2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00 ÉLŐ
Belgium 0
Szlovákia 1
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Német helyesírási reform Magyarországon

2000.04.05. 22:07
A szaktárca közoktatásért felelős helyettes államtitkára bejelentette, hogy a magyar felsőoktatásban az elsőéves germanisztika szakos hallgatók képzésébe idén szeptembertől beépítik a német helyesírási reformot. Ősztől a magyar általános iskolák első, ötödik és kilencedik évfolyamán felmenő rendszerben is új szabályok szerint kell majd oktatni a német helyesírást. A 2001-es tanévtől pedig a nem német szakos hallgatók képzése is az új szabályzat szerint történik majd. A régi német helyesírást 2005-ig fogadják el a vizsgákon és a dolgozatokban.

Bonyolult volt és nehézkes
A német alkotmánybíróság két éve engedett zöld utat a német nyelv helyesírási reformjának. Eszerint Németországban, Ausztriában, Svájcban, Lichtensteinben és azokban az országokban, ahol nagyszámú német kisebbség él (ide tartozik Magyarország is), a bonyolultnak, nehézkesnek tartott német helyesírást egyszerűsítik, a szabályokat ritkítják, a kisbetűs-nagybetűs írásmódot esetenként egységesítik.

Az új szabályzat értelmében többek között a rövid magánhangzó előtt "ss" írandó az eddigi úgynevezett scharfes ,,s" helyett.

A helyettes államtitkár azt is elmondta: a közoktatásban szervezett versenyek során és az érettségi dokumentumokban 2005. július 31-ig a régi helyesírást is elfogadják.

A szaktárca és a Goethe Intézet közötti megállapodás értelmében 26 német szakos tanár és vezető szaktanácsadó németországi és magyarországi továbbképzés keretében már megismerkedett az új helyesírás szabályaival, és kidolgoztak egy hat, illetve egy harmincórás tanárképzési kurzust is a témával kapcsolatban.

A rövidebb változatról a Megyei Pedagógiai Intézetek április közepétől adnak információkat, a hosszabb kurzusokat a pilisborosjenői Pedagógus-továbbképzési, Módszertani és Információs Központ szervezi meg.