Önkormányzati korrupció Magyarországon

Erzsébetváros csak a jéghegy csúcsa

2009.03.13. 09:09 Módosítva: 2009.03.13. 09:38
A napokban hosszabbították meg Hunvald György erzsébetvárosi polgármester előzetes letartóztatását. A VI. és VII. kerületi botrányokon kívül hazánkban csupán az elmúlt egy évben még 12 önkormányzati bűnügy pattant ki. Összeállításunkban a többszázmilliós botrányoktól haladunk az egészen pitiáner bűncselekmények felé. Mivel az itt bemutatott bűnügyek nagyobb részében még folyik a nyomozás, az okozott kár mellett feltüntetett érték (ha egyáltalán sikerült ilyet megállapítanunk) csak becsült adat, célja a csalás nagyságrendjének érzékeltetése.

Ingatlanpanama Miskolcon

Vádlottak: Gergely Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, Fidesz

Madzin Tibor, Onga polgármestere, Fidesz

Vád: hivatali vesztegetés

Okozott kár: eredetileg 980 millió Ft körül (az eladásra váró épületet 1,6 milliárd forintra értékelték, a pályázat nyertese viszont csak 620 milliót fizetett volna), de a botrány kitörése után felbontották az önkormányzatot hátrányosan érintő szerződéseket

Az Erzsébetvárosban és Terézvárosban kipattant ingatlaneladási botrányok mellett egyértelműen a miskolci volt MSZMP-pártház (az épület azóta már a hangzatos International Trade Center nevet viseli), eladása az elmúlt egy év önkormányzati botrányainak nehézsúlyú bajnoka – a Népszava egyenesen a fővárosi botrányok jobboldali változatát vélte felfedezni az ügyben. Hasonlóan a budapesti ingatlanbotrányokhoz, a sajtó itt is egy régebben kipattant üggyel kezdett el újra foglalkozni; a HVG már 2008 tavaszán beszámolt a Gergely Zsolt és Madzin Tibor nevéhez köthető ügyről.

Azóta már vádemelés is született az ügyben. Eszerint Gergely Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke 2007-ben áron alul próbálta két vállalkozó tulajdonába juttatni a volt pártházat. A vállalkozók Gergely segítségével még a nyilvánosságra hozatal előtt megismerhették a pályázati kiírást, és megtudhatták azt is, milyen vételárat kell tartalmaznia majd a sikeres pályázatnak. A vádirat szerint a fideszes politikus a segítségért cserébe 30 millió forinttal olcsóbban vehetett a vállalkozóktól építési telket. Az üzletet végül az alelnök ellen indított vizsgálat hiúsította meg; mikor rájött hogy gyanúsítják, Gergely felbontotta a kedvezményes adásvételi szerződést, és a megyei közgyűlés is visszalépett, így az épület önkormányzati tulajdonban maradt.

Ugyanez a két vállalkozó ajánlott egymillió forintot egy általuk megvásárolt telek ipari-gazdasági felhasználásúvá minősítéséért Madzin Ferencnek, Onga polgármesterének is. Az átminősítésről végül döntött is a falu képviselőtestülete, de az építési engedélyt azóta sem adták ki. Madzin a Népszava információ szerint mégis megkapta az ígért egymilliót.

Csődbe jutott falu

Vádolt személy: Benkő Ferenc, Neszmély függetlenként megválasztott, egyébként az MDF-ben politizáló polgármestere

Vád: csalás, sikkasztás, okirat-hamisítás

Okozott kár: 102 millió forint

Bár a közvetlenül okozott pénzügyi kár alapján listánkon csak második helyezett, a gyanú szerint Benkő Ferenc nevével fémjelezett bűnügy járt a legkomolyabb következményekkel. A Benkő vezette neszmélyi önkormányzattal szemben jelenleg már csődeljárás folyik.

