Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nem lehet népszavazás a privatizáció leállításáról

2005.04.26. 16:54
Az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatát, és a testületet új eljárásra utasította, egy a privatizáció leállítására irányuló népszavazási kezdeményezés ügyében. Az ügyben a Fidesz kezdeményezésére a Fidelitas akart népszavazást tartani.
Nem tarthat népszavazást a Fidelitas a privatizáció leállításáról, legalábbis az Alkotmánybíróság kedden erre irányuló határozatot hozott. A népszavazás elindítására korábban az Országos Választási Bizottság (OVB) már - 8:1 arányban - rábólintott, ezt a döntést viszont megtámadták az Alkotmánybíróságon.

A taláros testület szerint azért nem kezdhető el az aláírásgyűjtés az említett referendumhoz, mert a kérdés - eredményes népszavazás esetén - közvetlenül érintené a költségvetést, ilyen kérdésben azonban az alkotmány szerint nem lehet népszavazást tartani.

A Fidesz október 4-én jelentette be, hogy országos ügydöntő népszavazást kezdeményez a privatizáció leállítására, ugyanakkor az OVB-hez hivatalosan az ellenzéki párt ifjúsági szervezete, a Fidelitas fordult. Az aláírásgyűjtő íven az a kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés azonnali hatállyal állítsa le a gazdasági társaságokban és a közhasznú társaságokban meglévő állami tulajdon privatizációját?"

Magyarországon legutóbb december 5-én tartottak népszavazást. A kettős állampolgárságról és a kórházprivatizációról szóló népszavazás is eredménytelen lett, mert egyik kérdés mellett sem szavazott valamivel több mint kétmillió választópolgár.