Olivér
4 °C
8 °C

Roham az óbudai vörös tagkönyvekért

2007.10.29. 10:37
A pártelnök és felesége próbálta lebeszélni a belépésre jelentkezőket az óbudai MSZP szervezetben. A helyi elnököt, Márkus Andrást annyira megrémítette a 30-40 fős áradat, hogy a fővárosi elnökséghez fordult támogatásért, hadd korlátozza a belépések számát. A szocialistákat két pártra szakította a Tarlós-hagyaték, a III. kerületi modell.

„Egyáltalán nem tolerálható számukra, hogy a kerülethez, mint városrészhez, a kerületi párthoz, mint politikai közösséghez csak nagyon erőszakoltan köthető új párttag-jelöltek jelennek meg és válnak pártszervezetünk tagjaivá” – írta az MSZP budapesti elnökének a III. kerületi szocialistákat 17 éve vezető Márkus András, aki azt szerette volna elérni, hogy 2007-re már a nyáron fejezzék be a létszámbővítést.

Felfokozott Óbuda

Azok a szocialisták, akik nem voltak ott, a párt helyi belső lapjából, a 350 példányban készülő Hírnökből verbális durvaságokba fulladó taggyűlésekről a szerezhettek tudomást. Az Index birtokába jutott őszi lapszámokból az derült ki, hogy a korábbi önkormányzati többség elvesztésével járó választás után néhány hónappal soha nem tapasztalt tülekedés indult meg a párttagságért. „Mi ez a felfokozott érdeklődés a III. kerület iránt? Kinek, vagy kiknek az érdeke, hogy új többséget szervezzen magának a jelenlegi elnökkel és elnökséggel és az itt hosszú évek óta együtt politizáló többséggel szemben?” – tette fel a kérdést az újság vezércikkében az elnököt támogató Komáromi Ildikó. A magát egy hírtévés felvétellel észrevétető önkormányzati képviselő cikke szerint gyanús, hogy 2005-ben összesen 9 új belépő és 2 átjelentkező lépett a III kerületiek közé, addig a 2007 januárjában még 299 főt számláló szervezetbe júniusra 44 új tagot vettek fel és jelenleg is legalább 35-en várnak arra, hogy óbudai MSZP-s tagkönyvhöz jussanak.

20 százalékos küszöb

A másik tábor szerint viszont éppen a kerület megszállása miatt vészharangot kongató Márkus a gyanús az ügyben. Ők is levelet írtak Burány Sándornak, és ebben azt adták a fővárosi elnök tudtára, hogy szerintük a „feszültségért az őszi önkormányzati választásokat elvesztő és a választási kampány alatt is otromba hibákat elkövető kerületi politikai vezetés a felelős, amely a tanulságok levonása helyett belső kampányba kezdett”. A levél szerint a tagfelvételi hullám akkor indult el, amikor a pozícióját egy új szervezeti és működési szabályzattal bebetonozni kívánó elnök saját elkötelezett támogatóit kezdte felvenni a pártba. De a helyzet akkor mérgesedett el igazán, amikor a szintén szervezkedésbe kezdő ellenfeleket azzal próbálta ellehetetleníteni, hogy a párt alapszabályából elővett egy olyan szabályt, amely szerint évente 20 százaléknál nagyobb taglétszám-növekedést a felettes pártszervvel kell jóváhagyatni. (A tétel azért került bele az MSZP alapszabályába, hogy ha szükséges, gyanús létszámszaporulat, papírtagok megjelenése esetén, - erre több, a párt számára kellemetlen példa is volt az elmúlt években - a pártvezetésnek legyen jogalapja a közbelépéshez.) Így, ha nem pattant volna ki a botrány, a garantált szavazatokkal átmehetett volna a szervezet működését alapjaiban átalakító új SZMSZ.

A levél szerint az is megtörtént, hogy az elnök és felesége, aki a pártszervezet ügyvivője, felvételi beszélgetésen győzött meg jelentkezőket arról, hogy most még ne legyenek ennek a pártszervezetnek a tagjai, vagy másokat megkértek arra, hogy a soronkövetkező taggyűlésen ne kérjék felvételüket, mert nélkülük is túl sok a párttagjelölt.

Márkus szövetségese a szemüvegleverős ügyben Tarlós István mellett kiálló Pető György. Az egykori alpolgármester az önkormányzati választáson Tarlós posztjáért indult, jelenleg az MSZP III. kerületi frakcióvezetője és a XI. kerületi polgármester, Molnár Gyula kabinetfőnöke. A másik oldal képviseletében öten írták alá a Buránynak címzett levelet, köztük Bihary Gábor választmányi delegált, Kiss László elnökségi tag és a kerület MSZP-s parlamenti képviselője, Orosz Sándor.

Megkapják a tagkönyvet

Az Index információi szerint a párt fővárosi etikai bizottsága megtárgyalta a III. kerületi elnök kérdését, hogy a 20 százalékos bővülés után le kell-e zárnia a felvételeket. A testület azt az álláspontot fogadta el, hogy erre nincs szükség.

Ezt megerősítette Márkus András is, aki szerint az értelmező döntéssel lényegében le is zárult a vita a szervezetben, és a november első hetében tartandó taggyűlésen akár mind a 30-40 felvételre váró jelentkezőt beléptethetik. Márkus elismerte, hogy a korábban felvettek jó részénél a dokumentációban az ő neve szerepel ajánlóként, de ez csak azért volt, mert az utcáról betérő jelentkezőkkel ő beszélgetett el a hivatalos tagfelvétel előtt, és „mint aki már valamelyest ismeri őket, magára vállalta” a kötelező ajánló szerepét. A elnök szerint ez alapján ostobaság lenne azt állítani, hogy tagfelvételi versenybe keveredett volna egy másik csoporttal. Lebeszélésről pedig szó sem volt, csupán néhány alkalommal megemlítette, hogy ha nem sürgős a belépés, akkor az ügyek tisztázódásáig kitarthat az igazi baloldaliság a párton kívül is. A következő taggyűlésen megkezdődik az új SZMSZ első fordulós tárgyalása is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?