Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Roham az óbudai vörös tagkönyvekért

2007.10.29. 10:37
A pártelnök és felesége próbálta lebeszélni a belépésre jelentkezőket az óbudai MSZP szervezetben. A helyi elnököt, Márkus Andrást annyira megrémítette a 30-40 fős áradat, hogy a fővárosi elnökséghez fordult támogatásért, hadd korlátozza a belépések számát. A szocialistákat két pártra szakította a Tarlós-hagyaték, a III. kerületi modell.

„Egyáltalán nem tolerálható számukra, hogy a kerülethez, mint városrészhez, a kerületi párthoz, mint politikai közösséghez csak nagyon erőszakoltan köthető új párttag-jelöltek jelennek meg és válnak pártszervezetünk tagjaivá” – írta az MSZP budapesti elnökének a III. kerületi szocialistákat 17 éve vezető Márkus András, aki azt szerette volna elérni, hogy 2007-re már a nyáron fejezzék be a létszámbővítést.

Felfokozott Óbuda

Azok a szocialisták, akik nem voltak ott, a párt helyi belső lapjából, a 350 példányban készülő Hírnökből verbális durvaságokba fulladó taggyűlésekről a szerezhettek tudomást. Az Index birtokába jutott őszi lapszámokból az derült ki, hogy a korábbi önkormányzati többség elvesztésével járó választás után néhány hónappal soha nem tapasztalt tülekedés indult meg a párttagságért. „Mi ez a felfokozott érdeklődés a III. kerület iránt? Kinek, vagy kiknek az érdeke, hogy új többséget szervezzen magának a jelenlegi elnökkel és elnökséggel és az itt hosszú évek óta együtt politizáló többséggel szemben?” – tette fel a kérdést az újság vezércikkében az elnököt támogató Komáromi Ildikó. A magát egy hírtévés felvétellel észrevétető önkormányzati képviselő cikke szerint gyanús, hogy 2005-ben összesen 9 új belépő és 2 átjelentkező lépett a III kerületiek közé, addig a 2007 januárjában még 299 főt számláló szervezetbe júniusra 44 új tagot vettek fel és jelenleg is legalább 35-en várnak arra, hogy óbudai MSZP-s tagkönyvhöz jussanak.

20 százalékos küszöb

A másik tábor szerint viszont éppen a kerület megszállása miatt vészharangot kongató Márkus a gyanús az ügyben. Ők is levelet írtak Burány Sándornak, és ebben azt adták a fővárosi elnök tudtára, hogy szerintük a „feszültségért az őszi önkormányzati választásokat elvesztő és a választási kampány alatt is otromba hibákat elkövető kerületi politikai vezetés a felelős, amely a tanulságok levonása helyett belső kampányba kezdett”. A levél szerint a tagfelvételi hullám akkor indult el, amikor a pozícióját egy új szervezeti és működési szabályzattal bebetonozni kívánó elnök saját elkötelezett támogatóit kezdte felvenni a pártba. De a helyzet akkor mérgesedett el igazán, amikor a szintén szervezkedésbe kezdő ellenfeleket azzal próbálta ellehetetleníteni, hogy a párt alapszabályából elővett egy olyan szabályt, amely szerint évente 20 százaléknál nagyobb taglétszám-növekedést a felettes pártszervvel kell jóváhagyatni. (A tétel azért került bele az MSZP alapszabályába, hogy ha szükséges, gyanús létszámszaporulat, papírtagok megjelenése esetén, - erre több, a párt számára kellemetlen példa is volt az elmúlt években - a pártvezetésnek legyen jogalapja a közbelépéshez.) Így, ha nem pattant volna ki a botrány, a garantált szavazatokkal átmehetett volna a szervezet működését alapjaiban átalakító új SZMSZ.

A levél szerint az is megtörtént, hogy az elnök és felesége, aki a pártszervezet ügyvivője, felvételi beszélgetésen győzött meg jelentkezőket arról, hogy most még ne legyenek ennek a pártszervezetnek a tagjai, vagy másokat megkértek arra, hogy a soronkövetkező taggyűlésen ne kérjék felvételüket, mert nélkülük is túl sok a párttagjelölt.

Márkus szövetségese a szemüvegleverős ügyben Tarlós István mellett kiálló Pető György. Az egykori alpolgármester az önkormányzati választáson Tarlós posztjáért indult, jelenleg az MSZP III. kerületi frakcióvezetője és a XI. kerületi polgármester, Molnár Gyula kabinetfőnöke. A másik oldal képviseletében öten írták alá a Buránynak címzett levelet, köztük Bihary Gábor választmányi delegált, Kiss László elnökségi tag és a kerület MSZP-s parlamenti képviselője, Orosz Sándor.

Megkapják a tagkönyvet

Az Index információi szerint a párt fővárosi etikai bizottsága megtárgyalta a III. kerületi elnök kérdését, hogy a 20 százalékos bővülés után le kell-e zárnia a felvételeket. A testület azt az álláspontot fogadta el, hogy erre nincs szükség.

Ezt megerősítette Márkus András is, aki szerint az értelmező döntéssel lényegében le is zárult a vita a szervezetben, és a november első hetében tartandó taggyűlésen akár mind a 30-40 felvételre váró jelentkezőt beléptethetik. Márkus elismerte, hogy a korábban felvettek jó részénél a dokumentációban az ő neve szerepel ajánlóként, de ez csak azért volt, mert az utcáról betérő jelentkezőkkel ő beszélgetett el a hivatalos tagfelvétel előtt, és „mint aki már valamelyest ismeri őket, magára vállalta” a kötelező ajánló szerepét. A elnök szerint ez alapján ostobaság lenne azt állítani, hogy tagfelvételi versenybe keveredett volna egy másik csoporttal. Lebeszélésről pedig szó sem volt, csupán néhány alkalommal megemlítette, hogy ha nem sürgős a belépés, akkor az ügyek tisztázódásáig kitarthat az igazi baloldaliság a párton kívül is. A következő taggyűlésen megkezdődik az új SZMSZ első fordulós tárgyalása is.