Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Adócsalással vádolt politikusok Veres János kampányában

2007.01.19. 10:20
Két olyan politikus is kampányolt Veres János mellett a tavaszi országgyűlési kampányban a Nyírségben, akiket adócsalással vádoltak meg. Egyiküket első fokon elítélték, Kisléta polgármesterének ügyében csütörtökön volt az első tárgyalás Nyíregyházán, írja a pénteki Magyar Nemzet.

Pénzes Sándort, Kisléta polgármesterét ötrendbeli, adóbevételt jelentős mértékben csökkenő adócsalás bűntettével és háromrendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével vádolta meg a nyíregyházi városi ügyészség, az első tárgyalási napot elhalasztották.

Mosoly és kézfogás: szavazzanak Veresre

Pénzes az MSZP helyi kampánylapjában, a Ball-Tollban arra kérte a település választóit, hogy Veres János képviselőjelöltet támogassák a választókerületben. Pénzes megköszöni a miniszternek az elmúlt évek korrekt együttműködését, a hirdetésben szereplő képen a két politikus kezet fog egymással.


Kampány a Ball-Tollban (Forrás: Magyar Nemzet)

Veres János bejutott egyéni körzetéből (Szabolcs-Szatmár-Bereg 6., Nyírbátor) a parlamentbe, ahogy Pénzest is polgármesterré választották elsöprő fölénnyel (77,5 százalékot kapott).

HM-megbízás, kampány, börtön első fokon

Nem Pénzes az egyetlen a nyírségi Veres Jánost támogató szocik közül, akiket megvádoltak adócsalással, utal egy korábbi esetre a Magyar Nemzet: Kabai Károly nyírbogáti fémkereskedőt nemrég ítélték el nem jogerősen 2,5 év börtönre, illetve 3 évre és közügyektől is eltiltották Nyíregyházán.

A Kabai ellen folyó eljárás azonban úgy látszik, nem zavarta a szocialistákat, a párt ugyanis polgármester-jelöltként indította az őszi helyhatósági választásokon a férfit Nyírbogáton - sikertelenül. A lap megjegyzi, furcsamód az MSZP nem félt attól, hogy jogerőre emelkedik az ítélet, abban az esetben ugyanis elveszítette volna pozícióját.

Kabai és Veres János a 90-es években üzlettársak voltak, a vállalkozó a lap szerint azzal segítette a pénzügyminiszter kampányát, hogy az általa üzemeltetett busszal szállíttatta az emberek a szabolcsi szocialisták kampányrendezvényeire.

Kabai ráadásul komoly megbízást is kapott a Honvédelmi Minisztérium a választások előtt, de azután, hogy eljárás indult ellene: cégét, a Nyír-Uncia Kft-t 289 millió forintért bízta meg a tárca, hogy lőszereket semmisítsen meg.

Mivel a pénzügyminiszter Indiában tartózkodik, a Pénzügyminisztérium szóvivője válaszolt a lapnak: Pichler Ferenc szerint sem Pénzes Sándor, sem Kabai Károly nem vett részt aktívan Veres János kampányában.