Szilvia
5 °C
16 °C

Ismét nem lett MTV-elnök Baló György

2002.12.05. 10:58
Várható módon ismét sikertelen volt a Magyar Televízió elnökválasztása. A kuratóriumi elnökség csütörtöki ülésén újfent nem kapta meg egyetlen jelölt sem a testület elnökségének kétharmados támogatását.
A csütörtökön délelőtt lezajlott elnökségi ülésen a legtöbb szavazatot, de a szükségesnél kevesebbet az első fordulóhoz hasonlóan Baló György kapta. A testület tagjai közül az ő pályázatát öten tartották a legelfogadhatóbbnak. A háromfordulós kiválasztáson szintén a korábbi próbálkozáshoz hasonlóan Friderikusz Sándor szerezte meg a második helyet, őt négyen támogatták. A harmadik helyre egy kevéssé ismert pályázó, Péterffy András került, neki két szavazata volt. A kuratórium elnöksége új pályázatot írt ki.

Hét érvénytelen szavazat a döntő fordulóban

Nem lehet bemenni
A döntő harmadik fordulóban 7 érvénytelen szavazat is született, ami azt jelzi, hogy az elnökség egyes tagjai nem kívántak a beadott pályázatok közül nyertest választani. Így miután az elökség nem nevezte meg a legjobb pályázatot, az MTV nagykuratóriuma ebben a frodulóban már nem dönthet a leendő elnök személyéről. Az elnökség a kiválasztás első körében egyébként a korábbiakban említetteken kívül még viszonylag magas szavazatszámot ért el Kósa Somogyi György, Németh Zsolt és Siklósi Beatrix. Szabó Stein Imre, Székely Ferenc, Szenes Andrea és Kapuvári Gábor viszont csak egy-két támogatót tudhatott maga mögött, ezért ők már a második körbe sem jutottak be. Az elnöki posztért egyébként 18-an versengtek. A kuratórium elnöksége új pályázatot írt ki.

Az MTV elnöki posztja Mendreczky Károly július 16-i távozásával üresedett meg. A tisztségre az intézmény közalapítványának kuratóriumi elnöksége július 29-én írt ki, augusztus 31-i határidővel pályázatot. A grémium elnöksége szeptember 30-án Baló Györgyöt terjesztette a tizenöt pályázó közül személyi javaslatként a kuratórium elé. Döntés viszont - a kétharmados többség hiányában - akkor sem született.

Ragáts maradhat az MTV élén

Jogszabálysértőnek találta, ugyanakkor hatályában fenntartotta Ragáts Imre elnöki feladat- és jogkörben eljáró ügyvezető alelnöki megbízásának cégjegyzékbe történt bejegyzését elsőfokú, nem jogerős november 19-i ítéletében a Fővárosi Bíróság. Az ítélet indoklása szerint Ragáts Imre személyében egyetlen MTV alelnök van, nincs szükség a jogszabályt sértő állapot megszüntetésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?