Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Adót csalt a neszmélyi polgármester?

2008.04.22. 17:39
Iparűzési adó helyett kölcsönt kért a település legnagyobb adózójától Neszmély polgármestere. A kieső bevételt az önkormányzati testület tudta nélkül banki hitelből pótolta ki. Akkor bukott le, amikor a bank az önkormányzatnál jelentkezett a tartozásért. A polgármester, Benkő Ferenc április 15-én egészségi állapotára hivatkozva lemondott és eltűnt.

Ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Komárom-Esztergom megyei rendőrség Neszmély sérelmére elkövetett hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás és többrendbeli okirathamisítás gyanújával. A falu egyik önkormányzati képviselője, Mike Péter szerint a falu polgármestere adót csalt és csődbe viheti a települést.

Mike szerint Benkő Ferenc még 2003 - ban rávette a település legnagyobb adózóját, hogy ne fizesse be az iparűzési adót, inkább adja kölcsön önkormányzati társaságoknak. A kieső adóbevételt hitelből pótolta, ezen bukott le.

A hitelt ugyanis az önkormányzat tudta nélkül vette fel, így a testületet teljesen váratlanul érte, amikor a bank február elején jelentkezett az önkormányzatnál és a hitel valamint a kamatok visszafizetését követelte. Mike szerint a polgármester a hitelfelvételhez olyan határozatokat csatolt, melyeket a képviselők sohasem láttak.

Az 1500 lakosú önkormányzat számára a közüzemi díjak és a köztisztviselők bérének kifizetése is komoly gondot okoz, és azt sem tudják, hogy miből fizetik ki a hitelt. A polgármester egészségügyi problémákra hivatkozva április 15 - vel lemondott tisztségéről. Azóta senki sem látta faluban, állítólag kórházban van.