Árpád
-2 °C
4 °C

Kilépett, vagy kizárta magát Németh Miklós az MSZP-ből?

2004.09.17. 13:23
Németh Miklós nem volt tagja az MSZP-nek, így a Gyurcsány-féle irányvonal miatt nem is távozhatott a pártból, nyilatkozta Szabó György. A borsodi szocialista elnök cáfolva egy német lap információit Közölte, Németh Miklós két éve nem tagja a pártnak, mert nem vett részt a pártéletben és tagdíjat sem fizetett, ami az alapszabály szerint automatikus kizárást eredményezett.
Németh Miklós, a rendszerváltás utolsó miniszterelnöke nem léphetett ki a Magyar Szocialista Pártból (MSZP), mint ahogy azt az előző napon egy német napilap közölte, ugyanis mintegy két éve nem volt tagja a pártnak, mondta Szabó György, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke pénteken.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung csütörtökön közölte, értesülései szerint Németh Miklós volt miniszterelnök az új irányvonal miatti tiltakozás jeleként visszaadta párttagsági könyvét. A lap úgy tudja, hogy a magyarországi rendszerváltás kormányfője azért lépett ki az MSZP-ből, mert a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt által képviselt irányvonal kerekedett felül a pártban.

Az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, véleménye szerint ez nem felel meg a valóságnak. "Németh Miklós ugyanis mintegy két éve már nem tagja a pártnak, nem fizetett tagdíjat, nem vett részt az alapszervezet munkájában, a párt szervezeti szabálya értelmében pedig ez automatikus kizárást jelent" - mondta Szabó György.

Hozzátette, "ezek ismeretében értelmezhetetlen az, hogy a volt kormányfő a Gyurcsány Ferenc által képviselt irányvonal miatt adta volna vissza párttagkönyvét." Nyitrai Tibor, az MSZP szerencsi szervezetének elnöke megerősítette az MTI azon információját, hogy Németh Miklós 2002-ig a szerencsi MSZP-alapszervezet tagja volt. Tájékoztatása szerint a legutóbbi országgyűlési választás előtt a volt miniszterelnöknek felkínálták a helyi választókerületi jelöltséget, ezzel azonban nem kívánt élni. Hozzátette, Németh Miklós azóta nem vett részt a pártalapszervezet munkájában, egyetlen rendezvényükre sem ment el, és a tagdíjat sem fizette. Németh Miklóst az MTI nem tudta elérni.

A 2002-es választások előtt a szocialistáknál Medgyessy Péter és Kovács László mellett Németh Miklós neve is felmerült, mint lehetséges kormányfő-jelölt, a párt azonban Medgyessy jelölte a posztra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?