János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Önkormányzati korrupció Magyarországon

Erzsébetváros csak a jéghegy csúcsa

2009.03.13. 09:09 Módosítva: 2009.03.13. 09:38
A napokban hosszabbították meg Hunvald György erzsébetvárosi polgármester előzetes letartóztatását. A VI. és VII. kerületi botrányokon kívül hazánkban csupán az elmúlt egy évben még 12 önkormányzati bűnügy pattant ki. Összeállításunkban a többszázmilliós botrányoktól haladunk az egészen pitiáner bűncselekmények felé. Mivel az itt bemutatott bűnügyek nagyobb részében még folyik a nyomozás, az okozott kár mellett feltüntetett érték (ha egyáltalán sikerült ilyet megállapítanunk) csak becsült adat, célja a csalás nagyságrendjének érzékeltetése.

Ingatlanpanama Miskolcon

Vádlottak: Gergely Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, Fidesz

Madzin Tibor, Onga polgármestere, Fidesz

Vád: hivatali vesztegetés

Okozott kár: eredetileg 980 millió Ft körül (az eladásra váró épületet 1,6 milliárd forintra értékelték, a pályázat nyertese viszont csak 620 milliót fizetett volna), de a botrány kitörése után felbontották az önkormányzatot hátrányosan érintő szerződéseket

Az Erzsébetvárosban és Terézvárosban kipattant ingatlaneladási botrányok mellett egyértelműen a miskolci volt MSZMP-pártház (az épület azóta már a hangzatos International Trade Center nevet viseli), eladása az elmúlt egy év önkormányzati botrányainak nehézsúlyú bajnoka – a Népszava egyenesen a fővárosi botrányok jobboldali változatát vélte felfedezni az ügyben. Hasonlóan a budapesti ingatlanbotrányokhoz, a sajtó itt is egy régebben kipattant üggyel kezdett el újra foglalkozni; a HVG már 2008 tavaszán beszámolt a Gergely Zsolt és Madzin Tibor nevéhez köthető ügyről.

Azóta már vádemelés is született az ügyben. Eszerint Gergely Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke 2007-ben áron alul próbálta két vállalkozó tulajdonába juttatni a volt pártházat. A vállalkozók Gergely segítségével még a nyilvánosságra hozatal előtt megismerhették a pályázati kiírást, és megtudhatták azt is, milyen vételárat kell tartalmaznia majd a sikeres pályázatnak. A vádirat szerint a fideszes politikus a segítségért cserébe 30 millió forinttal olcsóbban vehetett a vállalkozóktól építési telket. Az üzletet végül az alelnök ellen indított vizsgálat hiúsította meg; mikor rájött hogy gyanúsítják, Gergely felbontotta a kedvezményes adásvételi szerződést, és a megyei közgyűlés is visszalépett, így az épület önkormányzati tulajdonban maradt.

Ugyanez a két vállalkozó ajánlott egymillió forintot egy általuk megvásárolt telek ipari-gazdasági felhasználásúvá minősítéséért Madzin Ferencnek, Onga polgármesterének is. Az átminősítésről végül döntött is a falu képviselőtestülete, de az építési engedélyt azóta sem adták ki. Madzin a Népszava információ szerint mégis megkapta az ígért egymilliót.

Csődbe jutott falu

Vádolt személy: Benkő Ferenc, Neszmély függetlenként megválasztott, egyébként az MDF-ben politizáló polgármestere

Vád: csalás, sikkasztás, okirat-hamisítás

Okozott kár: 102 millió forint

Bár a közvetlenül okozott pénzügyi kár alapján listánkon csak második helyezett, a gyanú szerint Benkő Ferenc nevével fémjelezett bűnügy járt a legkomolyabb következményekkel. A Benkő vezette neszmélyi önkormányzattal szemben jelenleg már csődeljárás folyik.

