Márk
13 °C
28 °C

A MÚOSZ szerint jogtalan a Magyar Hírlap kitiltása

2001.05.08. 20:47
Senkinek sincs joga fejeket követelni szakmai hibák miatt - áll abban az állásfoglalásban, amit keddi ülésén fogadott el a Magyar Újságírók Szövetség elnöksége. A grémium áldását adta arra a Wisinger István nevével fémjelzett javaslatra, hogy a Magyar Hírlap kontra Fidesz ügyben hívják össze a legfontosabb napilapok főszerkesztőit. A találkozóra szerdán kerül sor, amelyen információink szerint a Magyar Újságírók Köre is képviselteti magát. Haraszti Miklós, az SZDSZ ügyvivője ugyanakkor kijelentette: Pokorni Zoltán - új Fidesz elnök - most bizonyíthatja mérsékelt politikai magatartását.
Hétfőn az Indexnek Wisinger István, a MÚOSZ elnöke elmondta, hogy a főszerkesztők összehívására a keddi elnökségi ülés mondja rá az áment. A grémium által kiadott sajtóközlemény egyrészt zöld utat nyit a kezdeményezés előtt, másrészt kategorikusan leszögezi, hogy "demokráciánkban senkinek sincs joga a sajtószabadságot korlátozva nyilvános politikai rendezvényekről kitiltani a tájékoztatás feladatait elvégezni kívánó sajtószerveket, illetve azok munkatársait." Az állásfoglalás apropója a Fidesz azon elnökségi döntése volt, amely szerint a Magyar Hírlap tudósítói nem kívánatosak a Fidesz rendezvényein.

Fidesz: nem történt mulasztás

A szakmai hiba
A történet kezdete az a Magyar Hírlap március 13-ai számában megjelent publicisztika volt, amelynek egyik mondata - a Fidesz szerint - a "miniszterelnök likvidálására" szólít fel. "Pedig a magyar lelkületben, állítom, ma senki sem akar - sem Orbán Viktort, sem Kövér Lászlót - likvidálni, bármennyire javára válna is nemzetünknek." - áll abban a publicisztikában, amit Sz. Nagy Csaba írt a "Debreczeni József eltévelyedése a szavak dzsungelében" című cikkében. A Magyar Hírlap később saját hasábjain jelezte a hibát, és elnézést kért. A Fidesz sajtóosztályának hétfői közleménye azonban úgy fogalmaz, hogy "csupán a véleményoldalon jelent meg egy magyarázkodás, amelynek lényege az volt, hogy már bocsánat, de nem történt semmi, (hiszen a szerző nem is azt akarta írni, amit leírt, a Magyar Hírlap pedig egészen másként értelmezné a mondatot)".

A március közepén született Fidesz elnökségi határozatról egyelőre nincs írásos bizonyíték, az azonban biztos, hogy a párt XIII. kongresszusára a lap nem kapott meghívót, és tudósítója csupán a Magyar Narancs színeiben képviseltette magát. A kizárás elleni tiltakozásként a Magyar Hírlap hétfői számának címlapján fehér folt szerepelt a kongresszusi beszámoló helyett. A lap szerint a Fidesz, mint közpénzekből is támogatott társadalmi szervezet megsértette a sajtótörvényt és az alkotmányt: mert "mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze." A Fidesz azonban azt állítja, hogy a párt részéről nem történt mulasztás, mert a kongresszus egésze az interneten mindenki számára követhető volt, és így mód nyílott a közvetlen és a közvetett információszerzésre.

SZDSZ: Pokorni bizonyíthat

Az újságíró szövetség elnökségének állásfoglalása úgy fogalmaz, hogy "a MÚOSZ meg fogja keresni azt a jogi formát, amelynek segítségével érvényesíteni tudja a törvények betartását és betartatását." Elsősorban ezért szorgalmazzák a napilapok főszerkesztőinek értekezletet is, amely az újságírók egységes álláspontját kívánja kialakítani. Az Index Kósa Csabától, a Magyar Újságírók Körének elnökétől azt a tájékoztatást kapta, hogy "egy elnökségi tag képviselteti magát az értekezleten".

