Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ügynökmúlt is hátráltatja a budapesti koalíciós együttműködést

2006.07.06. 15:36
Bár még egyeztet a polgármester-jelöltekről a két koalíciós párt, annyit már lehet tudni, hogy az ügynökmúlttal rendelkező óbudai szocialista jelöltet a szabad demokraták nem támogatják. Ferencvárosban versengés várható Gegesy és Kökény között, a Józsefvárosban viszont újra Csécsei lehet a befutó.

Még tartanak az egyeztetések a koalíciós pártok között az önkormányzati választások polgármester-jelöltjeiről, több budapesti kerületben továbbra is vita folyik. Az egyik legvitatottabb kerület Óbuda, ahol az SZDSZ és az MSZP együttműködésre törekszik, azonban liberálisok elfogadhatatlannak tartják a szocialisták jelöltjét, mondta el az Indexnek Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője. Hozzátette, hogyha az MSZP-nek vagy akár az SZDSZ közreműködésével a két pártnak együtt sikerülne valaki mást találnia az ügynökmúlttal rendelkező Pető György helyett, nyitottak lennének a támogatására. Pető, aki jelenleg a III. kerület alpolgármestere, tavaly ismerte el, hogy 1979 és 1983 között III/II-es kémelhárító tiszt volt. A másik vitás kerület Zugló, ahol a III. kerületért cserébe az SZDSZ a saját jelöltjét szeretné elindítani.

Pesten már alakul

Bőhm András elmondta, hogy a IX. kerületben már megszületett a döntés, miszerint mindkét koalíciós párt elindítja saját jelöltjét: a liberálisok Gegesy Ferencet, a jelenlegi polgármestert, a szocialisták pedig Kökény Mihályt. A szomszédos VIII. kerületben az MSZP nem állít polgármester-jelöltet, a liberálisok színeiben a posztra már kétszer újraválasztott Csécsei Bélát jelölik. A belvárosi V. kerületben a parlamenti választások két fordulója közt született megegyezés értelmében a szocialista Steiner Pál lesz a koalíciós pártok közös jelöltje, igaz, itt egy önkormányzati képviselői poszt hátráltatja a végleges megegyezést. A többi kerület sorsáról várhatóan 1-2 héten belül megszületik a döntés.

Megyeürítés

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy elkészült a párt kampánystratégiája az őszi választásokra, a tervek szerint csak visszafogott kampányt folytatnak majd. Legfőbb céljuk, hogy egy önálló fővárosi kampány eredményeként Demszky Gábor maradjon a főpolgármester, hogy Budapesten és vidéken egyaránt növelni tudják az SZDSZ polgármestereinek számát, valamint hogy az önkormányzati képviselőik létszáma is növekedjen a fővárosi és a megyei közgyűlésekben. Hangsúlyozta, hogy ennek ellenére ragaszkodnak a régiókra való átálláshoz, a jelenlegi helyzetben azonban csak a megyei képviseletre van lehetőségük.

„Rajtad múlik”

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a sajtótájékoztatón ismertette a párt kampánystratégiájának alapelemeit: elsőként emelte ki, hogy tovább szeretnék erősíteni az Európa Parlamenti és az idei országgyűlési választásokon már bevált liberális értékrendet. Elmondta, hogy a koalíciós pártoknak várhatóan 35-40 közös jelöltjük lesz, ennek ellenére az SZDSZ önálló kampányt akar folytatni, amiben csak megvalósítható ígéretek hangzanak majd el.

Horn Gábor azt mondta, a kampány megjelenési része még nincs kidolgozva, így azt sem tudják, hogy a parlamenti választások kampányában megjelent Kovács Pisti ősszel is az SZDSZ arca lesz-e.