A vád szerint a polgármester még 2003-ban rávette a település legnagyobb adózóját, hogy az iparűzési adót a szabályos befizetés helyett két önkormányzati társaságnak adja át. Mivel maga a közgyűlés nem tudott a tranzakciókról, Benkő a költségvetésből hiányzó pénzt hitelből egészítette ki. A bank 2008 februárjában jelentkezett az önkormányzatnál, hogy behajtsa a 102 millió forintos tartozást, ennyire azonban nem telt az 1500 lakosú falu költségvetéséből.

A rendőrség csalás, sikkasztás és okirat-hamisítás vádjával nyomoz ismeretlen tettes ellen.

Balmazújváros: gyanús csatornaberuházás

Vádolt személy: Gál István, Balmazújváros volt polgármestere, jelenleg a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat SZDSZ-es képviselője

Vád: hűtlen kezelés

Okozott kár: 66 millió forint

A miskolcinál kisebb volumenű, viszont tényleges anyagi kárt is okozó bűncselekményre gyanakszik Balmazújváros vezetése is.

Tiba István, a város fideszes polgármestere az Indexnek elmondta; mivel a 2006-os átvételkor az önkormányzat kasszájából jelentős pénzösszeg hiányzott, hivatalba lépésekor a város új vezetése független szakértőkkel világíttatta át az önkormányzat gazdálkodását. Ekkor derült fény a 2004 és 2006 között megtörtént szennyvízberuházás körüli visszásságokra, melyek során a várost 66 millió forint kár érte.

A rendőrségtől a nyomozás érdekeire való tekintettel szintén nem kaptunk bővebb felvilágosítást.

"Nem vetődnek fel számomra, mint probléma"

Vádolt személy: Tóth József, országgyűlési képviselő, polgár polgármestere, MSZP

Vád: hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás

Okozott kár: 30 millió forint

Ezekkel a szavakkal biztatta Polgár szocialista polgármestere a 300 milliós állami támogatás tizedével elszámolni nem tudó M3-as Kht munkatársát a HírTV birtokába jutott felvételen. Tóth arra biztatta a kht munkatársát, hogy ahol megoldható, utólag legyártott hamis dokumentumokkal tüntesse el a harmincmilliós hiányt.

Tóth eleinte tagadta a felvétel létezését, később pedig azzal védekezett, hogy a csatorna félreértelmezte szavait. Módosított magyarázata szerint maga is a vétkesek lebuktatásán dolgozott.

Az ügy érdekessége, hogy a szocialista politikust hírbe hozó hangfelvételt a Magyar Hírlap szerint nemcsak a jobboldali hírcsatorna, de a rendőrség is megkapta. Azonban a hatósághoz eljuttatott felvételnek nyoma veszett, amikor a debreceni rendőröktől a nyomozást elfogultság miatt a nyíregyházi kapitányság vette át.

Bár a botrányt kirobbantó felvételt a HírTV még 2008 januárjában mutatta be, az ügyben jelenleg eljáró Nemzeti Nyomozó Főügyészség vezetője lapunknak csupán annyit árult el: az ügyben "nyomozati cselekmények" folynak.

Hoppon maradt munkanélküliek

Vádolt személy: Aba-Horváth István, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyülés és az Országos Cigányönkormánzat képviselője, Fidesz

Vád: sikkasztás, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése

Okozott kár: 22 millió forint

Aba-Horváth Iván, hajdú-bihari romavezető ellen 2008 júliusában emelt vádat a Debreceni Nyomozó Főügyészség. Aba-Horváth korábban 22 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Országos Foglalkoztatási Alapítványtól, amit a térségbeli tartósan munkanélküli romák foglalkoztatására kellett volna fordítani. Az ügyészség szóvivője szerint azonban a pénz nem jutott el a rászorultakhoz.

Aba-Horváth tavaly októberben tagadta az őt ért vádakat, és felháborodását fejezte ki az ellene folyó nyomozás gyors lezárása miatt. Elmondta, nem érti, hogy a lehetséges két év helyett miért csak 37 napig tartott a vizsgálat.