Haraszti Miklós, az SZDSZ ügyvivője keddi a médiatörvény kapcsán tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre kifejtette, hogy Pokorni Zoltán frissen megválasztott Fidesz-elnöknek itt az alkalom, hogy megmutatsa mérsékelt politikusi mivoltát.

Kompromisszumos javaslat

A Hírlap körüli polémiák értelmezésén túl egy már-már utópisztikus és egy Fidesztől elhappolt módosító javaslattal rukkoltak elő a szabad demokraták kedd délelőtt, nemzetközi sajtótájékoztatójukon. Az SZDSZ kompromisszumos javaslatának első pontja értelmében - a mostani gyakorlatot megszűntetve - a parlamenti pártok nem delegálhatnának tagokat a közmédia kuratóriumaiba.

"Vigyázó szemeteket az RTL-re vessétek"
A Fidesz mindaddig nem hívja meg a Magyar Hírlap munkatársát rendezvényeire, ameddig a lap megfelelő módon nem kér bocsánatot - jelentette ki az üggyel kapcsoltban a párt új elnöke, Pokorni Zoltán. A Fidesz első embere utalt arra, hogy az RTL Klub elkövetett egy "hasonló" hibát és levonta a megfelelő konzekvenciát, mi több, ma a tévétársaság vezetőségének jelentős része távozott is tisztségéből. Ezért a Hírlapnak azt tanácsolta, hogy "vigyázó szemeteket az RTL-re vessétek" Arra a kérdésre, hogy a megfelelő bocsánatkérés a Hírlap főszerkesztőjének lemondását jelenti-e, Pokorni azt válaszolta, a Hírlap az tesz, amit akar.
A második pont ugyan elfogadja a pártok jelenlétét a kuratóriumokban, de a javaslat szerint a delegáló pártok parlamenti arányához igazodna a tagok szavazóereje. Pető Iván, a párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy ez a javaslat olyan, mint "egy jó házassági hirdetés", amelyben sokféle megoldás érdekli a hirdetőket. Az utóbbi javaslat voltaképp megegyezik Sasvári Szilárd fideszes honatya módosító törvényjavaslatával.
- A különbség annyi, hogy Sasvári javaslata kétharmados többséget biztosítana a koalíciónak (beleértve a Miépet is), a mi javaslatunk értelemszerűen ezt kívánja kiküszöbölni - fogalmazott Pető.

A civilek döntenének

Sasvári Szilárd javaslata az Országos Televízió Testület (ORTT) felállítási módjára épít. Az ORTT-ben az ellenzéki és a kormánypártok egyenlő szavazóerővel bírnak, és minden párt egy küldöttel képviselteti magát a testületben. Az SZDSZ javaslata szerint az elnökségi szavazásoknál a pártok által delegált tagok szavazóereje a különböző oldalakon nem lenne egyenlő, így nem lehet a kétharmados többség mögé bújni. A szabad demokraták ennek ellenére azt tartanák ideális állapotnak, ha a pártok jelenléte megszűnne, és a közmédiák elnökeit pályázat útján a társadalmi és civil szervezetek választanák meg.

A koalíció térfelén pattog a labda

Haraszti Miklós, az SZDSZ ügyvivője leszögezte, hogy jelen pillanatban a másik oldal térfelén pattog a labda. Haraszti ezzel arra célzott, hogy a az SZDSZ hajlandó nem számon kérni a kormánypártoktól a médiakuratóriumok törvénytelen működését, ha a kormánykoalíció el fogadja a kedden benyújtott, Pető Iván nevével fémjelzett módosító indítványt.

Az MSZP nem módosítana

Az MSZP nem támogatja a médiatörvény módosításáról szóló kormányzati előterjesztést, mert - véleményük szerint - az EU-konform jogharmonizációs problémák mellett legalább akkora gond a közszolgálati médiumok felügyeletében érvényesülő kormánypárti befolyás. Szabó Zoltán szocialista képviselő elmondása szerint az MSZP tárgyalási alapnak tekinti az SZDSZ előbb már vázolt javaslatát, de hangsúlyozta: a problémát a hatályos törvény keretein belül kell megoldani, vagyis a médiakuratóriumok elnökségeiben helyet kell adni az ellenzéki tagoknak.