István, Vajk
17 °C
34 °C

Ismét nem lett MTV-elnök Baló György

2002.12.05. 10:58
Várható módon ismét sikertelen volt a Magyar Televízió elnökválasztása. A kuratóriumi elnökség csütörtöki ülésén újfent nem kapta meg egyetlen jelölt sem a testület elnökségének kétharmados támogatását.
A csütörtökön délelőtt lezajlott elnökségi ülésen a legtöbb szavazatot, de a szükségesnél kevesebbet az első fordulóhoz hasonlóan Baló György kapta. A testület tagjai közül az ő pályázatát öten tartották a legelfogadhatóbbnak. A háromfordulós kiválasztáson szintén a korábbi próbálkozáshoz hasonlóan Friderikusz Sándor szerezte meg a második helyet, őt négyen támogatták. A harmadik helyre egy kevéssé ismert pályázó, Péterffy András került, neki két szavazata volt. A kuratórium elnöksége új pályázatot írt ki.

Hét érvénytelen szavazat a döntő fordulóban

Nem lehet bemenni
A döntő harmadik fordulóban 7 érvénytelen szavazat is született, ami azt jelzi, hogy az elnökség egyes tagjai nem kívántak a beadott pályázatok közül nyertest választani. Így miután az elökség nem nevezte meg a legjobb pályázatot, az MTV nagykuratóriuma ebben a frodulóban már nem dönthet a leendő elnök személyéről. Az elnökség a kiválasztás első körében egyébként a korábbiakban említetteken kívül még viszonylag magas szavazatszámot ért el Kósa Somogyi György, Németh Zsolt és Siklósi Beatrix. Szabó Stein Imre, Székely Ferenc, Szenes Andrea és Kapuvári Gábor viszont csak egy-két támogatót tudhatott maga mögött, ezért ők már a második körbe sem jutottak be. Az elnöki posztért egyébként 18-an versengtek. A kuratórium elnöksége új pályázatot írt ki.

Az MTV elnöki posztja Mendreczky Károly július 16-i távozásával üresedett meg. A tisztségre az intézmény közalapítványának kuratóriumi elnöksége július 29-én írt ki, augusztus 31-i határidővel pályázatot. A grémium elnöksége szeptember 30-án Baló Györgyöt terjesztette a tizenöt pályázó közül személyi javaslatként a kuratórium elé. Döntés viszont - a kétharmados többség hiányában - akkor sem született.

Ragáts maradhat az MTV élén

Jogszabálysértőnek találta, ugyanakkor hatályában fenntartotta Ragáts Imre elnöki feladat- és jogkörben eljáró ügyvezető alelnöki megbízásának cégjegyzékbe történt bejegyzését elsőfokú, nem jogerős november 19-i ítéletében a Fővárosi Bíróság. Az ítélet indoklása szerint Ragáts Imre személyében egyetlen MTV alelnök van, nincs szükség a jogszabályt sértő állapot megszüntetésére.