Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Szerződést bontott a MeH a Magyar Nemzettel

2002.06.27. 20:37
December 31-től nem nyomja tovább a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. sem a Magyar Nemzetet, sem pedig a Szabad Földet. Abban az esetben pedig, ha a napilap továbbra is késve fizet, a nyomda 15 napos határidővel bont szerződést. A MeH nem tart igényt a hirdetésekre sem, ezért visszakéri az első félévre már átutalt 50 millió forintot is.
A Miniszterelnöki Hivatal 100 százalékos tulajdonában lévő Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. csütörtökön december 31-i hatállyal felmondta a Magyar Nemzet című napilap és a Szabad Föld című hetilap nyomdai előállítására tavaly decemberben kötött szerződést a lapokat kiadó kft.-vel.

Késve teljesített a Magyar Nemzet

Az MTI értesülését Kodela László, a MeH államtitkára erősítette meg csütörtökön. Az államtitkár elmondta: a döntést megelőzte, hogy a Miniszterelnöki Hivatal új vezetése áttekintette a felügyelete és irányítása alatt lévő gazdasági társaságok tevékenységét. A pénzügyi és jogi átvilágítás után a MeH, illetve a közlönykiadó úgy döntött, hogy felmondja a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.-vel kötött nyomdai előállítási szerződést.

- Bár a Magyar Nemzet nyereséges vállalkozás volt, az idén folyamatosan késedelemmel, a kéthetes rögzített periódusokon túl tett eleget a nyomdai előállítási szerződésben tett fizetési kötelezettségeinek. A Szabad Föld kiadása évi 40-50 millió forintos veszteséggel jár, nyomdai előállítási költsége 30 százalékkal alatta volt a piaci árnak - hangsúlyozta Kodela László.

Az 50 milliós hirdetési szerződét is felbontották

A MeH államtitkára elmondta azt is, hogy a két kiadói kft. között idén január óta hirdetési szerződés is él, ennek értelmében a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. félévenként 50 millió forintot fizet a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.-nek. - Az idei első fél évre már átutalt összeget most visszakérjük azzal, hogy nem tartunk igényt a hirdetésre - közölte az államtitkár.

A Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. vezetője felhívta a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. elnökének, a Magyar Nemzet főszerkesztőjének figyelmét arra, hogy ha továbbra is fennáll a nyomdai fizetési késedelem, akkor a hat havi felmondás 15 napos rendkívüli felmondásra változik. A közlönykiadó ügyvezető igazgatója, Kozma Lászlóné közleményben arról tájékoztatta a távirati irodát: a felmondástól függetlenül a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. nem zárkózik el attól, hogy megfelelő időben és megfelelő feltételek mellett mindkét lap nyomdai előállítására új szerződést kössön.

Az ügyvezető igazgató közleményéből kiderül az is, hogy a két kft. között januárban megkötött hirdetési szerződés és annak pénzügyi teljesítése a Magyar Nemzetnél pénzügyi támogatásként értékelhető. "A Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. a jövőben csak olyan szerződést köt napilapokkal, amelynek alapján a szolgáltatás és ellenszolgáltatás teljesítése és arányossága is érvényesülni fog" - szerepel az ügyvezető igazgató kommünikéjében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!