Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Összefogott Gyurcsány ellen az MSZP és a Fidesz

2008.03.21. 09:53
Az MSZP részéről most nyíltan szembementek Gyurcsány Ferenc kormányfő és pártelnök árampiacot és az MVM-et érintő terveivel. Valahogyan a Fidesz sem lelkesedik a miniszterelnök elképzeléseiért.

A Magyar Villamos Művek sorsa, a nukleáris, valamint a megújuló energia, és a hosszútávú áramvásárlási szerződések kérdésében is egyetértés van az MSZP és a Fidesz között - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Podolák György. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának szocialista alelnöke kiemelte: a testületben közösen hozták létre a törvényeket, amelyek megalkották azt a feltételrendszert, amelyben a biztonságos energiaellátás működik. Ezekben a kérdésekben hosszú távon gondolkodik a parlament, és soha nem volt éles vita - hangsúlyozta az MSZP-s politikus.

Emlékezetes, az áramliberalizációs törvény tavalyi parlamenti vitájában az MSZP és a Fidesz képviselői is módosításokat nyújtottak be a törvényjavaslathoz és végül egymással összefogva, az SZDSZ ellenében meg is szavazták a módosításokat. A liberálisok azoknak a beépített módosításoknak a számlájára írják, hogy monopolhelyzet alakult ki a hazai árampiacon.

Vágás- visszavágás

A szocialisták ellenzik ugyanakkor azt a vélekedést, hogy az árampiacon mindent apró részekre kellene feldarabolni - tette hozzá Podolák György a műsorban.

A szocialista politikus kijelentéseivel határozottan szembemegy a Gyurcsány által felvázolt elképzeléseknek. Ennek megértéséhez tudni érdemes, hogy a miniszterelnök a tavalyi törvényt szétbombázó, az MVM-et feldaraboló terveit előzetesen nem osztotta meg az MSZP illetékes "nagyembereivel" és megkérdezésük nélkül, kész tényként jelentette be a kormányszóvivőn keresztül. (Egyes hírek szerint ennek hátterében politikai megfontolások is állhatnak: Gyurcsány az SZDSZ kedvére tesz azért, hogy a kisebbik koalíciós partner ne segédkezzen egy esetleges ellene irányuló puccsban.) Az MSZP-s politikusok közül sokan nehezményeznek ezért a kormányfőre, és ennek az ellenállásnak a megnyilvánulása a mostani Podolák-interjú.

Lapunkat a cikkünk megjelenése után azonban úgy tájékoztatták MSZP-s politikusok, hogy az MVM-mel kapcsolatos tervről a bejelentés előtt több héttel már értesítették a párt vezérkarát és a gazdasági bizottság elnökét, Puch Lászlót is.

Egy követ fújnak

A hosszútávú áramvásárlási szerződések 5-10 évvel ezelőtt hátrányosak voltak, korlátozták a versenyt, de a jelenlegi körülmények miatt ezek a megállapodások tompítják a kiugró áringadozást - vélekedett Fónagy János. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának fideszes tagja kiemelte: nem igaz, hogy a hosszútávú áramvásárlási szerződések növelik az árakat. A két legjelentősebb és egyben legolcsóbb áramot biztosító hosszútávú szerződés a paksi és a mátraaljai erőművel köttetett.

Fónagy János közölte, hogy az MVM végigtárgyalta az erőművekkel az uniós kifogásokat, és a tíz szerződésből nyolcat úgy alakítottak át, hogy azok megfeleljenek a követelményeknek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek