Mérséklődött a népességfogyás

2000.07.24. 17:05
Mérséklődött az év első öt hónapjában a népességfogyás, így május végén 10 millió 24 ezren éltek Magyarországon, azonban egyetlen hónap alatt így is kettőezer fővel csökkent a hazai lakosok száma - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal hétfői gyorsjelentéséből. A mostani adatokból kitűnik: ötezerrel kevesebben haltak meg január és május között, mint 1999 hasonló időszakában. Tény viszont, hogy folyamatosan emelkedett a csecsemőhalálok száma.
Ez év első öt hónapjában 39 482 gyermek született
Az előzetes adatok szerint 2000 első öt hónapjában 14 967 pár kötött házasságot, 39 482 gyermek született és 59 117 lakos halt meg. Májusban már némileg kevesebben kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban, de az év első öt hónapját tekintve a házasságkötések száma mintegy 11 százalékkal emelkedett az elmúlt év hasonló időszakához képest.

Az áprilisi megtorpanást követően májusban 5 százalékkal nőtt a születések száma, így az első öt hónapban összességében csaknem 1.300 gyermekkel született több, mint egy évvel korábban. A KSH kimutatása szerint 1.000 lakosra számítva az év első öt hónapjában 9,5 élve születés és 14,2 halálozás jutott. A népesség természetes fogyása 4,7 ezreléket tett ki. Január és május között 20 ezerrel csökkent a népesség lélekszáma, de ez több mint 5000 fővel, mintegy húsz százalékkal volt alacsonyabb, mint 1999-ben. Az ország lélekszáma a vizsgált időszak végén 10 millió 24 ezer fő volt.

Jövő februárban népszámlálás
A jövő év februárjában ismét országos népszámlálást tart a Központi Statisztikai Hivatal. Ennek során összeírják a nők, férfiak, az idősek és fiatalok, a képzettek és a kevésbé iskolázottak, az ,,ép" és a csonka családokban élők arányát. De az adatfelvétel kiterjed majd arra is: ki, mint él, vagyis milyen lakásban lakik, mi jellemző az életkörülményeire . A népszámlálás gyakorlatában szokatlan módon a jövő év februárjára kitűzött összeírás megkérdezettjeinek neve nem szerepel majd az íveken, és a KSH azt ígéri, hogy a felvételre kerülő személyes adatokat a feldolgozás után azonnal megsemmisítik.

Az adatokból kiderül az is: kedvezőtlenül alakult a csecsemőhalálozás az első öt hónapban, száma - január kivételével - minden hónapban magasabb volt, mint egy évvel korábban. Az első öt hónapban 13 százalékkal emelkedett, és 9,1 ezreléket tett ki a csecsemőhalálozások ezer élveszületésre vetített aránya.  • Hírek
  • Megtakarítás