Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Baló és Friderikusz is esélyes

2002.09.28. 12:37
A 15 aspiráns pénteken lezárult meghallgatása után sincs első számú esélyese a Magyar Televízió elnöki posztjára kiírt pályázatnak. A jelentkezők között rangsort felállító MTV Közalapítvány kuratóriumai elnöksége hétfőn két jelöltet terjeszt majd a teljes kuratórium elé. A két helyre Friderikusz Sándor és Baló György lehet esélyes.
A Budapest TV sztárja, Fehér Anett, közismertebb nevén Anettka visszalépett a tévéelnöki pályázattól. Hírek szerint megsértődött, mert kuratóriumi meghallgatásán nem vették komolyan pályázatát.

Kétharmados támogatás szükséges
A pártdelegáltakból álló kilencfős - 3 fideszes, 2-2 szocialista, illetve szabad demokrata és 1-1 demokrata fórumos, illetve kisgazda - elnökség több fordulóban szavaz a pályázókról. Az első körben minden kurátor három személyt jelölhet meg, a legalább két voksot kapók juthatnak tovább. Ezt követően már kettőre szűkül a továbbjutathatók köre, majd egy végső szavazás dönt. A médiatörvény szerint az elnökjelöltséghez a testület kétharmados támogatását kell megszerezni. Forrás: Népszabadság
Baló is számíthat a baloldali voksokra

Mint a héten kipattant üzenetlehallgatási ügyből kiderült, az MSZP vezetősége még a pályázók meghallgatása előtt kiállt Friderikusz Sándor mellett, aki várhatóan számíthat az SZDSZ-es szavazatokra. A baloldali voksok biztosnak tűnek Baló György esetében is - írja a Népszabadság. A három fideszes kurátor a hét végén egyeztet az elnökválasztásról, ám nem biztos, hogy egységesen szavaznak.

Friderikusz esélyeit javítja, hogy győzelme esetére állítólag olyan személyeket nevezne ki kulcspozícióba - Krecz Tibor az RTL volt hírigazgatója és Mádi Zoltán pénzügyi szakember, Nyíregyháza volt polgármestere -, akik az ellenzék számára is elfogadhatóak - értesült a Népszabadság.

Sikertelen elnökválasztás esetén Ragáts maradna

Ha összejön a kétharmados támogatottság, a jelölt(ek)ről szavaz a 21 civil szervezet képviselőivel kiegészült teljes kuratórium dönt majd hétfőn. A testület többsége jobboldali beállítottságú, itt is kétharmados többség szükséges. Az arányok ismeretében elképzelhető, hogy sikertelen lesz az elnökválasztás. Ebben az esetben továbbra is az ügyvezető Ragáts Imre vinné az MTV-t, akinek a legitimitását a civil kurátorok egy része megtámadta és az ügyészség válaszára vár, hogy jogszerű volt-e az ideiglenes megbízatást. Egyes hírek szerint az ügyészség a jövő héten mond erről véleményt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!