Rendőr voltam, nem besúgó

2006.08.08. 14:54
Pető György, az MSZP óbudai polgármester-jelöltje félmillió forint nem vagyoni kártérítést követel Bőhm Andrástól, az SZDSZ fővárosi frakciójának vezetőjétől, amiért az leügynöközte az Index korábbi cikkében. A szocialisták jelöltje szerint soha nem titkolta, hogy a III/II. csoportfőnökség nyílt állományú tisztje volt, de soha nem volt besúgó, ahogy azt Bőhm sugallta.

Az MSZP III. kerületi polgármester-jelöltje, Pető György közleményben jelentette be, hogy elégtételt vár a szabaddemokraták fővárosi frakcióvezetőjétől, mert azt nyilatkozta az Indexnek, hogy pártja elfogadhatatlannak tartja az "ügynökmúlttal rendelkező" Pető jelölését.

Farizeusok

Pető nyilvános életrajza a nehéz időkről
Nagykanizsán születtem 1955-ben. A Rendőrtiszti Főiskolán 1978-ban, majd 1984-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológia Szakán szereztem diplomát. Doktori fokozatot 1988-ban a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián értem el. A kémelhárítás amerikai osztályán 1979-1983 között kémelhárítótisztként szolgáltam. 1984-től az ifjúsági mozgalomban dolgoztam különböző választott tisztségekben. Így 1984-től a BM KISZ Bizottság egyik titkára, majd a KISZ KB Honvédelmi Nevelési Tanácsának a titkára voltam -miközben hivatásos jogviszonyomat megtartottam. (Forás: fibiszbudapest.hu)
Pető, a kerület jelenlegi alpolgármestere közleményében azt írja: jó hírneve megsértése miatt augusztus 4-én keresettel fordult a Fővárosi Bírósághoz, kérve a tényállás megállapítását és Bőhm András 500 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére való kötelezését. Pető szerint ugyanis a szabaddemokrata politikus azzal, hogy "ügynökmúlttal rendelkező"-nek minősítette, a közvéleményben besúgóként elkönyvelt III/III-asokkal hozta össze. A szocialista alpolgármester szerint viszont ő - és ezt nem is titkolta, - a III/II. csoportfőnökség nyílt állományú tisztjeként szolgált rendőrtiszti beosztásban. Pető szerint ráadásul az SZDSZ-nek a 2002-es Medgyessy-kormányban történt részvétele után ráadásul "farizeus magatartás" az ő múltjának kifogásolása.

Meggyőződésből

Bőhm András fővárosi SZDSZ-frakcióvezető az Indexnek azt mondta, korábbi nyilatkozatában kizárólag az SZDSZ értékítéletéről beszélt, nem a szocialisták óbudai polgármester-jelöltjéről. Bőhm meggyőződése, hogy a lényegen nem változtat, hogy a pártállam titkosszolgálatai közül melyiknél munkálkodott Pető György, a liberálisoknak meg kell fontolnia, ilyen múlttal támogatható-e szocialisták III. kerületi aspiránsa.

Kémelhárító hely

A III/II. Kémelhárító csoportfőnökség tízegy kisebb egységet fogott össze. Az ott foglalkoztatottak feladata volt az USA és egyes latin-amerikai országok, az NSZK és Ausztria, valamint a többi európai NATO-ország és semleges állam hírszerzésével szembeni elhárítás. Ott figyelték a közel-, és távol-keleti országok magyarországi ösztöndíjasainak hírszerzési próbálkozásait, és szervezték a határon túli operatív intézkedéseket is. A III/II-esek foglakoztak többek között a nemzetközi együttműködés és az idegenforgalom területén jelentkező védelmi feladatokkal.