Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Románia bevezethetőnek tartja a státustörvényt

2001.07.28. 19:23
Nem utasította el teljesen Adrian Nastase román miniszterelnök a magyar státustörvényt. A kormányfő már lát lehetőséget arra, hogy Romániában bevezethető lehet a jogszabály, Orbán Viktorral folytatott tárgyalássorozatán most már csak azt hangsúlyozta, hogy az nehezen alkalmazható. Kijelentette: Románia lát lehetőséget arra, hogy szakértői szinten megoldást találjanak a határon túli magyarokról szóló törvénnyel kapcsolatos kérdésekre.
Első alkalommal találkozott egymással Orbán Viktor magyar és Adrian Nastase román miniszterelnök. Az eredetileg egyórásra tervezett munkamegbeszélés majd két óra hosszat tartott. A tárgyaláso napirendjén a státustörvény kérdésén kívül a kétoldalú kapcsolatok áttekintése szerepelt.

Nastase: a státustörvény nehezen alkalmazható

A román miniszterelnök a státustörvénnyel kapcsolatos álláspontját módosította. Korábban ugyanis azt hangsúlyozta, hogy a jogszabály nem alkalmazható, most azonban kijelentette: a törvény Romániában nehezen alkalmazható. Adrian Nastase leszögezte, hogy Románia nem a nyelvi, a kulturális vagy a vallási támogatásokat kifogásolja, hanem a szociális és gazdasági jellegű segélyeket. Ráadásul a tervezett magyar igazolványok kiadását szükségtelennek tartja.

Nastase úgy látja, hogy ezekre a kérdésekre megoldást lehet találni. Ezért nem vetette most fel azt a javaslatot, hogy mindaddig függesszék fel a státustörvény végrehajtását, amíg Magyarország az Európai Unió tagja nem lesz. Ha azonban a román-magyar kormányközi vegyesbizottság szeptemberi ülésén nem születik megoldás, akkor a rájuk vonatkozó kérdéseket a román parlament napirendjére tűzik.

Magyarország beszállna a közös autópálya építésébe

Orbán Viktor közölte: amennyiben a román kormány úgy dönt, hogy a magyar határtól Észak-Erdélyen át vezető útvonallal épít autópályát Bukarestig, Magyarország kész annak közös finanszírozására. A kormányfő azt is felajánlotta, hogy a magyar és a román kormány 10-10 milliárd forintnak megfelelő összeggel hozzon létre egy olyan alapot, mely a kis- és a középvállalatok romániai, illetve magyarországi beruházásához nyújtana garanciát. Orbán bíztatta Romániát, hogy alkosson olyan jogszabályokat, amelyek a magyar státustörvényben biztosított támogatásokat és kedvezményeket nyújtanak a Magyarországon élő román nemzeti kisebbségnek.