Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Szelektálva törleszt dolgozóinak az MTV

2005.01.05. 15:48
Többmilliárdos tartozását kezdte el törleszteni az MTV, miután négymilliárd forintos kormánygarancia mellett hitelt kapott az OTP-től. Az MTV szerint a pénzt beszállítóik felé felgyülemlett tartozásaikra költik, igaz, csak a félmilliós számláknál kisebbeket fizetik ki, a felett csupán a követelések összegének negyedét teljesítik. Az MTV állítja, az idén már átláthatóvá teszik gazdálkodásukat, de a négymiliárd felhasználásáról nem adtak bővebb tájékoztatást.

A Magyar Televíziónál sokan hónapok óta nem kaptak munkájukért pénzt. A köztévé szerint 8 milliárdos adósságot halmoztak fel. Az Indexnek nyilatkozó - nem belső foglalkoztatású - MTV-sek szerint hónapok óta csak hitegetik őket, hogy mikor kapják kézhez a nem egyszer hét hónappal elmaradt pénzüket. Az MTV az év utolsó hetében viszont négymilliárd forintos hitelhez jutott kormánygaranciával. Zimmerné Holub Katalin, az MTV szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy a pénzből kiegyenlítik beszállítóik felé meglévő többmilliárdos tartozásukat.

Átláthatóságot ígértek
Zimmerné Holub Katalin szerint a köztévé az idén már átláthatóvá teszi gazdálkodását. Közleményük szerint "bevezetésre kerül egy Integrált Vállalatirányítási Rendszer, amely lehetővé teszi a szakmai és pénzügyi folyamatok átláthatóságát, továbbá a műsorok valós költségeinek, hozzárendelhető bevételeinek meghatározását és nyilvántartását, biztosítva az egyes műsorszámok, műsorkategóriák forint és perc szerinti összehasonlíthatóságát, megteremtve ezzel a normatív finanszírozás alapjait".

Félmilliós limit

A köztévé 1800 beszállítónak tartozik. Zimmerné Holub Katalin az Indexnek már nem volt hajlandó részletezni az adósságokat, csak annyit közölt, hogy pénzügyi osztályuk azt találta ki, az adósságokat nem a tartozás időhossza alapján törlesztik, hanem félmillió forintnál cezúrát húztak, ez alatt az egészet, e fölött viszont csak a tartozás összegének negyedét fizetik ki. Egyik informátorunk, aki április óta csak egyszer "látott pénzt" az MTV-től, alkalmazásánk első két hetét fizették ki, hatszázezer forintos tartozásával így rosszabbul járt, mintha kevesebbért alkalmazták volna.

Az elmúlt egy évben hárman voltak, akik jogi úton, fizetési meghagyást kértek a tévére, és így kényszerítették a köztévét tartozásának kiegyenlítésére. Információink szerint a tévé saját lista alapján szelektál, kinek fizet és kinek nem. Egyik informátorunknak például azzal a felkiáltással nem fizettek, hogy tudomásuk szerint máshol is dolgozik. Zimmerné Holub Katalin szerint azonban ilyen lista nem létezik.

Új díszlet

A köztévé Este című produkciója az adósságok ellenére új díszletet kapott, a szóvivő szerint nem a négymilliárdos összegből fizették ki, de részleteket nem árult el, csupán annyit, hogy 2004. végén előleget fizettek ki, a többit 2005-ben fizetik. A részletekre vonatkozó kérdést Zimmerné Holub Katalin azzal hárította el, "vegye úgy, hogy nem kívántam nyilatkozni". Más forrásból viszont úgy tudjuk, hogy 23-25 millió forintért újították meg a díszletet és a berendezést.