Fidesz-géppel töltötték le Hiller-kampányterveit

2006.02.13. 14:26
A Fidesz gépével töltötték le az MSZP kampányanyagait tároló szerverről Hiller Istvánnak azokat választási szórónyomtatvány-terveit, amelyek a Magyar Nemzetnél landoltak, a lap pénteken dupla oldalon közölte őket. A Fidesz internetes szerkesztői lényegében elismerik a látogatást az oldalon, de állítják, csak a már "mindenki" által ismert jelszavakat és felhasználó neveket használták.

"Szórólapok, plakátok, újsághirdetések és ajándéktárgyak képei (a pólóból mi is kérnénk néhányat, ha lehet)" - így ajánlotta pénteken Hiller haver című összeállítását a Magyar Nemzet. A lap nem részletezve, hogyan jutott hozzá, két teljes oldalon, színesben közölte az MSZP pártelnökének komplett nyomdakész szórónyomtatvány-terv garnitúráját.

Hiller-prezi

Az MSZP-elnök hétfőn bejelentette: alapos oka van feltételezni, hogy február 3-án a Fidesz számítógépéről hatoltak az MSZP szerverére. A párt kampánykiadványait tároló ftp-szerverre a letöltési naplóban rögzített adatok szerint a server.fidesz.hu gépről léptek be, és onnan töltötték le a gyártás-előkészítésre elhelyezett anyagokat. A tárhelyen jelölt portfoliók, plakátok, szóróanyagok tervei, óriásplakátok és a választókerületeknek előkészített, letölthető pártreklámok dokumentumai voltak. Az Index információi szerint a szocialisták kampányteveit készítő Relatív Kft.-nek fenntartott szervert nem törték fel, a február 3-i behatoló tudta "Hiller-prezi" nevű állomány kódját.

.
forrás: MSZP

Másolták

A Fidesz internetszerkesztősége hétfőn este közleményben reagált Hiller "minden alapot nélkülöző vádaskodásaira". A fideszesek állításuk szerint a napokon keresztül fellelhető "nyilvános internetes fórumokon" szereztek tudomást a titkos névről (mszp), a jelszóról (pirosvirág), és a brain.relativ.hu honlapról. Mint írják, onnan tudták meg azt is, hogy ezen az oldalon találhatók "az MSZP nyilvánosságnak szánt kampányanyagai" is. Hogy valóban lemásolták-e az anyagokat, arra ugyanakkor nem adnak választ, csupán azt hangsúlyozzák "mi is megnéztük, mi található az egyébként is bárki által látogatható honlapon".

A pártelnök környezetében azt állították, hogy a Magyar Nemzetben nyilvánosságra hozott, Hillernek készített terveket végül nem fogadták el, így azokból nem készült volna szóróanyag. A lapban közölt cikk címe egyébként egy matricatervezetről származik. A tervezők a "Hiller haver" üzenetet a Fiatal Baloldal logója mellé álmodták, a tervek többségén, amelyek az MSZP számára készültek, a "Hiller Megígérem, megcsinálom" jelmondat szerepelt. Az Index információi szerint a behatolók óriási mennyiségű adathoz jutottak hozzá. Már a pénteki Magyar Nemzet bevezető cikke is ajánlotta az olvasóknak a Hír tv egyik műsorát, amelyben leadtak egy félkész választási klipet. A letöltés álítólag több napig folyt.

Az adatvédelmi biztos az eset kapcsán az MTI-nek annyit mondott, hogy a személyes adatokkal való visszaélés egyértelműen jogsértés, büntetőjogi következményei is lehetnek. A személyes adatokat törvényi felhatalmazás vagy az érintett beleegyezése nélkül nem lehet kezelni, jelentette ki Péterfalvi Attila hozzátéve, hogy csak a természetes személyek adatainak kezelését vizsgálhatja, a jogi személyek adataival való visszaélés más hatóságok, például a polgári bíróság vagy a bűnüldöző szervek hatáskörébe tartozhat.