Sikkasztással is vádolják

Vádolt személy: Orbán István, az MSZP tatai képviselője, a városi edzőtábor igazgatója

Vád: hűtlen kezelés, vesztegetés, sikkasztás

Okozott kár: 10 millió forint fölött

Piti bűncselekményekkel okozott meglepő összegű kárt Orbán István, tatai szocialista önkormányzati képviselő. A városi edzőtábort is igazgató politikust a megyei ügyészség vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és sikkasztással is vádolja.

A gyanú szerint a politikus előbb két vállalkozótól fogadott el 250-250 ezer forintot, hogy azok megkapják a Tatán előző év januárjában átadott olimpiai szobor kivitelezésének jogát, majd a sportközponton dolgozó klímaszerelőknek ígért további önkormányzati megbízásokat, amennyiben azok az igazgató épülő házába ingyen szerelnek légkondit. Orbánt azzal is vádolják, hogy a központ büféjének üzelemtetőjét arra kényszerítette, hogy az igazgató által kijelölteket ingyen szolgálja ki, máskülönben másik vállalkozóval köt szerződést. Ráadásul az igazgató 3-4 év alatt tízmillió forint értékben vitt haza élelmiszert az általa vezetett táborból. Varga Erzsébet, az ügyészség szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: valószínűleg Orbán az edzőtábor költségén vásárolt 154 ezer forintos GPS-t is saját használatra vette. Szintén a Nemzet információja, hogy az igazgató feltehetőleg ittas állapotban elütött egy férfit a tábor területén.

Új feljelmény az ügyben, hogy a rendőrség azóta már két újabb gyanúsítottat is kihallgatott az ügyben; Komáromi Lajost, a Tatai Honvéd Atlétikai Klub elnökét, és Dala Tamást, a Nemzeti Sportuszoda Igazgatóját. Orbán Istvánt még 2008 szeptemberében helyezték előzetes letartóztatásba.

Mentelmi jog

Vádolt személy: Simon Miklós, Nyírbogát fideszes polgármestere

Vád: gazdasági előny jogosulatlan megszerzése

Okozott kár: kb. 12 millió forint

Nyírbogát polgármestere csupán mentelmi joga miatt vezetheti még mindig a települést.

Az önkormányzat 2002 januárjában 33,5 millió forintos számlát adott be a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak a külterületi belvíz-elvezető csatorna felújításáról. Ebből 12 milliót azonban az árokparton végzett bokorirtásért kértek, pedig ezt az önkormányzat közmunkásokkal végeztette, és az állami támogatás mellé önrészként kellett volna adnia. Ráadásul a munkaügyi központon keresztül az állammal a közmunkások fizetését újra megfinanszíroztatták.

Az ügyben 2008 tavaszán született ítélet, de mivel a Fidesz nem támogatta a polgármester mentelmi jogának felfüggesztését, az esetet június 25-én lezárták. Az ellenzéki pártnál arra hivatkoztak: csupán Veres János pénzügyminiszter bosszúját akadályozták meg, ugyanis előzőleg Kabai Károly, Nyírbogát egykori szocialista alpolgármestere került adócsalási ügybe. Kabai korábban Veres János szabolcsi kampányának szervezésében nyújtott segítséget az MSZP-nek.

Hamis, nem hamis

Vádolt személy: Vincze Ferenc, Döge független polgármestere

Vád: vesztegetés

Okozott kár: ismeretlen (a polgármester egy hangfelvétel szerint 20 millió forint kenőpénzt kért, így valószínűleg ennél nagyobb összegről van szó)

A Vincze Ferenc, Döge független polgármestere ellen is bírásági eljárás folyik.

Az ügy érdekessége, hogy Vincze 2002-ben még a Fidesz támogatásával indult, 2006-ban azonban már nem támogatta őt a jobboldali párt, sőt a politikust 2007-ben lebuktató felvételt már a HírTV hozta nyilvánosságra. Ezen a polgármester egy építési alvállalkozóval arról beszélget, hogy 20 millió forintért cserébe szívesen "nyújtana segítséget" egy helyi beruházáshoz szükséges EU-pályázat lehívásában. A beszélgetésből az is kiderült: a polgármester a kért 20 millióból nyolcat már meg is kapott.

