Judit
3 °C
7 °C

Összefogott Gyurcsány ellen az MSZP és a Fidesz

2008.03.21. 09:53
Az MSZP részéről most nyíltan szembementek Gyurcsány Ferenc kormányfő és pártelnök árampiacot és az MVM-et érintő terveivel. Valahogyan a Fidesz sem lelkesedik a miniszterelnök elképzeléseiért.

A Magyar Villamos Művek sorsa, a nukleáris, valamint a megújuló energia, és a hosszútávú áramvásárlási szerződések kérdésében is egyetértés van az MSZP és a Fidesz között - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Podolák György. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának szocialista alelnöke kiemelte: a testületben közösen hozták létre a törvényeket, amelyek megalkották azt a feltételrendszert, amelyben a biztonságos energiaellátás működik. Ezekben a kérdésekben hosszú távon gondolkodik a parlament, és soha nem volt éles vita - hangsúlyozta az MSZP-s politikus.

Emlékezetes, az áramliberalizációs törvény tavalyi parlamenti vitájában az MSZP és a Fidesz képviselői is módosításokat nyújtottak be a törvényjavaslathoz és végül egymással összefogva, az SZDSZ ellenében meg is szavazták a módosításokat. A liberálisok azoknak a beépített módosításoknak a számlájára írják, hogy monopolhelyzet alakult ki a hazai árampiacon.

Vágás- visszavágás

A szocialisták ellenzik ugyanakkor azt a vélekedést, hogy az árampiacon mindent apró részekre kellene feldarabolni - tette hozzá Podolák György a műsorban.

A szocialista politikus kijelentéseivel határozottan szembemegy a Gyurcsány által felvázolt elképzeléseknek. Ennek megértéséhez tudni érdemes, hogy a miniszterelnök a tavalyi törvényt szétbombázó, az MVM-et feldaraboló terveit előzetesen nem osztotta meg az MSZP illetékes "nagyembereivel" és megkérdezésük nélkül, kész tényként jelentette be a kormányszóvivőn keresztül. (Egyes hírek szerint ennek hátterében politikai megfontolások is állhatnak: Gyurcsány az SZDSZ kedvére tesz azért, hogy a kisebbik koalíciós partner ne segédkezzen egy esetleges ellene irányuló puccsban.) Az MSZP-s politikusok közül sokan nehezményeznek ezért a kormányfőre, és ennek az ellenállásnak a megnyilvánulása a mostani Podolák-interjú.

Lapunkat a cikkünk megjelenése után azonban úgy tájékoztatták MSZP-s politikusok, hogy az MVM-mel kapcsolatos tervről a bejelentés előtt több héttel már értesítették a párt vezérkarát és a gazdasági bizottság elnökét, Puch Lászlót is.

Egy követ fújnak

A hosszútávú áramvásárlási szerződések 5-10 évvel ezelőtt hátrányosak voltak, korlátozták a versenyt, de a jelenlegi körülmények miatt ezek a megállapodások tompítják a kiugró áringadozást - vélekedett Fónagy János. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának fideszes tagja kiemelte: nem igaz, hogy a hosszútávú áramvásárlási szerződések növelik az árakat. A két legjelentősebb és egyben legolcsóbb áramot biztosító hosszútávú szerződés a paksi és a mátraaljai erőművel köttetett.

Fónagy János közölte, hogy az MVM végigtárgyalta az erőművekkel az uniós kifogásokat, és a tíz szerződésből nyolcat úgy alakítottak át, hogy azok megfeleljenek a követelményeknek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?