Árpád
-2 °C
4 °C

Racionalizálás vagy rombolás?

2000.01.07. 14:00
A XI. kerületi önkormányzat 1999. december 31.-ével - jogutód nélkül - megszüntette a Lágymányosi Közösségi Házat, a Kamaraerdei Ifjúsági parkot és a Villamos Szigetelő Művek sporttelepét (VSZM), mint költségvetési intézményt. Márciusban bezár a VII. kerületi Almássy téri szabadidő-központ is.

A XI. kerületi önkormányzat egyik érve az volt a Lágymányosi közösségi ház bezárása mellett, hogy koncepciót szeretnének váltani: legyen minden kerületnek saját, kisebb közösségi háza. A "racionalizálás" keretében megszüntették a Lágymányosi Közösségi Házat, a VSZM-et és a Kamaraerdei Ifjúsági Parkot, mint költségvetési intézményt. Közel háromezer négyzetméternyi közösségi területért cserébe létrehozták az Albertfalvai Közösségi Házat és a Karinthy szalont - 350 négyzetméteren. A Kamaraerdei Ifjúsági Parknak csak a jogi státusa változott: egyszemélyes KHT (közhasznú társaság) lett. A VSZM esetében is megszületett már a testületi döntés: bérbe adták, a bérleti viszonyokon kívül más nemigen változott. A legértékesebb ingatlan sorsa viszont, a Lágymányosi Közösségi Házé, egyelőre bizonytalan.

A XI. kerületi önkormányzati ülésen született döntés értelmében március 31-ig az üzemeltetéssel a Lágymány programjainak nyolcvan százalékát szervező MU színházat bízták meg, de január 10-ig nyilvános pályázatot fognak kiírni a Lágymány épületére. Szőke László, a XI. kerület alpolgármestere elmondta, hogy a pályázók közül előnyben részesül az, aki az épület kulturális célra tervezi használni, de nem kizárólag ilyen pályázó kaphatja meg. Ha nem a megfelelő feltételekkel jelentkeznek a kulturális pályázók, más célra is kiadják az épületet - hangsúlyozta az alpolgármester.

Szőke László szerint a közösségi ház környékén lakók panaszai is közrejátszottak abban, hogy lépjenek az ügyben. Igaz, a hangos koncerteket egyrészt meg lehet szüntetni, másrészt az ablakok megfelelő hő- és hangszigetelése megtérült volna az első fűtésszámlával. A közösségi ház pénzügyi helyzetével is problémák voltak - mondta az alpolgármester. Kevés volt a jegybevétel. Ennek egyébként az a magyarázata, hogy az intézmény nem vállalt kockázatot; az ott zajló programok fellépő művészeinek többségével nem gázsi-szerződést kötöttek, hanem bevétel-százalék szerződést.

A polgármester szerint fölösleges az önkormányzatnak fenntartania egy intézményt több millió forintért, amikor az új koncepció szerint nem intézményt, hanem feladatot kívánnak finanszírozni. Céljuk az, hogy ugyanazt a kulturális feladatot kisebb ráfordítással is el tudják érni.

Budapest legnagyobb kerületének, a 12 milliárdos éves költségvetésű XI. kerületnek a Lágymányosi közösségi ház korábban mindösszesen 17,2 millió forintjába került. Ha viszont az önkormányzat nem támogatja az intézményt, vajon ki tudja-e fizetni például egy színház a több millió forintos bérleti díjat, a bérköltséget, és tud emellett még produkciókat is létrehozni?

A MU színház az ország egyetlen független, jól működő befogadó színháza. Hivatalosan 1994 óta létezik, akkor alakult meg a színházat vezető egyesület jogilag, de '91 óta vannak MU-színházas logóval programok. Leszták Tibor, a MU színház igazgatója elmondta: nincs más választásuk, mint önkormányzati támogatás nélkül működtetni a színházat. Március 31-ig a MU színház kapta meg a ház működtetési jogát, és ha olyan vállalkozás nyer a nyílt pályázaton, amely nem kulturális tevékenységet szeretne folytatni, május 30-ig tudják folytatni ilyen körülmények között a tevékenységüket. A direktor azt is elmondta, hogy a MU színház jelen pillanatban kizárólag pályázati forrásokból tartja fenn magát, mert az önkormányzat kategorikusan elzárkózott a színház támogatása elől: eleddig nem sikerült egyeztetniük a produkciók támogatásáról.

Az alpolgármester hozzátette: több együttműködési megállapodást terveznek a kerületi kulturális egyesületekkel és szervezetekkel. A MU színház márciusig, amíg tartós bérlőt találnak, megkapta a teljes épület hasznosítási jogát. A régi szárnyban a színház működik, az új szárnyat a színház kiadja, így támogatja az önkormányzat a MU színházat - fogalmaz Szőke László. Mindez annak tükrében különösen érdekes, hogy a Lágymányosi Közösségi Háznak nem a XI. kerületi önkormányzat a tulajdonosa. A 4158/19 helyrajzi számon bejegyzett épület ugyanis - valószínűleg a privatizáció okozta kavarodásban - a magyar állam tulajdonában maradt, az önkormányzat csak a kezelője: feltehetőleg ezért nem ír ki pályázatot az épület értékesítésére az önkormányzat, csak a bérleti jogot pályáztatják meg.

Február végén bezárják az Almássy téri szabadidő-központot is. Újfalusi Gábor, az intézmény igazgatója elmondta, hogy az átszervezésre elkészült a javaslat-tervezet, melyet az önkormányzati testület február 18-án fog megtárgyalni. Az igazgató a testületi döntés előtt fölöttébb szűkszavúan nyilatkozott a tervekről, de, mint mondta, elképzelhető, hogy az Almássy téren európai színvonalú kulturális csoda történik.

Az biztos, hogy március elsejétől mindenképpen bezár az Almássy téri szabadidő-központ, már nem is szerveznek nagy programokat erre az időre. Újfalusi Gábor arra is kitért, hogy az épület felújítása óriási tőkebevonást igényel: három-négyszáz millió forintba fog kerülni. Hogy a felújítás finanszírozása milyen formában valósul meg, erről fog dönteni februárban a testület. Az igazgató hangsúlyozta: a közművelődési alapellátást a közösségi ház a felújítás alatt is biztosítani fogja, de nagy rendezvények egyelőre nem lesznek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?