Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Két népszavazás is lehet még az idén

2004.04.20. 07:45
Augusztus közepéig ki kell írni a Munkáspárt kórházprivatizáció megakadályozására hirdetett népszavazását és folyamatban van a Magyarok Világszövetségének a kettős állampolgárságról szóló aláírásgyűjtése is. Ugyanakkor a hatályos szabályozás szerint nem lehet alkotmányos módon népszavazást kiírni, mert a külföldön tartózkodók szavazati jogának gyakorlását nem biztosítják - írja a Népszabadság.
A kormány a múlt hét végén újabb módosító indítványt terjesztett be, javasolva, hogy a külképviseleteken szavazógépekkel biztosítsák a külföldön tartózkodók voksolási lehetőségét. A számítógépek telepítése csak egyszeri, mintegy kétszázmilliós költséget jelentene, és a rendszer működéséhez szavazatszámláló bizottságokra sincs szükség.

Ez a megoldás szerepelt az EU-választásról szóló eredeti törvénytervezetben is, ám az ellenzék a gépi szavazást - elsősorban az általa feltételezett visszaélésekre hivatkozva - elutasította, így végül június 13-án a 75 külképviseleten is hagyományos választási bizottságok működnek majd, és a pártok által jelölt szavazatszámlálók utaztatására valamivel több mint háromszázmillió forintot kell fordítani.

A Népszabadság információi szerint a most benyújtott tervezetet nem egyeztették a pártokkal, csak ezen a héten szándékoznak tárgyalni róla. Az előzmények ismeretében azonban a csak kétharmados többséggel elfogadható előterjesztésről aligha sikerül megegyezésre jutni, e nélkül viszont kérdéses: miként tartható meg akár egy időközi képviselő-választás vagy éppen egy országos népszavazás.

Ez nem elméleti kérdés, hiszen a Munkáspárt aláírásgyűjtést folytatott a kórház-privatizáció megakadályozására, és az akcióhoz több mint háromszázezren csatlakoztak is. Bár még tart az aláírásgyűjtő ívek hitelesítése - erről az OVB-nek legkésőbb e héten döntenie kell -, valószínű, hogy a referendum kiírásához szükséges kétszázezer aláírás összegyűlt, vagyis a népszavazást legkésőbb augusztus közepéig meg kell tartani. Folyamatban van a Magyarok Világszövetségének a kettős állampolgárságról szóló aláírásgyűjtése is, így esély van arra, hogy az idén két referendumot kell kiírni.

15%
3899 Ft
3315 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft