Géza
-11 °C
-4 °C

Csütörtöktől kézbesítik a népszavazási értesítőket

2003.03.18. 05:40
A Magyarország EU-csatlakozásáról szóló népszavazás értesítőit a nyolcmillió szavazásra jogosultnak csütörtöktől kézbesítik - írja a Népszabadság. A választás akkor érvényes, ha a résztvevők több mint fele, de az összes választásra jogosult több mint negyede azonos módon voksolt. Amennyiben Magyarország polgárainak többsége igennel szavaz, április 16-án Medgyessy Péter kormányfő Athénban írja alá a csatlakozási okmányt.
"Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?" - így hangzik az a kérdés, amelyre a választópolgároknak az április 12-i népszavazáson felelniük kell. A referendumról szóló értesítőket a nyolcmillió szavazásra jogosultnak csütörtöktől kézbesítik. Az ígéretek szerint a dokumentumot nyolc nap alatt mindenki megkapja, de aki mégsem, az április 1-jéig tehet panaszt a helyi választási irodánál - írja a keddi Népszabadság.

A választópolgárok egy füzetet is kapnak majd, amelyben a csatlakozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról olvashatnak. Az országban 11 ezer szavazókör nyit ki április 12-én reggel 6 órakor, és egészen este 9-ig várják a voksolni kívánókat. Az országgyűlési választásokhoz hasonlóan nemcsak a lakóhelyen lehet szavazni. Az ilyen igényeket legkésőbb április 10-én délután 4 óráig kell eljuttatni a lakóhely szerint illetékes jegyzőhöz - értesült a Népszabadság.

A választás akkor érvényes, ha a résztvevők több mint fele, de az összes választásra jogosult több mint negyede azonos módon voksolt. Ötven százalékot meghaladó részvételnél a referendum érvényes. Az eredmény, amely legkésőbb április 15-én születik meg, a parlamentre nézve kötelező.

Amennyiben Magyarország polgárainak többsége igennel voksol, április 16-án Medgyessy Péter kormányfő április 16-án Athénban írja alá a csatlakozási okmányt. A Népszabadság információi szerint a miniszterelnök hamarosan felkéri Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor ex-kormányfőket, hogy vegyenek részt a görögországi ceremónián.