Havergate: a Fidesz elismerte a hackelést

2006.02.13. 19:25
Tucatnyi szocialista képviselő kampánytervéhez jutott hozzá a Fidesz, miután behatoltak a kormánypárt kampányanyagait tároló szerverre. A Fidesz szerint viszont éppenhogy az MSZP támadja folyamatosan az ő honlapjukat.

A Fidesz szóvivője szerint "ahogy az elmúlt hónapokban számos alkalommal előfordult", hétfőn az "MSZP számítógépeiről kampányanyagokat töltöttek le a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség szerveréről". Révész Máriusz közleménye meg is nevezett egy IP címet (217.150.130.1). Az Index utánanézett és azt találtuk, hogy a gép nem az MSZP-é, hanem a routefinder.citynet.hu-é, a Citynet pedig egy netszolgaltató.

Netháború a netpártok között

A interneten dúló pártharc a múlt héten kezdődött, amikor a Magyar Nemzet kétoldalas összeállításában közölte Hiller István nyomdakész, és komplett - de később kiderült, elvetett - kampányanyagát pólóstul, szórólapostul, öngyújtóstul, matricástul. A lap nem írta hogyan jutott hozzá az anyaghoz, de hétfőn Hiller István pártelnök rendkívüli sajtótájékoztatón közölte, "alapos oka van feltételezni, hogy február 3-án a Fidesz számítógépéről behatoltak az MSZP azon szerverére, amelyen az anyagot tárolták".

A Btk. büntetni rendeli
Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekménynek (300/C. § (1) nevezi a Büntető törvényköny azt, amikor valaki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
A Fidesz internetszerkesztősége beismerte, hogy "nyilvános fórumokon" szerzett felhasználónévvel (mszp) és jelszóval (pirosvirág) "meglátogatta" az oldalt. Az MSZP anyagainak elkészítésével megbízott Relatív Kft. - a párt kampánykiadványait tároló - ftp-szerverére a letöltési naplóban rögzített adatok szerint a server.fidesz.hu gépről léptek be, és onnan töltötték le a gyártás-előkészítésre elhelyezett anyagokat.

Visszaélnek anyagaikkal

A Fidesz internetszerkesztőségének bejelentésével egyidőben Révész Máriusz közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta meg a szocialistákat, hogy a Fidesz szervereiről letöltött "anyagokkal a szocialisták rendszeresen visszaélnek, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség lejáratására használják fel őket".

Révész Máriusz azt is bejelentette, hogy az "MSZP kampányközpontjának munkatársai számtalan alkalommal kíséreltek meg támadásokat a www.fidesz.hu weboldal ellen". Az ellenzéki párt szóvivője felszólította "Hiller Istvánt és az MSZP-t, hogy hagyjanak föl a weboldalunk elleni támadásokkal, a Fidesz ellen folytatott vádaskodó, lejárató-kampánnyal".

Itt a magyar Watergate

Révész Máriusz közleménye után Nyakó István szocialista szóvivő görgette tovább a témát, és kijelentette, hogy Révész közleményét a "legarcátlanabb válasznak" tartja, ami egy "politikai szélhámosságot elfedhet", hiszen a Fidesz honlapja egy "nyilvános portál, ahonnan bárki letölthet anyagokat".

A "III. Köztársaság Watergate-je, Fidesz-gate-je kezd kibontakozni", mondta Nyakó az Indexnek. A fideszesek ugyanis "tizenegy órán keresztül töltötték le tucatnyi szocialista képviselő kampányanyagait, stratégiáját, terveit. Ez olyan, mintha kulcsot találnánk az utcán, majd azzal bemennénk a lakásba, összepakolnánk mindent, amit a piacon értékesíteni lehet, aztán elhagynánk a helyszínt. Ha a Fidesznek ez morálisan tartható, akkor kiálította azt a bizonyítványt, amely a párt végét jelentheti" - mondta az MSZP szóvivője.