A vád szerint a polgármester még 2003-ban rávette a település legnagyobb adózóját, hogy az iparűzési adót a szabályos befizetés helyett két önkormányzati társaságnak adja át. Mivel maga a közgyűlés nem tudott a tranzakciókról, Benkő a költségvetésből hiányzó pénzt hitelből egészítette ki. A bank 2008 februárjában jelentkezett az önkormányzatnál, hogy behajtsa a 102 millió forintos tartozást, ennyire azonban nem telt az 1500 lakosú falu költségvetéséből.

A rendőrség csalás, sikkasztás és okirat-hamisítás vádjával nyomoz ismeretlen tettes ellen.

Balmazújváros: gyanús csatornaberuházás

Vádolt személy: Gál István, Balmazújváros volt polgármestere, jelenleg a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat SZDSZ-es képviselője

Vád: hűtlen kezelés

Okozott kár: 66 millió forint

A miskolcinál kisebb volumenű, viszont tényleges anyagi kárt is okozó bűncselekményre gyanakszik Balmazújváros vezetése is.

Tiba István, a város fideszes polgármestere az Indexnek elmondta; mivel a 2006-os átvételkor az önkormányzat kasszájából jelentős pénzösszeg hiányzott, hivatalba lépésekor a város új vezetése független szakértőkkel világíttatta át az önkormányzat gazdálkodását. Ekkor derült fény a 2004 és 2006 között megtörtént szennyvízberuházás körüli visszásságokra, melyek során a várost 66 millió forint kár érte.

A rendőrségtől a nyomozás érdekeire való tekintettel szintén nem kaptunk bővebb felvilágosítást.

"Nem vetődnek fel számomra, mint probléma"

Vádolt személy: Tóth József, országgyűlési képviselő, polgár polgármestere, MSZP

Vád: hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás

Okozott kár: 30 millió forint

Ezekkel a szavakkal biztatta Polgár szocialista polgármestere a 300 milliós állami támogatás tizedével elszámolni nem tudó M3-as Kht munkatársát a HírTV birtokába jutott felvételen. Tóth arra biztatta a kht munkatársát, hogy ahol megoldható, utólag legyártott hamis dokumentumokkal tüntesse el a harmincmilliós hiányt.

Tóth eleinte tagadta a felvétel létezését, később pedig azzal védekezett, hogy a csatorna félreértelmezte szavait. Módosított magyarázata szerint maga is a vétkesek lebuktatásán dolgozott.

Az ügy érdekessége, hogy a szocialista politikust hírbe hozó hangfelvételt a Magyar Hírlap szerint nemcsak a jobboldali hírcsatorna, de a rendőrség is megkapta. Azonban a hatósághoz eljuttatott felvételnek nyoma veszett, amikor a debreceni rendőröktől a nyomozást elfogultság miatt a nyíregyházi kapitányság vette át.

Bár a botrányt kirobbantó felvételt a HírTV még 2008 januárjában mutatta be, az ügyben jelenleg eljáró Nemzeti Nyomozó Főügyészség vezetője lapunknak csupán annyit árult el: az ügyben "nyomozati cselekmények" folynak.

Hoppon maradt munkanélküliek

Vádolt személy: Aba-Horváth István, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyülés és az Országos Cigányönkormánzat képviselője, Fidesz

Vád: sikkasztás, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése

Okozott kár: 22 millió forint

Aba-Horváth Iván, hajdú-bihari romavezető ellen 2008 júliusában emelt vádat a Debreceni Nyomozó Főügyészség. Aba-Horváth korábban 22 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Országos Foglalkoztatási Alapítványtól, amit a térségbeli tartósan munkanélküli romák foglalkoztatására kellett volna fordítani. Az ügyészség szóvivője szerint azonban a pénz nem jutott el a rászorultakhoz.

Aba-Horváth tavaly októberben tagadta az őt ért vádakat, és felháborodását fejezte ki az ellene folyó nyomozás gyors lezárása miatt. Elmondta, nem érti, hogy a lehetséges két év helyett miért csak 37 napig tartott a vizsgálat.

