Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Ellehetetlenítésük ellen tiltakoztak a nagycsaládosok

2006.09.16. 14:44
Ellehetetleníti a nagycsaládosokat a kormány megszorító csomagja, állították családok százai a Kossuth téren. A nagycsaládosok ingyenes oktatást és egészségügyet, több támogatást követeltek.

Családok százai tüntettek szombaton Budapesten a kormány megszorító intézkedései ellen a Kossuth téren. A demonstrációt szervező Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöke, Szabó Endre szerint a megszorítások ellehetetlenítik a nagycsaládosok helyzetét.


Több tízezret veszíthetnek
Képeink a tüntetésről

Véleménye szerint a konvergenciaprogramban meghirdetettek következtében az egészségügyi ellátás és az oktatás csak a gazdagok kiváltságává válhat. Szabó kifogásolta, hogy a kormány nem egyeztetett egyesületükkel a megszorításokról.

Számításai szerint a járulékos költségek emelkedése miatt egy-egy nagycsalád jövedelme havi több tízezer forinttal is csökkenhet.


Ingyenoktatást követeltek
Képeint a tüntetésről

A nagycsaládosok 12 pontban foglalták össze követeléseiket, ezek közül a legfontosabbak a családügyi minisztérium felállítása, kedvezményes bérlet a kismamáknak, a beiskolázási pótlék visszaállítása, a gyermeknevelés költségeinek közteherként való elismerése, az ingyenes oktatás és a vizitdíj nélküli ingenes egészségügyi ellátás.

A kormány adott nekik

A nagycsaládosok panaszaira közleményben reagált a kormány - a tiltakozók petícióját a parlament előtt sem Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, hanem titkárságvezetője vette át. A közlemény szerint a kormány megértéssel fogadja a demonstrációt, de kitart az egyensúlyteremtés és a reformok politikája mellett.

Ugyanakkor a kormány hangsúlyozza, hogy a nagycsaládosok érdekében több intézkedést, kivételt, jogszabályt hozott. Ezek közé tartozik a távhő-támogatás és a szociális gázár-támogatás is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!