Nika György belebukott a pápa halálába

2005.04.05. 16:52
Visszavonta a Híradó főszerkesztőjének és egyben hírigazgatójának, Nika Györgynek a vezetési megbízását Rudi Zoltán. A köztévé elnöke által lefolytatott vizsgálat ugyanis őt tette felelőssé azért, hogy az MTV nem szakította meg műsorát II. János Pál halálakor. Az Index információi szerint Nikának a pápai bakitól függetlenül is távoznia kellett volna, és a tévé vezetői hetek óta tárgyalnak a Híradó távozó főszerkesztőjének lehetséges utódáról.

"A Magyar Televízió Rt. elnöke vizsgálatot folytatott le annak kiderítésére, hogy a köztévé az elvárt szakmai színvonalon tett-e eleget tájékoztatási kötelezettségének II. János Pál pápa életének utolsó napjaiban és halálakor" - tartalmazza az MTV keddi közleménye, amelyet Holub Katalin MTV-szóvivő jegyez.

Cselekvési terv készült a pápa halálára

A vizsgálat kiderítette, 2005. április 1. és április 3. között a Híradó - a rendes hírfolyam mellett - tizenegy különkiadásban számolt be II. János Pál pápa egészségi állapotáról, majd haláláról. "A gyors és hiteles tájékoztatáshoz már korábban cselekvési terv készült, rendelkezésre álltak saját archívumunk felvételei és a Pápa életútját bemutató dokumentumfilmek. Az ilyen típusú feladatok koordinálása munkaköréből fakadóan a Hírigazgató dolga" - derül ki a dokumentumból .

A közlemény szerint "a sajtóban megjelent téves információkkal ellentétben a tény az, hogy a halálhírről tudósító hírügynökségi jelentést követő 6. percben az MTV a képernyő alján futó csíkban tudatta a nézőkkel a halálhírt".

Híradó előtt reklámblokk

Reklám nélkül gyászol az MTV
Az MTV szerdán közleményben jelentette be, hogy a II. János Pál pápa temetésének nemzeti gyásznappá nyilvánított napján a közszolgálati televízió nem sugároz sem reklámot, sem kereskedelmi tevékenységre utaló műsorajánlót. A köztévé közleménye a döntést azzal indokolta, hogy méltó emléket kíván állítani a katolikus egyházfőnek, "annak a szentatyának, aki azt vallotta, a munka fontosabb a tőkénél".

A szóvivői kommüniké azt állítja, hogy a Magyar Távirati Iroda jelentését követő 27. percben az adást megszakítva, élő műsorban, rendkívüli különkiadással jelentkezett a Híradó stúdiója. A Híradó ugyanakkor mindössze háromperces volt és az adás előtt még leadták a reklámblokkot, valamint a műsorajánlót.

Az ezt követő második, több mint félórás elemző hírműsorban már stúdióvendégek is értékelték a kialakult helyzetet. Ennek ellenére a közlemény leszögezi, hogy "a magunkkal szemben támasztott elvárás az, hogy az ország közvéleménye elsőként a Magyar Televízió képernyőjéről értesülhessen a világ eseményeiről. Ennek az elvárásnak II. János Pál pápa halálnak órájában a Magyar Televízió nem tett eleget, az Elnök az ezzel kapcsolatos személyi döntést meghozta." Egy újabb közleményből kiderült: Rudi Zoltán tévéelnök visszavonta a hírigazgató, Nika György vezetői megbízását és az utód kinevezéséig Szücs Gábor, a Híradó helyettes főszerkesztője lesz.

Az Index információi szerint egyébként Nika Györgynek a múlt szombati bakitól függetlenül is távoznia kellett volna. Úgy tudjuk, az MTV vezetése már hetek óta tárgyal Nika György lehetséges utódaival.

Egy hét múlva a kuratórium elé kerül az ügy

Összehívta a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének rendkívüli ülését a testület elnöke. A tanácskozás célja annak vizsgálata, megfelelően alakította-e műsorát a közszolgálati médium azt követően, hogy Rómában bejelentették II. János Pál pápa halálhírét. A testület két, a Szabad Demokraták Szövetsége javaslatára bekerült tagja eredetileg azt kérte, csütörtökön üljön össze az elnökség.  • Tippek
  • Bankszámla