Emília
18 °C
26 °C

Politikai nyomástól félti a médiát a MÚOSZ elnöke

2000.10.18. 19:02
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerdán nyilatkozatot adott ki, melyben felhívja a figyelmet arra, az utóbbi időben a politika egyre többször próbál beavatkozni a tömegmédiumok működésébe, ami veszélyezteti a sajtószabadságot és a demokráciát Magyarországon.
Wisinger István, a szövetség elnöke úgy látja: a közélet egyes szereplői megpróbálnak nyomást gyakorolni a sajtóra annak érdekében, hogy a rájuk vonatkozó kedvezőtlen kijelentések vagy vádak ne kerülhessenek nyilvánosságra.

A MÚOSZ elnöke példaként emlékeztetett a nemrég történt esetre, amikor egy képviselő fatális hibának minősítette, hogy korábbi frakciótársa ellene irányuló gyanúsításait a média közzétette.

Az Index korábban beszámolt egy ilyen esetről. Várhelyi András kisgazda frakcióvezető-helyettes a Kossuth Rádió keddi Reggeli Krónika című műsorában felháborodott hangon tiltakozott a médium eljárása ellen, mondván, hogy a sajtónak igazán nem kellett volna hírértékű információként kezelni Székely Zoltán később alaptalannak bizonyult vádjait, mely szerint az Árva Peták Kft. több mint háromszáz millió forinthoz jutott, és a cégnek Várhelyi az igazgatótanácsi tagja.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága egyik legutóbbi döntésében elítélte, hogy a Magyar ATV-n sugárzott Napkelte című műsorban az újságírók úgy kérdeztek, hogy közben a saját véleményüket fogalmazták meg, illetve alanyukat több esetben, néhány mondat után, félbeszakították. - folytatódik az újságíró szövetség nyilatkozata.

A MÚOSZ elnöksége felhívta a figyelmet arra, hogy abban az esetben készülhetnek szakmailag rossz interjúk, ha az újságíró érzelmileg vagy megjegyzéseivel a vádaskodóval azonosul. Az érintett szerv vagy szervezet is kiadhat olyan nyilatkozatot, melyben közli saját álláspontját, ismertetheti az igazát bizonyító tényeket. Az olvasók és nézők ennek alapján dönthetik el: hitelesnek tekintik -e ezután azt az orgánumot, amely tévesen tájékoztatta őket.

Wisinger István szerint mindezek ellenére egyetlen testületnek sincs joga, hogy beleszóljon az interjúkészítés módszereibe. Az elnök hozzátette: az ilyen beavatkozást mindössze egyetlen apró lépés választja el attól, hogy egyik vagy másik testület azt is megmondja: milyen kérdést és hogyan szabad feltennie az újságírónak. A MÚOSZ elnöksége mindezek kapcsán úgy gondolja: a politikusok egymás elleni vádjainak közzétételekor nyilvánvaló, hogy egyetlen szerkesztőség sem képes, és nem is kötelezhető arra, hogy a közélet szereplőinek kijelentéseit azonnal és minden részletében ellenőrizze.

A szervezet nyilatkozata szerint ha a médiát mindennapi munkavégzésében megpróbálják akadályozni, akkor nemcsak veszélybe kerül, de súlyosan sérül a sajtószabadság és a demokrácia is Magyarországon.