Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Most már az MSZP is zsarolná az SZDSZ-t

2008.03.20. 18:26
Az MSZP elnöksége vidéken tanácskozik az egészségügyi biztosítókról szóló törvény felpuhításáról. Sokan úgy gondolják, hogy egy előre hozott választás esetén az SZDSZ kiesne a parlamentből, úgyhogy jobb lenne, ha a koalíciós partner engedne merev álláspotnjából.

Másfél napig rágódhat az MSZP vezérkara a ma este hétkor kezdődött, vidéki kihelyezett elnökségi ülésén arról, hogyan kezelje az egészségügyi válsághelyzetet, illetve az ahhoz kapcsolódó koalíciós veszekedést. Már azokban az alapkérdésben is erősen megosztottak, hogy kivonják-e a magántőkét az egészségügyi törvényből, s ha igen, akkor ráérnek-e a jogszabály-módosítással pepecselni, vagy sem. A keddi frakcióülés 50-60 résztvevőjének fele kardoskodott amellett, hogy ne nyúljanak az egészségbiztosítás frissen kodifikált rendszeréhez, míg a képcviselők másik fele azt akarta, hogy tüntessék el belőle a privát társaságokat. Utóbbi esetben okafogyattá válna a Fidesz újabb népszavazási terve. Első esetben viszont az SZDSZ koalíciós szakítással fenyeget, ráadásul kínos lenne a nehezen megszült friss törvény mögül kihátrálni.

A bizonytalanságot jellemzi, hogy Lendvai Ildikó a keddi tanácskozáson mentegetőzött egy picit, hogy túlságosan előreszaladt a stop.hu-nak adott nyilatkozatával, miszerint a magántőke valószínűleg kikerül az egészségbiztosításból. Azon a tanácskozáson viszont épp Gyurcsány Ferenc tűnt a gyors lépések emberének, amikor azt sürgette, hogy a március 29-i (Gyurcsány új politikájáról döntő) pártszavazásig tegyenek pontot az ügy végére. Keddről csütörtökre viszont a jelek szerint lassult a gyurcsányi tempó. Az Index úgy tudja, hogy a miniszterelnök egyelőre kivár, és a most csak meghallgatja az álláspontokat.

A szocialistáknak azt a két alapvető kérdést kellene eldönteiük, hogy miként lehet működő egészségbiztosítást csinálni, és mit lehet kezdeni egy népszavazással. Az a baj, panaszkodnak az MSZP-sek, hogy az SZDSZ egyikről sem beszél, pusztán azt hajtogatja, hogy a februárban elfogadott jogszabály egyetlen betűjét sem hajlandó feladni. Az SZDSZ-nek az az érve, hogy elméleti síkon nyerhető a népszavazás, sovány vigasz. Tény, ha a következő alkalommal csak 2-2,2 millió ember szavaz a kormány ellen, akkor relativizálható a most leadott 3,4 millió igen, mondván csak Orbán szokásos tábora megy szembe a kabinet reformjaival. Ám ez csak a kormánypártiak lelkét nyugtatgathatná, az egészségbiztosítási törvényt attól még valószínűleg vissza kellene vonni.

Ami a privatizált biztosítók jövőjét illeti, igazából akkor sem nyeri meg az ügyet a koalíció, ha a népszavazás valami csoda folytán eredménytelen lenne. A referendum árnyékában valószínűleg a magánbiztosítók egyike sem licitálna a 22 egészségbiztosítási pénztár kisebbségi tulajdonrészére. A rendszer kidolgozásakor a szocialisták és a szabaddemokraták azt kommunikálták, hogy az a területi egészségbiztosítási pénztár, ahova nem kívánja magát bevásárolni a magántőke, az száz százalékos állami tulajdonba működik majd. Épp ezért érthetetlen az SZDSZ ágálása, mondják szocialista forrásaink, hisz korábban hajlandók lettek volna elnézni a privát forintok hiányát.

Az MSZP-sek szerint Kóka János miatt teljesen merev az SZDSZ álláspontja. Úgy vélik, hogy Kóka élethalál harcot vív, hogy megtartsa pártelnöki székét, és ezért keménykedik a liberális pártelnük. Számos szocialista aggódik amiatt, hogy a koalíciós kiugrással zsaroló kisebbik kormánypárt miatt annyira elhúzódnak a tárgyalások, hogy már nem lesz idő az egészségügyi törvény átírására, s a népszavazás kikerülésére. Az különös aggodalommal töltené el őket, ha referendum napja épp egybeesne az EP-választásokkal. (Ebben az estben az ellenzéki mozgósítás, és a bukta is megduplázódna.)

Épp ezért több szocialista szerint keményebben kellene tárgyalni az SZDSZ-szel, például azt is be lehetne lebegtetni, hogy két vesztett népszavazás (amelyek közül a második a kormány politikájának lényegét törölné el), megkérdőjelezi a kabinet legitimitását. Magyarán előrehozott választásokkal kellene számolni. Ebben a feltételrendszerben pedig az MSZP, hogy egyáltalán erős ellenzéki pártként túléljen, kénytelen lenne kiebrudalni az SZDSZ-t a koalícióból, felrúgni a konvergencia-programot, és osztogatással kihúzni az előrehozott voksolásig. E forgatókönyv az SZDSZ számára a legbaljósabb, mondta az egyik MSZP-s vezető, hisz míg a szocialisták bennmaradnak a Tisztelt Házban, addig a szabaddemokraták csak akkor láthatnák a padsorokat, ha turistajegyet vesznek.

Persze ahhoz, hogy kezelni lehessen a kisebbik kormánypártot, a miniszterelnöknek a március végi pártgyűlést kell maga mellé állítania. Kezdetben ez a tanácskozás csak egy monstre szocialista dzsemborinak indult, amely arra volt hivatott, hogy szentesítse Gyurcsány új, baloldali polgárosodási programját. Aztán a miniszterelnök egyre feljebb srófolta a tétet, s arról beszélt, hogy a 2004-es miniszterelnök-jelölő kongresszus óta ez lesz az MSZP legfontosabb gyűlése (hogy legitimációja nincs túl sok, mert úgy verbuválták össze a párttagokat, az más kérdés). A taktika egyértelmű: a tanácskozás után, ahol majd támogatóan szónokolnak az MSZP-s nagyok és pár megyei elnök, a kormányfő nyilván új vagy részletesebb programot hirdet, s utána kiáll, hogy másnak nincsenek elképzelései, és a tagság őt támogatja. Többek szerint így szerez majd újabb legitimációt.

Csak az a bökkenő, hogy a miniszterelnök az Index információi szerint szélesítette a beszélgetési kört, s napirendre kerülhet az egészségbiztosítás ügye is. Ha pedig az új politika legitimitását a pártgyűlésből eredezteti Gyurcsány, aggódnak szocialista prominensek, akkor mit csinál, ha a tömeg azt követeli, hogy rúgja ki az SZDSZ-t a koalícióból, és az MSZP vegye vissza a három SZDSZ-s tárcát. A fejetlenséget, állítják a szocialisták, csak úgy lehet elkerülni, ha Gyurcsány egy egységes elnökséggel a háta mögött vonul be a pártgyűlésre. Ezt pedig most csütörtök-pénteken kell elérnie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?