Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Hétmilliárdot kér tartozásaira az MTV

2002.08.28. 07:58
Újabb 6-8 milliárd forintos anyagi segítséget kér az Országgyűléstől a Magyar Televízió - döntötte el az MTV kuratóriuma. Indoklásuk szerint a köztévé tőkéje szeptemberben negatívba fordul, a csődhelyzettől pedig csak alapítója, az Országgyűlés mentheti meg. Az azonnali segítség mellett a finanszírozás hosszú távú megoldását is kérik. A televízió megbízott vezetője szerdán közölte, hogy egy vizsgálat szerint az utóbbi évek gazdálkodása 6,5 milliárd forint kárt okozott a köztévének, egyelőre azonban nem tesznek feljelentést.
Az MTV csak az elmúlt egy évben 12,5 milliárdos tőkepótlást kapott a törvényhozástól, amely elengedte előbb a 9,5 milliárdos, majd 1,5 milliárdos köztartozását is a tévének - emlékeztet a Népszabadság. A tőkeinjekciót azonban mára felélte a napi 25 millió forintos veszteséget termelő MTV.

Elsötétülhet a képernyő

A köztévé ideiglenes vezetője Ragáts Imre a Magyar Hírlapnak kijelentette, "vélhetően szeptemberre vagy októberre az MTV elveszíti a saját tőkéjét. Ami azt jelenti, hogy nem lesznek meg azok a törvényes feltételek, amelyek a jogszerű működését biztosítják. Szembe kell nézni a köztartozás nem fizetésével, és azzal, hogy bizonyos szállítóknak sem tud törleszteni, aminek következményeként előfordulhat, hogy elsötétül a képernyő. A második fél évre közel hétmilliárdos tőkepótlásra van szükség. És ez arra elegendő, hogy az eddigi kötelmeit az MTV teljesítse. Az új műsorstruktúrához még több milliárd forintra lenne szükség" - jelentette ki az ügyvezető.

A kuratórium megerősítette pozíciójában Ragátsot

Az MTV kuratóriuma szavazott arról is, hogy legitimnek tekinthető-e Ragáts Imre ügyvezető, akit Mendreczky Károly tévéelnök júliusi lemondása után bízott meg az ideiglenes irányítással a kuratórium elnöksége, kihagyva a döntésből a civil szervezetek delegáltjait. Ezt törvénytelen lépésnek tekintette több civil kurátor, a péntekre a tévé elé demonstrációt szervező Szövetség a Nemzetért Polgári Körhöz hasonlóan. A kuratórium azonban a megbízás törvénytelenségét kimondó határozati javaslatot a elutasította.

Ragáts Imre, a köztévé ideiglenes elnöke - korábbi gazdasági igazgató - a Magyar Hírlap szerdai számának adott interjújában kijelentette, a pénteki jobboldali tüntetésen olyanok elbocsátása ellen tiltakoznak, akiktől még Mendreczky Károly, az előző elnök vált meg közös megegyezéssel és összesen kétszázmilliós végkielégítéssel. "Az ügyvezetői működésem alatt Rér Éva kulturális igazgatón kívül mindössze öt segédmunkás és takarító - akik a próbaidejüket töltötték - hagyta el az intézményt" - jelentette ki Ragáts.

"Meghal az MTV, ha a politika fogja uralni"

Az ügyvezető elnök reméli, hogy szeptember 30-án a kuratórium tud új elnököt választani. Nyilatkozata szerint addig megpróbálja a televíziót működőképesen irányítani, és csak a legszükségesebb lépéseket megtenni.

Ragáts ugyanakkor úgy véli, hogy a köztévével nagyon sok olyan a probléma van, amelyet minél hamarabb meg kéne oldani. "A Magyar Televíziónak gondja van az arculatával, a műsorstruktúrájával, a promóciójával, a nézettségével. Ez olyan összetett kérdéskör, amit nemcsak a műsorstruktúra oldhat meg, hanem egy új arculat, amit ki kell alakítani... Politikai szempontból pedig középre kell terelni, és ott is kell tartani. Ez a televízió meghal, ha a politika fogja uralni - véli Ragáts.

6,5 milliárdos kár érte a köztévét

Az elmúlt másfél hónap belső vizsgálata eddig 6,5 milliárd forintos kárt, hátrányt mutatott ki a Magyar Televízió elmúlt évekbeli gazdálkodásának átvilágításakor - hangzott el Ragáts Imre ügyvezető alelnök szerdai budapesti rendkívüli sajtótájékoztatóján. Az MTI kérdésére az intézmény elnöki jogkörrel felruházott vezetője úgy nyilatkozott: elvben heteken belül lezárulhat a "szerződésmélységig, bizonylatmélységig" nyúló vizsgálat.

Egyelőre nem tesz feljelentést Ragáts

Ragáts Imre, aki korábban az intézmény gazdasági igazgatója volt, kijelentette: nem érzi magát felelősnek az előállt helyzetért, mivel az említett szerződések tudtán kívül, az elnök, illetve a hírigazgató által köttettek. Az alelnök közölte: egyelőre nem áll rendelkezésre olyan adat, amely alapján feljelentést tennének korábbi vezetők ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?