Tarlós: Leverem a szemüveged, és rá is ugrok!

2006.08.24. 14:51
"Ne ravaszkodj, mert leverem a szemüvegedet, és rá is ugrok!" - utasította helyre Tarlós István Szénási Jánost az óbudai önkormányzat közelmúltbeli rendkívüli ülésén. A főpolgármester-jelölt egy hangfelvétel szerint többek között tuloknak és sunyinak titulálta az MDF-es politikust, és azt állította, hogy az MDF-ben magukat erotikusan exponáló férfimanökenek tevékenykednek. Tarlós fellépése azonban érdekes módon a kormányoldalon is támogatásra talált.

A III. kerületi önkormányzat július 27-i rendkívüli ülésen Tarlós István polgármester több mint egy órán át illette válogatott kifejezésekkel a testület MDF-es képviselőjét, Szénási Jánost és az MDF-et, tudósít honlapján Pásztor Tibor, V. kerületi szocialista képviselő. A Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt egy használaton kívüli terület bérbeadásáról szóló vitán gurult be, mert azt gyanította, hogy a "sunyi" MDF-es miatt a nyilvánosság előtt félremagyarázható lenne az ügy - amit viszont ő nem vállalhat.

Ezért leköpnek minket

"Ide figyelj, Szénásikám, te summantottál az MDF-székház-ügyben is. Most elmondtad a mondandódat, újra visszatértünk az ügy tárgyalására, úgyhogy ne ravaszkodj, mert leverem a szemüvegedet, és rá is ugrok!" - fordult Szénásihoz a testület előtt a polgármester ráadásnak le is tulkozva őt. Szénási kissé zavaros felszólalása néhány perccel korábban még meggyőzte Tarlóst arról, hogy az Eurocenter melletti 26 hektáros területet nem jó ötlet a tervezett kondíciókkal bérbeadni. Kis idő múlva azonban a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ szónokainak adott igazat.

A július 27-i ülésről készült hangfelvételt itt hallgathatta meg, de az önkormányzat röviddel a cikk megjelenése után eltávolította honlapjáról. Az érdekesebb részt itt töltheti le, de ha sok ideje van itt a teljes felvétel is..

A polgármester többször is jelezte, hogy fogalma sincs a meglehetősen nagy terület nyolc éve húzódó hasznosítási terveiről, ezért Szénási felszólalása után még attól tartott, hogy leköpi az önkormányzati vezetést az, aki kívülállóként hallja, "hogy háromforintos fajlagos áron" adtak el valamit. Ekkor világosították fel, hogy bérbeadásról van szó. "Bérbe is akár, rosszabb mintha ingyen, három forintért még egy vizeszsemlét sem kapsz" - így Tarlós egészen addig, amíg Puskás Péter fideszes frakcióvezető és Pető György MSZP-s alpolgármester közös erővel meg nem magyarázták neki, hogy ennél olcsóbban sem érdekelt senkit az üzlet évek óta, és hogy az MDF-es képviselő kifelejtett a felszólalásából számos, az önkormányzatnak kedvező részletet.


"Fogd be a szád, most én beszélek!"

Spekulatív és sunyi

Tarlós rövid hezitálás után a jegyzőkönyvbe diktálta, hogy Szénási "erőszakosan és visszatérően valótlanságot állít". "Amellett rögzítsük, hogy Szénási képviselő hiába ügyeskedik, visszatértünk a napirend tárgyalására, a képviselőtestület tovább tárgyalta az ügyet... Fogd be a szád, most én beszélek! Újpesten megteheted ezt, de itt ki vagy rúgva, ha ezt csinálod... Saját személyes megítélésem szerint Szénási elvtárs spekulatív és sunyi - monologizált Tarlós, majd a szocialista alpolgármesterhez fordult: - Látod, hogy a Szénási rosszindulatú, ennek alapján nem tudok mit csinálni, és arra utazik, hogy a pártjához hasonló sunyisággal arra lyukadjon ki, hogy a polgármester megakadályozhatta volna, de nem tette, ezzel zsarol." Tarlós ezután a három nagy párthoz fordulva leszögezte, hogy csak akkor áll módjában hozzájárulni a már szerinte is racionális bérbeadáshoz, ha a pártok egy szavazással leveszik a válláról a felelősséget. Hogy az MDF ne támadhassa meg őt populista ellenérveivel a nyilvánosság előtt.

Erotikusan exponálják magukat

A három nagy párt még mindig kooperatív hozzáállással, de magyarázatot kért Tarlóstól a rátört politikai félelmek miatt, a polgármester ismét hosszabb monológba kezdett. "Egy fővárosi választási kampányban nekem semmi szükségem nincs, hogy a Szénási elrohanjon a férfimanöken barátaihoz, akik erotikusan exponálják magukat a választáson, és olyan nyilvánosságot produkáljanak nekem... Mert én ezt szubjektíve Szénási kollégából kinézem." Majd jegyzőkönyvön kívül azt mondta: "Mivel Szénási úr pártja, az egyébként igen szerény mértékű támogatásáért olyant kért tőlem cserébe, amiért ki kellett rúgnom őket, ezért okkal gyanakszom a Szénási képviselőre. Ezt a gyanúmat a hozzászólása tónusa csak erősítette, úgyhogy egy MDF nem fog engem ebbe az utcába beletolni, köszönjétek a Szénási úrnak."

Piaci alapú székház

Ezután Tarlós azt vágta az MDF-s fejéhez, hogy párttársaival együtt megpróbálták őt belerángatni egy gyanús ügyeskedésbe a kerületi székházuk megvásárlásánál. A kerület ugyanis január 1-jétől - a törvényeknek megfelelően - piaci alapra helyezte a pártok irodabérleteit, az MDF azonban - amellett hogy közel tízmillió forinttal tartozik - többször is elcsúsztatta a vételi szerződés határidejét.

Kiszólt a kalap alól

Az Index megkereste az üléssel kapcsolatban Tarlós Istvánt, aki azt közölte, hogy a rendkívüli ülésen egyszerűen elunta az MDF "szélhámoskodását". A főpolgármester-jelölt szerint a kerület képviselői tudják, hogy "ami a szívén, az a száján", ráadásul Szénásit már húsz éve ismeri. A polgármester azt mondja, ritkán jön ki a sodrából, de "most kiszólt a kalap alól". Érdekes, hogy az eset megítélésében az MSZP is osztozik Tarlóssal. Pető György alpolgármester szerint az MDF-es képviselő megnyilatkozása annyira képmutató és kétszínű volt, hogy nemcsak a polgármesterben, hanem a képviselők zömében is hasonló indulatokat váltott ki.

Szénási János telefonos megkeresésünket először ebédjére hivatkozva elutasította, később nem válaszolt a hívásunkra.