Vincze 2007 októberében a Klubrádióban még tagadta az ellene felhozott vádakat, az ügy azóta is lezáratlan. 2008 novemberében a bíróság hangtechnikus szakértő kirendelését rendelte el, az ítélethozatalt pedig későbbre halasztotta.

Tízhektáros szántó

Vádolt személy: Fenyves Péter, Mór fideszes polgármestere

Vád: hivatali visszaélés

Okozott kár: ismeretlen

A vád szerint Fenyves Péter, Mór fideszes polgármestere nevéhez köthető eset már az egészen pitiáner bűncselekményekhez tartozik. 2007 májusában a móri képviselőtestület egy tízhektáros szántót 622 ezer forintért értékesített az egyik helyi vállalkozó fiának. A Népszabadság úgy tudja, akadt volna a telekre ennél jóval nagyobb összegű ajánlat is – ez azonban még kétszeres ár esetén is csupán félmillió forint okozott kárt jelentene. Az ügylet végül meg sem valósult: miután a sajtó 2007 szeptemberében megszellőztette, a vevő visszalépett a szerződéstől.

Fenyves Pétert idén februárban a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki: a képviselő szerint nem történt bűncselekmény.

800 kilométer

Vádolt személy: Czaun János, Veszprém fideszes alpolgármestere

Vád: magánokirat-hamisítás, hűtlen kezelés

Okozott kár: ismeretlen

A legkisszerűbb bűncselekménnyel nyilvánvalóan Czaun Jánost, Veszprém fideszes alpolgálmesterét vádolják. Az újságírói feljelentésre megindult nyomozásban a polgármestert nem kevesebbel gyanúsítják, mint hogy a politikus nem vezette szabályszerűen hivatali gépkocsija kilométer-nyilvántartását. És valóban: a Google Maps szerint 119 kilométeres Veszprém-Budapest távolság a naplóban néhol 500, sőt 800 kilométernek van feltüntetve. Ráadásul az elszámolásban egy olyan polgárőr-találkozó is szerepel, amit valójában meg sem tartottak.

Czaun azzal védekezik, hogy a szolgálati járművel 2006 óta megtett 11 ezer kilométernél jóval többet autózott hivatalos ügyekben saját kocsijával.

Az ügyben eljáró Balatonfüredi Rendőrkapitányság ügyvezetője az MTI-nek elmondta: 2009 január 17-én a nyomozás lezárult, és Czaun ellen vádemelési javaslatot tesznek, a szabályzat szerint ugyanis a szolgálati járművet nem szabad magáncélra használni.

Rejtély

Vádolt személy: Papp János, Rákócziújfalu SZDSZ-es polgármestere

Vád: hűtlen kezelés

Okozott kár: ismeretlen

Listánk végére az önkormányzati bűnügyek enigmáját, Papp János, Rákócziújfalu szabaddemokrata polgármesterének ügyét hagytuk. Erről sikerült ugyanis a legkevesebbet megtudnunk: sem a rendőrségen, sem a polgármesteri hivatalban nem árulták el, pontosan minek a hűtlen kezelésével vádolják a tavaly márciusban megválasztott polgármestert.

Rákócziújfalu jegyzője is csak annyit mondott: a falu képviselőtestülete decemberben Pappot felmentette tisztségéből, és fegyelmi eljárást indított ellene. Mint elmondta, a hűtlen kezelés gyanúján kívül a döntésben szerepet játszott a Papp ellen a faluban tett számos feljelentés, és a tény, hogy a polgármester rendre elmulasztotta végrehajtani a testület határozatait.

Bodor Zoltán, a képviselőtestület tagja ezt még annyival egészítette ki, hogy bár a faluban valóban szükséges beruházások történnek, ezeket sokkal olcsóbban is meg lehetne oldani.

Papp házában egyébként a Vám- és Pénzügyőrség áprilisban házkutatást tartott; akkor zárjegy nélküli cigarettákat és alkoholt kerestek.

Cikkünk összeállításakor a HVG feburár 21-i számában megjelent listából indultunk ki.