkodott a koalíció felbontásával is.

Amint az SZDSZ tisztújítása lezárul, a miniszterelnök haladéktalanul vizsgálja felül a koalíciós szerződést, követelte az MSZP Harmadik Hullám Platform elnöke, Mesterházy Attila a társaság Politikatörténeti Intézetében tartott ülésén. A szocialista frakcióvezető-helyettes, országos elnökségi tag és Harangozó Gábor EP-képviselő nevével fémjelzett MSZP-s platform a tisztújító szabad demokratákat is instruálta, mondván: az új vezetői gárda megválasztása során az SZDSZ-s politikusok ne azon versengjenek, hogy ki tudja jobban megalázni az MSZP-t.

Ugyanis, finomított egy kicsit a hangnemen Msterházy, a koalíció szövetség és az együttműködés terepe, ahol egyenrangúak a felek. Azonban ha az egyenrangúság sérül az egyik fél zsarolása, felelőtlensége miatt, akkor adott körülmények között a közös kormányzás vállalhatatlan az MSZP számára.

Mesterházy szerint egyébként a kabinet külső támogatására szakítás után is kapható lenne jó pár szabad demokrata, s ad hoc ügyekhez más pártok (valószínűsíthetően MDF) képviselőit is meg lehetne nyerni. Ami egyébként az MSZP és az SZDSZ aktuális konfliktusát, az egészségbiztosítási törvényt (és az arra várhatóan ráindítandó népszavazást illeti), a Harmadik Hullám a magántőke nélküli szisztémát támogatná.

A biztosítói szerkezet esetében pedig a klasszikus szocialista javaslat (hét regionális pénztár) szimpatikus a szocialista platformnak. Hogy miképp viszonyul az MSZP többi platformja (a legfajsúlyosabb a Kiss Péter kancelláriaminiszter vezette Baloldali Tömörülés), az pénteken derül ki, amikor a társaságok az MSZP elnökségi ülése után összegyűlnek, hogy felkészüljenek a többek között Gyurcsány Ferenc Új politikáját minősítő szombati pártértekezletre.

Amúgy a Harmadik Hullám is erre gyúrva jutott a fent említett koalíciós következtetésekre. A platform mindenesetre támogatja Gyurcsány Új politikáját, de elvárja, hogy a kormány végig vigye a reformokat, azok működőképesek legyenek, illetve bírják a társadalom támogatottságát. Elvben azonban a miniszterelnök által szorgalmazott változtatások egybeesnek a Harmadik Hullám felismerésével, miszerint sem a klasszikus szociáldemokrata értékrend, sem a Blair-féle harmadik út nem működik. Épp ezért, mondta Mesterházy, le kell térni erről az útról, mégpedig balra.

A lényeg: a két irányzat összegyúrásával támogatni kell a leszakadókat, a társadalom öngondoskodásra képes, sikeres rétegeit áldozatvállalásra kell kérni (miközben az állam biztosítja a gyarapodás lehetőségét), és a két „osztály között elhelyezkedő munkavállalói réteget olyan állami hátszéllel kell a startvonalra állítani, hogy javíthassa életminőségét.