Sikkasztással is vádolják

Vádolt személy: Orbán István, az MSZP tatai képviselője, a városi edzőtábor igazgatója

Vád: hűtlen kezelés, vesztegetés, sikkasztás

Okozott kár: 10 millió forint fölött

Piti bűncselekményekkel okozott meglepő összegű kárt Orbán István, tatai szocialista önkormányzati képviselő. A városi edzőtábort is igazgató politikust a megyei ügyészség vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és sikkasztással is vádolja.

A gyanú szerint a politikus előbb két vállalkozótól fogadott el 250-250 ezer forintot, hogy azok megkapják a Tatán előző év januárjában átadott olimpiai szobor kivitelezésének jogát, majd a sportközponton dolgozó klímaszerelőknek ígért további önkormányzati megbízásokat, amennyiben azok az igazgató épülő házába ingyen szerelnek légkondit. Orbánt azzal is vádolják, hogy a központ büféjének üzelemtetőjét arra kényszerítette, hogy az igazgató által kijelölteket ingyen szolgálja ki, máskülönben másik vállalkozóval köt szerződést. Ráadásul az igazgató 3-4 év alatt tízmillió forint értékben vitt haza élelmiszert az általa vezetett táborból. Varga Erzsébet, az ügyészség szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: valószínűleg Orbán az edzőtábor költségén vásárolt 154 ezer forintos GPS-t is saját használatra vette. Szintén a Nemzet információja, hogy az igazgató feltehetőleg ittas állapotban elütött egy férfit a tábor területén.

Új feljelmény az ügyben, hogy a rendőrség azóta már két újabb gyanúsítottat is kihallgatott az ügyben; Komáromi Lajost, a Tatai Honvéd Atlétikai Klub elnökét, és Dala Tamást, a Nemzeti Sportuszoda Igazgatóját. Orbán Istvánt még 2008 szeptemberében helyezték előzetes letartóztatásba.

Mentelmi jog

Vádolt személy: Simon Miklós, Nyírbogát fideszes polgármestere

Vád: gazdasági előny jogosulatlan megszerzése

Okozott kár: kb. 12 millió forint

Nyírbogát polgármestere csupán mentelmi joga miatt vezetheti még mindig a települést.

Az önkormányzat 2002 januárjában 33,5 millió forintos számlát adott be a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak a külterületi belvíz-elvezető csatorna felújításáról. Ebből 12 milliót azonban az árokparton végzett bokorirtásért kértek, pedig ezt az önkormányzat közmunkásokkal végeztette, és az állami támogatás mellé önrészként kellett volna adnia. Ráadásul a munkaügyi központon keresztül az állammal a közmunkások fizetését újra megfinanszíroztatták.

Az ügyben 2008 tavaszán született ítélet, de mivel a Fidesz nem támogatta a polgármester mentelmi jogának felfüggesztését, az esetet június 25-én lezárták. Az ellenzéki pártnál arra hivatkoztak: csupán Veres János pénzügyminiszter bosszúját akadályozták meg, ugyanis előzőleg Kabai Károly, Nyírbogát egykori szocialista alpolgármestere került adócsalási ügybe. Kabai korábban Veres János szabolcsi kampányának szervezésében nyújtott segítséget az MSZP-nek.

Hamis, nem hamis

Vádolt személy: Vincze Ferenc, Döge független polgármestere

Vád: vesztegetés

Okozott kár: ismeretlen (a polgármester egy hangfelvétel szerint 20 millió forint kenőpénzt kért, így valószínűleg ennél nagyobb összegről van szó)

A Vincze Ferenc, Döge független polgármestere ellen is bírásági eljárás folyik.

Az ügy érdekessége, hogy Vincze 2002-ben még a Fidesz támogatásával indult, 2006-ban azonban már nem támogatta őt a jobboldali párt, sőt a politikust 2007-ben lebuktató felvételt már a HírTV hozta nyilvánosságra. Ezen a polgármester egy építési alvállalkozóval arról beszélget, hogy 20 millió forintért cserébe szívesen "nyújtana segítséget" egy helyi beruházáshoz szükséges EU-pályázat lehívásában. A beszélgetésből az is kiderült: a polgármester a kért 20 millióból nyolcat már meg is kapott.

