Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tarlós egy golfpálya miatt tulkozott

2006.08.25. 15:48
Az Index információi szerint golfpályát terveztek arra a 26 hektáros óbudai telekre, amely miatt Tarlós István, a III. kerület polgármestere letulkozott egy helyi MDF-es képviselőt. A főpolgármester-jelölt "politikai félelmei" miatt elhalasztották a bérbeadásról szóló döntést, az önkormányzatnál pedig újraszámolják, valójában mekkora hasznot hoz a tranzakció a 3 forintos négyzetméterenkénti havi bérleti díj mellett.

"Én nem ismerem az előtörténetet, de ha egy kívülálló meghallja, hogy 3 forintos fajlagos áron adtunk el valamit, az leköp minket" - vallotta meg félelmeit Tarlós István a III. kerületi önkormányzat július 27-i rendkívüli ülésén, miután egy MDF-es képviselő felszólalásából kiderült, hogy "visszaosztva" milyen alacsonynak tűnhet az óbudai Eurocenter fölötti 26 hektáros területre javasolt bérleti díj. A percekkel korábban meghozott testületi jóváhagyás ellenére a polgármester azonnal felfüggesztette a szerződésről szóló döntést. A felfüggesztés érvényben is maradt, pedig az ülés hátralevő részében az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ közös erővel gyorsan meggyőzte a polgármestert az üzlet "racionalitásáról", Tarlós pedig sunyinak és alattomosnak kiáltotta ki a fórumos Szénási Jánost, amiért olyan számokkal hozakodott elő, amelyek a tranzakcióval kapcsolatban alkalmasak lennének az ő nyilvánosság előtti befeketítésére.

Nettó demagóg 3 forint

Az Index információi szerint 26 hektáros területre golfpályát tervezett a nagy pártok által egyértelműen támogatott befektető, az ülésen később "nettó demagógnak" minősített három forintos fajlagos árat ebből a sportcentrum-beruházásra szóló szerződéstervezetből számolta ki az MDF-es képviselő. A telek közparki besorolása 2 százalékos maximális beépíthetőséget tesz lehetővé. A besorolás kizárja az értékesítést is, így a rekultivált területre az önkormányzat csak bérbeadási megállapodást köthet. Ugyanakkor az építmények tulajdonjoga külön tulajdonként a bérlőé lehet. A telek a kedvezőtlen feltételek miatt többszöri pályáztatás ellenére az önkormányzat számára még a mostaniaknál is kedvezőtlenebb konstrukcióban sem kellett senkinek.

Spórolási lehetőség is

Puskás Péter, Fidesz-frakcióvezető és Pető György MSZP-s alpolgármester az újrainduló vitában a terület sorsa ügyében teljes tájékozatlanságot mutató polgármestert rövid idő alatt meggyőzte, hogy az üzlet az alacsony bérleti díj ellenére jelentős spórolási lehetőséget nyújt az önkormányzatnak. A bérleti díjon felül ugyanis a bérlőnek kell gondoskodnia a terület karbantartásáról, kaszálásról, vízelvezetésről is, holott a bérbeadásig ezek a kiadások az önkormányzat terhelték. A meghiúsult megállapodás miatt az önkormányzatnál most számolják, hogy a megtakarításokkal együtt mekkora hasznot jelent a bérbeadás. Úgy tudjuk, hogy az újraszámolásnál 200 forint négyzetméterenkénti hasznot mutattak ki. A kérdés rendezése azonban valószínűleg már az önkormányzati választás után felálló testületre és az új polgármesterre marad.

Közismerten útszéli

Az óbudai képviselőtestület júliusi utolsó ülésén az eldurvult vitában Tarlós nemcsak Szénási Jánost gyalázta, hanem képviselő pártját is. A Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt számos MDF-est megnevezve a testületi ülésen beszélt arról, hogy szerint a párt ügyeskedni próbált a székházával, egy másik alkalommal pedig magukat erotikusan exponáló férfimanöken párttársakat emlegetett Szénásival kapcsolatban.

Közismert Tarlós István útszéli stílusa, ezért nem leptek meg az MDF-et támadó beszólásai, szögezte le Hock Zoltán, az MDF alelnöke. Hock szerint az óbudai polgármesternek nagyobb önkontrollt kellene tanúsítania, mert választott tisztségében civilizálatlan beszédmódjával tovább zülleszti a politikus amúgy is gyatra társadalmi megítélését. Az alelnök szerint a képviselő és pártja gyalázására akkor sincs joga Tarlósnak, ha a székház-ügyben az egyoldalúan megemelt bérleti díj miatt vita van a párt és a polgármesteri hivatal között. Hock szerint ebben az ügyben bíróság fogja kimondani a döntést.