Árpád
-2 °C
4 °C

Nógrádi: Áldozat voltam

2002.08.29. 08:08
Tisztázta magát a Mécs-bizottság kormánypárti tagjai előtt Nógrádi László, az Orbán-kormány második közlekedési minisztere. Nógrádi kijelentette: áldozat volt, hiszen vallásos sajtó terjesztése miatt került a rendőrség látókörébe, és megrovása után szerepelhetett neve a katonai elhárítás adatbázisában. Nógrádit megkísérelték beszervezni, fedőneve is volt, azonban a bizottság arra vonatkozóan nem talált bizonyítékokat, hogy a volt miniszter és a titkosszolgálatok kapcsolata kétoldalú lett volna.
Nógrádi azt követően fordult a testület vezetőjéhez, hogy a Magyar Hírlap szombaton közzétett egy 11 fős listát az érintett egykori kormánytagokról, melyen szerepelt ő is. Nógrádi már vasárnap cáfolta, hogy bármikor is együttműködött volna az állambiztonsági hatóságokkal.

Inkább a gumicsizmát választotta

Az Orbán-kormány volt közlekedési minisztere a Magyar Hírlap csütörtöki számában úgy nyilatkozik, hogy 1968-ban a szocializmus elleni felforgató tevékenységért és vallásos irodalom terjesztése miatt indult eljárás ellene. "Többször beidéztek kihallgatásra az állambiztonsági szervek, erről feltehetően dosszié készült. Ezután két évig sorkatona voltam Pápán, majd visszatértem a Kőbányai Gyógyszerárugyárba, ahol fizikai munkásként dolgoztam. Itt kerestek meg újra az állambiztonsági szervek - akik a személyzeti osztályra hívattak -, hogy szeretnének velem együtt dolgozni, és akkor segítenek bejutni az egyetemre" - idézi fel a történteket Nógrádi.

"Azt mondták: okosabb ember maga annál, hogy itt rohadjon meg gumicsizmában a gyárban. Mondtam, hogy ilyen áron nem akarok egyetemre menni. Adtak névjegyet, hogy jelentkezzek, ha meggondolom magam. Azt a szemük előtt eltéptem, hogy nem lesz rá szükség. Megfenyegettek ezután, hogy ezt még megkeserülöm, és távoztak." Nógrádi László szerint emiatt nem tudott a pedagóguspályára menni, és nem vették fel egyetemre. A volt miniszter arra a kérdésre, hogyan kerülhetett éppen a katonai elhárítás nyilvántartásába, azt mondta: 1968-ban a csehszlovákiai bevonulás előtt a Bakonyban kirándult a barátaival, ahol már katonai csapatok voltak. Akkor azt akarták rábizonyítani, hogy kémkedik. "Lehet, hogy így kerültem a katonai elhárítás látókörébe" - tette hozzá.

Fedőneve is volt, de nem működött együtt

Nógrádi a tv2 Tények című műsorának úgy nyilatkozott: találkozott a vizsgálóbizottság első emberével, Mécs Imrével, illetve a testület egyik szocialista tagjával, akik megerősítették, hogy noha a neve szerepelt a katonai elhárítás adattárában, jelentéseket soha nem adott, juttatást soha nem kapott a szervtől. Mécs Imre, a testület szabad demokrata elnöke a Népszabadságnak megerősítette: szerdán diszkrét körülmények között, a nyilvánosság kizárásával hallgatták meg a volt minisztert, aki maga jelentkezett a testületnél.

A vizsgálóbizottság elnöke közölte: Nógrádi László tisztázta magát. Az Orbán-kormány volt miniszterének nem volt tudomása arról, hogy harminc évvel ezelőtt, sorkatonai szolgálati ideje alatt az állambiztonsági hatóságok kartont nyitottak róla. A katonai titkosszolgálatok megpróbálták őt beszervezni, fedőneve is volt, és a neve mellett az állt, hogy hazafias alapon szervezték be 1970-ben. Ugyanakkor arról semmilyen bizonyíték nem került elő, hogy Nógrádi alá írt volna beszervezési nyilatkozatot, vagy jelentést tett volna. 1971-ben törölték is a hálózatból.

Diszkrét meghallgatások

Miután Nógrádi tisztázta magát, tízre csökkent az érintettnek tartott kormánytagok száma, ugyanakkor az ex-közlekedési miniszter esete elkülönítve, mint esettanulmány, mindenképpen bekerül a jelentésbe.

A Népszabadság információi szerint a rendszerváltás utáni kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság szabad demokrata elnöke további diszkrét meghallgatásokat is tervez, hogy ellenőrizzék, pontosítsák a rendelkezésükre álló adatokat. Mécs Imre úgy véli, ha az ellenzék továbbra sem vesz részt a testület munkájában, akkor a kormánypárti képviselők által elkészítendő jelentéstervezetet a parlament elé terjeszti elfogadására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?