Vincze 2007 októberében a Klubrádióban még tagadta az ellene felhozott vádakat, az ügy azóta is lezáratlan. 2008 novemberében a bíróság hangtechnikus szakértő kirendelését rendelte el, az ítélethozatalt pedig későbbre halasztotta.

Tízhektáros szántó

Vádolt személy: Fenyves Péter, Mór fideszes polgármestere

Vád: hivatali visszaélés

Okozott kár: ismeretlen

A vád szerint Fenyves Péter, Mór fideszes polgármestere nevéhez köthető eset már az egészen pitiáner bűncselekményekhez tartozik. 2007 májusában a móri képviselőtestület egy tízhektáros szántót 622 ezer forintért értékesített az egyik helyi vállalkozó fiának. A Népszabadság úgy tudja, akadt volna a telekre ennél jóval nagyobb összegű ajánlat is – ez azonban még kétszeres ár esetén is csupán félmillió forint okozott kárt jelentene. Az ügylet végül meg sem valósult: miután a sajtó 2007 szeptemberében megszellőztette, a vevő visszalépett a szerződéstől.

Fenyves Pétert idén februárban a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki: a képviselő szerint nem történt bűncselekmény.

800 kilométer

Vádolt személy: Czaun János, Veszprém fideszes alpolgármestere

Vád: magánokirat-hamisítás, hűtlen kezelés

Okozott kár: ismeretlen

A legkisszerűbb bűncselekménnyel nyilvánvalóan Czaun Jánost, Veszprém fideszes alpolgálmesterét vádolják. Az újságírói feljelentésre megindult nyomozásban a polgármestert nem kevesebbel gyanúsítják, mint hogy a politikus nem vezette szabályszerűen hivatali gépkocsija kilométer-nyilvántartását. És valóban: a Google Maps szerint 119 kilométeres Veszprém-Budapest távolság a naplóban néhol 500, sőt 800 kilométernek van feltüntetve. Ráadásul az elszámolásban egy olyan polgárőr-találkozó is szerepel, amit valójában meg sem tartottak.

Czaun azzal védekezik, hogy a szolgálati járművel 2006 óta megtett 11 ezer kilométernél jóval többet autózott hivatalos ügyekben saját kocsijával.

Az ügyben eljáró Balatonfüredi Rendőrkapitányság ügyvezetője az MTI-nek elmondta: 2009 január 17-én a nyomozás lezárult, és Czaun ellen vádemelési javaslatot tesznek, a szabályzat szerint ugyanis a szolgálati járművet nem szabad magáncélra használni.

Rejtély

Vádolt személy: Papp János, Rákócziújfalu SZDSZ-es polgármestere

Vád: hűtlen kezelés

Okozott kár: ismeretlen

Listánk végére az önkormányzati bűnügyek enigmáját, Papp János, Rákócziújfalu szabaddemokrata polgármesterének ügyét hagytuk. Erről sikerült ugyanis a legkevesebbet megtudnunk: sem a rendőrségen, sem a polgármesteri hivatalban nem árulták el, pontosan minek a hűtlen kezelésével vádolják a tavaly márciusban megválasztott polgármestert.

Rákócziújfalu jegyzője is csak annyit mondott: a falu képviselőtestülete decemberben Pappot felmentette tisztségéből, és fegyelmi eljárást indított ellene. Mint elmondta, a hűtlen kezelés gyanúján kívül a döntésben szerepet játszott a Papp ellen a faluban tett számos feljelentés, és a tény, hogy a polgármester rendre elmulasztotta végrehajtani a testület határozatait.

Bodor Zoltán, a képviselőtestület tagja ezt még annyival egészítette ki, hogy bár a faluban valóban szükséges beruházások történnek, ezeket sokkal olcsóbban is meg lehetne oldani.

Papp házában egyébként a Vám- és Pénzügyőrség áprilisban házkutatást tartott; akkor zárjegy nélküli cigarettákat és alkoholt kerestek.

Cikkünk összeállításakor a HVG feburár 21-i számában megjelent listából indultunk ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!