Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A megpattanó szocialisták Kapolyi szárnyai alá menekülnek

2008.02.11. 10:34
Az egymás torkának ugró MSZP-sek számára hasznos recept: ha véglegesen szakítanak, az egyik fél átül a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba. Legutóbb Óbudán hagyta faképnél az MSZP-t a kerületi frakció kétharmada, helyben súlytalanná téve a kormány vezető erejét. Mindez nem befolyásolja a két párt között meglévő együttműködési szerződést, amely kiköti, hogy nem rabolják el egymástól a tagokat.

A Fidesszel való kiegyezéssel vádolja az óbudai MSZP a kerület alig néhány hetes szociáldemokrata frakcióját. A Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) a szocialisták között kialakult végletes megosztottság miatt gyarapodhatott egy jelentős méretű, 9 fős önkormányzati képviselőcsoporttal. A helyi szocialista tagság elégedetlen volt a párt eddigi tevékenységével a kerületben, és szövetségeseivel együtt menesztették a szervezet elnökét. A legfőbb szövetségesek, köztük Pető György, korábbi alpolgármester viszont nem hagyták annyiban, inkább léttrehoztak egy új MSZDP alapszervezetet, minthogy hagyják magukat visszaminősíteni az MSZP-ben.

Kívülről támogatják

Bihary Gábor, a harmadára fogyott MSZP-frakció új vezetője szerint az új szocdemek kapóra jöttek a Fidesznek, a Fidesz pedig örömmel támogatja az MSZP szakadárjait. Ezt jelzi, hogy a Fidesz nem volt hajlandó napirendre venni a bizottsági helyekkel kapcsolatos arányosítási javaslatukat. (Az MSZP-frakcióban a régi belső ellenzék tagjai maradtak, nekik az önkormányzati választás óta alig jutott megbízatás.) Az MSZDP cserébe a közgyűlésben támogatja a Fideszt, legutóbb a negyven napirendi pontjából összesen csak hármat nem szavazott meg. Bihary szerint az MSZP rovására létrejött érdekkapcsolatot mutatja az is, hogy a kilenc kilépőből szerveződött szociáldemokrata csoport a III. kerületi vezetéstől néhány nap alatt jutányos bérleti díj ellenében 100 négyzetméteres irodahelyiséghez jutott.

Nem kitolásról van szó, hanem arról, hogy a kerület fontos ügyeiben mindig is az MSZP-ből kiűzött tagokkal lehetett megállapodásra jutni, állítja Bús Balázs. Óbuda fideszes polgármestere szerint a két párt között együttműködési megállapodás van érvényben, ezért nem az ő tiszte, hogy igazságot tegyen közöttük. A bizottsági helyek elosztásában először az MSZDP-nek és az MSZP-nek kell megállapodnia, mondta Bús az Indexnek.

Szilárd önkormányzati helyek

Az MSZDP vette fel a zuglói önkormányzat leváltott prominenseit is. Itt hárman váltak ki a szocialista frakcióból, miután a másfél évig húzódó belső hatalmi harcban elbukott a pártelnök-alpolgármester. Szűcs István és két társa indoklás nélkül alapított új szocdem alapszervezetet, amikor az MSZP országos etikai bizottsága által előírt tagrevízió után nem őt, hanem Tóth Csabát, az egykori Vas megyei pártvezetőt választották elnöknek.

Korábban Nagykanizsán lettek új szociáldemokraták, amikor a helyi MSZP-szervezetet föl is kellett oszlatni, hogy elfogadják Göndör István parlamenti frakcióvezető-helyettes ismételt indítását az országgyűlési választáson. A nem csillapodó ellentétek miatt a kisebbségben maradt Göndör-pártiak átléptek a Kapolyi László vezette pártba. Itt az óbudaiakkal ellentétben az MSZDP tartja magát a Fidesz valódi ellenzékének.

Szakítással zárták a vitákat Lentiben is a 2006-os ajánlószelvény-botrány miatt meghasonlott MSZP-sek. Az MSZDP itt nem csak jól működő, az aktív tagok létszámában a szocialistákat meghaladó alapszervezetet köszönhet a kilépőknek, hanem egy új, 14 fős ifjúsági csoportot is.

Bagatell helyi csetepaték

Kapolyi László szerint a helyi csetepaték nem terhelik meg az MSZP és az irányítása alatt álló szociáldemokrata párt kiegyensúlyozott viszonyát. Az Indexnek nyilatkozó MSZDP-elnök szerint az önkormányzati szintű összetűzések miatt nincs szükség átértékelni a két párt között elnöki szinten létrejött együttműködési megállapodást, még akkor sem, ha abban valóban rögzítették, hogy nem egymás rovására bővítik tagságukat.

Az MSZDP elnöke alig két hónapja, 2007. december 4-én írt alá megállapodást Gyurcsány Ferenccel, az MSZP elnökével. A pártközi egyezmény rögtön találgatásokat indított el, amelyek szerint a miniszterelnök hosszú távú terveiben a jelenleginél jóval nagyobb szerepet szán a most alig ötezeres létszámúra becsült szociáldemokrata pártnak. Kapolyi az Index kérdésére annyit mondott, hogy nem tartja elképzelhetetlennek egy önálló parlamenti frakció létrehozását, de ahhoz rajta kívül még legalább négy tagra is szükség lenne. A keretmegállapodás a szervezeti együttműködés számos formáját vázolja, a kettős tagságról azonban nem rendelkezik.

Tisztázatlan viszonyulás

A Kapolyi-párt eddig zavarmentesen simult bele az MSZP szervezetébe. Maga a pártelnök az MSZP parlamenti frakciójában ül, korábban ügyvezetőnek is megválasztották a Szociáldemokrata Platformban, ahol elvileg csak a párttagok tevékenykedhetnek. A már említett Göndör István továbbra is az MSZP frakcióvezető-helyettese az országgyűlésben, miközben nem az MSZP, hanem az MSZDP tagja. Az Indexnek nyilatkozó szociáldemokraták szerint folytatódhatnak az átlépések, ezért a két párt kapcsolatában a közeljövőben kell majd rendet tenni, mert a pártelnök eddig nem igazán vette komolyan a szervezetépítési feladatokat, és a jelek szerint ő lepődött meg a legjobban az utóbbi hónapokban bekövetkezett létszámgyarapodás miatt.