Emőke
-4 °C
9 °C

Az ország felkészült az esetleges gazdasági következményekre

2001.09.11. 23:13
A mai szomorú események nem hagyják érintetlenül Magyarországot sem. Nemzetbiztonsági tekintetben azonban hazánkat nem fenyegeti több veszély, mint tegnap vagy tegnapelőtt - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Kabinet kedd esti ülése után. Nagy valószínűséggel nem kell felkészülni hosszan tartó konfliktusra hazánkban.
A hadsereg, a rendőrség, a büntetés-végrehajtási szervek, az államigazgatás a helyén van, meghoztak minden olyan döntést, ami ebben a rendkívüli helyzetben megkívánható - jelentette ki Orbán Viktor. Minden olyan hely, helyszín, gazdasági épület, amelyet esetlegesen támadás érhet ma fokozott, kettős védelem alatt áll.

Orbán Viktor ismertette, hogy a katasztrófa után szinte azonnal felajánlottuk segítségünket. Orbán értékelése szerint az Egyesült Államok bár elég erős, lehet, hogy a kritikus helyzetben segítségre lesz szüksége. Elképzelhetőnek tartotta így, hogy magyarok is közreműködjenek a mentésben, ha kérik. A segítség módja lehet a kormányfő megítélése szerint például speciális mentők helyszínre küldése, akik a romok alatti túlélőket kutathatnák föl.

A kabinet ülésén részt vett a pénzügyminiszter és az MNB elnöke is, hogy megtárgyalják, milyen gazdasági következményei lehetnek a történteknek. A kormány nem számol jelentősebb zavarokkal, a forint készpénzkezelése megoldott, a tartalékok rendben vannak. Igaz, - tette hozzá - az olajárak alakulása jelentősen befolyásolja az infláció alakulását. Úgy vélekedett, ha a nyugati világban növekszik a pénzromlás, akkor hazánkban is ez várható, ha pedig csökken az infláció, itthon is ez prognosztizálható. A miniszterelnök emlékeztetett, a forint árfolyama védett, a kormány nem engedi, hogy a plusz-mínusz 15-20 százalékos sávot az elhagyja. A kormányfő nem tanácsolja így senkinek, hogy spekulációba kezdjen. A pénzforgalom az Egyesült Államokban az elkövetkező napokban beláthatatlanul alakulhat, ezért a kormány nem javasolja, hogy sem Magyarországról az Egyesült Államokba, sem fordítva pénzösszegeket utaljon át valaki. Az MNB készen áll, hogy az ebből fakadó problémákat a kereskedelmi bankok számára ideiglenesen megoldja. Orbán szerint megfelelő valuta tartalékaink vannak, és még akkor sem fenyegetné veszély a gazdaságot, ha minden valutát kivonnának Magyarországról.

A kormányfő tájékoztatóján elmondta, hogy a hazánkban zajló NATO-tanácskozást szerdán délelőtt befejezettnek fogják nyilvánítani,az amerikai résztvevők már kedden délután hazautaztak, a kialakult rendkívüli helyzet miatt. A tőzsde független a magyar kormánytól, így egyelőre nem tudni, hogy a budapesti tőzsde szerdán kinyit-e. A kormány azt tanácsolja, hogy a BÉT az európai tőzsdék mintáját kövesse. Mint a miniszterelnök emlékeztetett, az olajárak alakulása a magyar gazdaság szempontjából fontos kérdés, ma még azonban senki nem tudja megmondani, hogy a történtek következtében várható-e áremelkedés.