Nincs új tévéelnök

2002.09.30. 10:53
Nem sikerült új elnököt választani az MTV élére. A kuratóriumi elnökség egyedül Baló Györgyöt javasolta a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratóriumnak a posztra, a testület harminc tagjából azonban csak kilencen támogatták őt. Húsz kurátor szavazott ellene.
Továbbra is Ragáts Imre ügyvezető elnök vezeti a Magyar Televíziót, mert hétfőn eredménytelenül zárult az elnökválasztás. Baló György a kuratóriumi elnökségtől ugyan megkapta a szükséges támogatást, a társadalmi nagykuratórium többsége azonban nem választotta meg. A legtovább jutott jelölt délután közleményben köszönte meg a támogatást, a biztatást és a bizalmat, valamint a kollégák folyamatos érdeklődését. Egyben sajnálatát fejezte ki, hogy nem sikerült az MTV elnökét megválasztani". Az MTV Közalapítvány kuratóriumának elnöksége október 7-én, hétfőn új pályázatot tesz közzé a Magyar Televízió Rt. elnöki posztjának betöltésére.

Szabadság téri csatakürt

"Amint Orbán Viktor, volt miniszterelnök a Szabadság téren megfújta a csatakürtöt, világossá vált, hogy az ellenzéknek nem érdeke az új tévéelök megválasztása" - jelentette ki Újhelyi István szocialista médiapolitikus Baló leszavazása után, aki szerint a kormánypártok mindenképp az elnök gyors megválasztását szerették volna elérni, és hozzátette, hogy a választás sikertelensége ellenére az MTV-nek azonnali tőkeinjekcióra van szüksége az előző vezetés rossz gazdálkodása miatt.

A kuratóriummi elnökség még délelőtt három fordulóban szavazott az elnökjelöltekről. Az első körben Ágoston György és Friderikusz Sándor kapta a legtöbb - öt-öt - támogató szavazatot. Baló György és Siklósi Beatrix négy, Szabó Stein Imre és Székely Ferenc két szavazatot kapott, és egyet-egyet szerzett Tóth Tihamér, Kósa Somogyi György és Szenes Andrea. Egyáltalán nem szavaztak viszont Bródy Gáborra, Komlós Andrásra, Nagy Navarro Balázsra, Neizer Istvánnéra és Szurdi Miklósra.

A társadalmi nagykuratórium

A második fordulóban Baló György, Friderikusz Sándor és Siklósi Beatrix egyaránt öt szavazatot kapott, Ágoston György pedig kettőt. A harmadik fordulóban Baló kapta meg a kuratóriumi elnökség kétharmadának támogatását, míg Friderikusz és Siklósi Beatrix egyaránt négy szavazatot kapott. A kuratórium tagjai több jelöltre is szavazhatnak.

Baló ötvenöt perce
"Mindenek előtt köszönöm a bizalmat és a támogatást mindenkinek" - mondta meghallgatása után Baló György. A riportert a nagykuratóriumban helyet foglaló civil szervezetek képviselői ötvenöt percen át faggatták elképzeléseiről. Arra a kérdésre, hogy Friderikusz Sándorral és Székely Ferenccel együtt kíván-e működni elnökként, azt válaszolta, hogy mindenkivel együtt kíván dolgozni, akivel elképzelései egybevágnak.

A jelöltről ezután a 21 civil szervezet képviselőivel kiegészült teljes kuratórium döntött hétfő délután. A testület többsége jobboldali beállítottságú, itt is kétharmados többség lett volna szükséges, de Baló Györgynek csupán kilencen szavaztak bizalmat. Így továbbra is Ragáts Imre vezeti az MTV-t. Az ő legitimitását a civil kurátorok egy része korábban megtámadta, és az ügyészség válaszára vár, hogy jogszerű volt-e az ideiglenes megbízatás.

"Lehetetlen a politikai döntés"

"Az elnökválasztás törvény által előírt menete és a kuratórium összetétele lehetetlenné teszi a politikai döntést - közölték korábban a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratórium elnökségi tagjai. - Az MTV elnökének megválasztásáról téves információk láttak napvilágot az egyik pályázó mobilüzenetének feltörése kapcsán."

Az elnökség tagjai közül hármat a Fidesz, kettőt-kettőt az MSZP és az SZDSZ, egyet-egyet az MDF és a Független Kisgazdapárt jelölt az Országgyűlésben, amely az elnökség tagjait megválasztotta. "Ezért minden alapot nélkülöznek azok a feltevések, hogy bármely politikai pártnak, irányzatnak vagy oldalnak módja volna saját akaratát rákényszeríteni az elnökségre".

Az MSZP vezető politikusai még a pályázók szóbeli meghallgatása előtt Friderikusz Sándort választották ki. Ez a showman hangpostájáról lelopott és nyilvánosságra hozott, Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető által hagyott üzenetből derült ki.

Levelek
Négy társadalmi kurátor két, a kuratóriumi elnökséghez írott levélben kérte Siklósi Beatrix támogatását. Az Ékes Ilona, Kucsora Tamás, Pós Péter és Göllner Pál által jegyzett levél szerint "megismerve a pályázókat és terveiket, úgy döntöttünk, hogy Siklósi Beatrix nyújtotta be a leghitelesebb, leginkább közszolgálatban gondolkodó pályázatot. Ezért kérjük önöket, hogy őt legyenek szívesen jelölni az elnöki pozícióra, hogy megválaszthassuk elnöknek. Más személy jelölése esetén kénytelenek leszünk elutasítani a jelöltet". Pós Péter külön is írt levelet. Ebben Siklósi Beatrixról megjegyzi: az ő nevében egyetlen párt sem szólalt meg. "Talán azért, mert mindegyik számára túlságosan határozott, önálló, nem a politikai széljárás szerint ingadozó egyéniség. Ezért bizonyára nem lehet feltétlen párthűségére számítani."