Elnapolták a náci orvos perét Ausztriában

2000.03.21. 14:43
Kedden huszonöt év után először kezdtek háborús bűnös perének tárgyalásába Ausztriában. A vádlott Heinrich Groß 84 éves, és a náci eutanázia-programban való részvétellel, illetve gyermekgyilkossággal gyanúsítják. Groß annyira rossz egészségi állapotban van, hogy egy órával megérkezése után a tárgyalást meghatározatlan időre elnapolták.

Heinrich Groß a tárgyalására várva
Szörnyű múlttal kell szembenéznie
Großt azzal vádolják, hogy 1944 nyarán egy bécsi klinikán a náci eutanázia-kísérletek során kilenc fogyatékos gyermek megölésében vett részt. A háború után a doktort emberölés miatt elítélték, és pár hónapot börtönben is töltött, de később Ausztria egyik legnevesebb idegsebésze és törvényszéki pszichiátere lett. Az orvos állítólag még ekkor is a megölt gyerekek agyát vizsgálta. Híres törvényszéki orvosként attól a bíróságtól is kapott megbízásokat, amelyik előtt most felelnie kell múltjáért.

Miután 1938-ban a Harmadik Birodalom annektálta Ausztriát, 772 gyermeket öltek meg Bécsben az eutanázia-kutatások során. Az áldozatokat éheztették, majd megmérgezték, végül agyukat kivették és megőrizték a további kutatások érdekében. A gyermekagyak máig megvannak és láthatók Ausztria legnagyobb pszichiátriai klinikáján, Bécs külvárosában. A háború után a klinika igazgatóját felakasztották.

Eutanázia

Az eutanázia eredeti jelentése kíméletes, fájdalommentes halál. A náci eutanázia-program viszont azokra az eljárásokra, kísérletekre utal, ahol eugenetikai módszerekkel próbálták meg a német "fajt" tökéletesíteni és egységesíteni. A program része volt az elmebetegek, fogyatékosok, "fölösleges" emberek meggyilkolása. Ebben a programban az eutanázia jelentései a Simon Wiesenthal központ meghatározása alapján: 1. gyógyíthatatlanok eutanáziája, 2. "speciális kezelés" útján történő "közvetlen megsemmisítés", 3. tömeg-sterilizációs kísérletek.

Az egyik áldozat Anne-Marie Haupl volt, akiről Groß fényképeket is készített, és aki négyévesen halt bele a kínzásokba. A kislány nővére máig nem érti a történteket. Waltraud a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy kishúga nem volt fogyatékos, de dr. Groß annak nyilvánította. "Most, sokévi kutatás után azt gondolom, hogy a doktornak csak az agya kellett" - nyilatkozta az Waltraud Haupl.

Az ügy a háború után öt éve került elő újra, mikor Wolfgang Neugebauer, a bécsi Anti-Náci Kutatóközpont igazgatója új bizonyítékokra talált. Neugebauer a volt NDK titkosszolgálata, a Stasi egyik archívumában bukkant a dokumentumokra, amik szerinte egyértelműen Groß bűnösségére utalnak, és amik most a vád fő bizonyítékai.

A doktor három éve adott utoljára televíziós interjút. A riporter akkor megkérdezte, hány gyermek halt meg a klinikán. "Nem tudom. Talán háromszáz, talán több. Igen, tudtam róla, de nem vettem benne részt" - állította akkor Groß.