Tekla
9 °C
20 °C

Kilépett, vagy kizárta magát Németh Miklós az MSZP-ből?

2004.09.17. 13:23
Németh Miklós nem volt tagja az MSZP-nek, így a Gyurcsány-féle irányvonal miatt nem is távozhatott a pártból, nyilatkozta Szabó György. A borsodi szocialista elnök cáfolva egy német lap információit Közölte, Németh Miklós két éve nem tagja a pártnak, mert nem vett részt a pártéletben és tagdíjat sem fizetett, ami az alapszabály szerint automatikus kizárást eredményezett.
Németh Miklós, a rendszerváltás utolsó miniszterelnöke nem léphetett ki a Magyar Szocialista Pártból (MSZP), mint ahogy azt az előző napon egy német napilap közölte, ugyanis mintegy két éve nem volt tagja a pártnak, mondta Szabó György, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke pénteken.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung csütörtökön közölte, értesülései szerint Németh Miklós volt miniszterelnök az új irányvonal miatti tiltakozás jeleként visszaadta párttagsági könyvét. A lap úgy tudja, hogy a magyarországi rendszerváltás kormányfője azért lépett ki az MSZP-ből, mert a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt által képviselt irányvonal kerekedett felül a pártban.

Az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, véleménye szerint ez nem felel meg a valóságnak. "Németh Miklós ugyanis mintegy két éve már nem tagja a pártnak, nem fizetett tagdíjat, nem vett részt az alapszervezet munkájában, a párt szervezeti szabálya értelmében pedig ez automatikus kizárást jelent" - mondta Szabó György.

Hozzátette, "ezek ismeretében értelmezhetetlen az, hogy a volt kormányfő a Gyurcsány Ferenc által képviselt irányvonal miatt adta volna vissza párttagkönyvét." Nyitrai Tibor, az MSZP szerencsi szervezetének elnöke megerősítette az MTI azon információját, hogy Németh Miklós 2002-ig a szerencsi MSZP-alapszervezet tagja volt. Tájékoztatása szerint a legutóbbi országgyűlési választás előtt a volt miniszterelnöknek felkínálták a helyi választókerületi jelöltséget, ezzel azonban nem kívánt élni. Hozzátette, Németh Miklós azóta nem vett részt a pártalapszervezet munkájában, egyetlen rendezvényükre sem ment el, és a tagdíjat sem fizette. Németh Miklóst az MTI nem tudta elérni.

A 2002-es választások előtt a szocialistáknál Medgyessy Péter és Kovács László mellett Németh Miklós neve is felmerült, mint lehetséges kormányfő-jelölt, a párt azonban Medgyessy jelölte a posztra.