Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ellehetetlenítésük ellen tiltakoztak a nagycsaládosok

2006.09.16. 14:44
Ellehetetleníti a nagycsaládosokat a kormány megszorító csomagja, állították családok százai a Kossuth téren. A nagycsaládosok ingyenes oktatást és egészségügyet, több támogatást követeltek.

Családok százai tüntettek szombaton Budapesten a kormány megszorító intézkedései ellen a Kossuth téren. A demonstrációt szervező Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöke, Szabó Endre szerint a megszorítások ellehetetlenítik a nagycsaládosok helyzetét.


Több tízezret veszíthetnek
Képeink a tüntetésről

Véleménye szerint a konvergenciaprogramban meghirdetettek következtében az egészségügyi ellátás és az oktatás csak a gazdagok kiváltságává válhat. Szabó kifogásolta, hogy a kormány nem egyeztetett egyesületükkel a megszorításokról.

Számításai szerint a járulékos költségek emelkedése miatt egy-egy nagycsalád jövedelme havi több tízezer forinttal is csökkenhet.


Ingyenoktatást követeltek
Képeint a tüntetésről

A nagycsaládosok 12 pontban foglalták össze követeléseiket, ezek közül a legfontosabbak a családügyi minisztérium felállítása, kedvezményes bérlet a kismamáknak, a beiskolázási pótlék visszaállítása, a gyermeknevelés költségeinek közteherként való elismerése, az ingyenes oktatás és a vizitdíj nélküli ingenes egészségügyi ellátás.

A kormány adott nekik

A nagycsaládosok panaszaira közleményben reagált a kormány - a tiltakozók petícióját a parlament előtt sem Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, hanem titkárságvezetője vette át. A közlemény szerint a kormány megértéssel fogadja a demonstrációt, de kitart az egyensúlyteremtés és a reformok politikája mellett.

Ugyanakkor a kormány hangsúlyozza, hogy a nagycsaládosok érdekében több intézkedést, kivételt, jogszabályt hozott. Ezek közé tartozik a távhő-támogatás és a szociális gázár-támogatás is.