2001 végére felállhat a Nemzeti Audiovizuális Archívum

2000.07.12. 20:58
A jövő év végére megteremtődik a mindenki által hozzáférhető Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) létrehozásának technikai feltétele - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Várhegyi Attila, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára. Ehhez kapcsolódóan még az idén megalkotják a köteles-példány törvényt, amely lehetővé teszi majd, hogy az audiovizuális alkotások se vesszenek el. A rendszer kiépítésére a tárca és az ORTT összesen 150 millió forintot adott idén.
A jövő év végére megteremtik a Nemzeti Audiovizuális Archívum létrehozásához szükséges technikai feltételeket - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Várhegyi Attila.

Várhegyi: rendezni kell az elmúlt negyven évben összekuszálódott szerzői jogi viszonyokat

Várhegyi Attila
Olyan mint ha újra kéne építeni az Országos Széchenyi Könyvtárat
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára szerint azért igényel ilyen sok időt a rendszer megalkotása, mert egyelőre nincsen világszabvány arra, hogyan tárolják el az értékesnek ítélt televíziós és rádiós műsorokat, videó-anyagokat, illetve az interneten lévő adatokat.

Várhegyi Attila szerint nagyságrendjében olyan az archívum megalapítása, mint ha újra kéne építeni az Országos Széchenyi Könyvtárat. Ez körülbelül harmincmilliárdba kerülne. Ennyi pénz persze nem áll rendelkezésre, annak pedig csak a pénz szabhat határt, hogy milyen anyagokat archiváljanak. Várhegyi úgy véli, politikai döntést is igényel a NAVA létrehozása. Azt kecsegtetőnek tartotta, hogy az ORTT tagjai vita nélkül határoztak a NAVA megalapításában történő részvételről.

Várhegyi Attila úgy gondolja, az archívum akár gimnáziumi, illetve főiskolai és egyetemi tankönyveket is archiválhat majd. Tájékoztatása szerint a kereskedelmi tévék, mind erkölcsileg, mind pedig anyagilag támogatják a kormányzat terveit. Kiemelte, hogy az archívum alapítás kapcsán egyszer és mindenkorra rendezni kell az elmúlt negyven évben összekuszálódott szerzői jogi viszonyokat.

Körmendy-Ékes: örülnék, ha tíz év múlva is böngészhetné az Index mai híreit

Körmendy- Ékes Judit, az ORTT elnöke arról számolt be, hogy a médiahatóság konkrét pénzeszközökkel fogja támogatni a helyi műsorszolgáltatók archiválási rendszerének kialakítását. Mindezt úgy, hogy a kis helyi archívumok integrálhatóak legyenek a NAVA-hoz. Körmendy-Ékes szerint jelenleg nagyon rossz állapotban vannak a műsorszolgáltatók archívumai, a közszolgálati tévékben például a pénzhiánnyal magyarázható, hogy nem maradnak meg tartósan az ott készült alkotások. Az ORTT első embere ideálisnak tartaná, ha az ,,internetes értékek" is megmaradnának az utókor számára. Leszögezte: örülne annak, ha tíz év múlva visszakereshetné, hogy mit írt az Index valamely napi politikai eseményről.

Várhegyi bejelentette: az Európai Bizottság az ,,Audiovizuális örökség védelme" című egyezménytervezetében azt az ajánlást fogalmazta meg, hogy a csatlakozó országok alkossák meg a köteles példány törvényt. Ezt az teszi szükségessé, hogy pillanatnyilag csupán az írott anyagokat kell megküldeni az erre hivatott Széchenyi könyvtárba. A cél az, hogy az új jogszabály alapján az írott dokumentumokhoz hasonlóan az audiovizuális alkotásokat is kötelesek legyenek eljuttatni egy példányban a NAVA-hoz.