Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Veres János elégedett a múltjával, és marad

2006.12.19. 14:15
Az eddigi intézkedések hatására a tervezett 10,1 százalék alá mehet az idei hiány, Veres János pénzügyminiszter azonban választások előtti munkájával is elégedett - derül ki Portfolio.hu-nak adott interjújából.

"Nekem óriási kihívás volt, ahogyan a múlt év nyarától a 100 lépés programot előkészítettük és megvalósítottuk, és eljutottunk a választásokig. Szakmai és kommunikációs kihívás. Miután a választásokat eredményesen teljesítette a kormánykoalíció, ezért ez egy ilyen szempontból sikeres szakasz volt" - válaszolta Veres János arra a kérdésre, hogy a választások előtti vagy a választások - és a színvallás - utáni időszakban érzi-e magát jobban pénzügyminiszterként.

Nem tud olvasni

A tárcavezető nem hagyta megingatni magát a büdzsé elszállására vonatkozó kérdésektől: mint mondta, teljesítette kötelességét, jelezte a kormánynak, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogyan a költségvetésben szerepel. A miniszter szerint "téves az a közfelfogás, hogy a költségvetési tervek borulása kizárólag egy ember felelőssége. Ez kormányzati felelősség." Ugyanakkor úgy vélte, miután jelzése alapján a kormány, a miniszterelnök néma maradt, neki "az egységes kormány tagjaként vannak kötelezettségei". "Mit kellene csinálnia [a pénzügyminiszternek], kimenni az utcára kiabálni? Mi haszna lenne belőle az országnak?" - vágott vissza a Portfolio.hu kérdésére. Ezzel együtt ismét elismerte, amit egy nyári sajtótájékoztatón elejtett mondataiból az Index emelt ki: a szakmai prognózisok készítését is letiltotta, nehogy kiszivárogjanak, mert félremagyarázva politikai károkat okozhattak volna. (A miniszter júniusban szó szerint azt mondta az áprilist megelőző időszak számításairól: "Azt, hogy pontosan hogyan állunk és mint állunk, megmondom úgy, ahogy van, nem engedtem ilyen jellegű munkát végeztetni korábban.")

Most kiemelte azt is: "Aki arra hivatkozik, "nem tudtuk, hogy mi van", nem tud olvasni, vagy elkerülte a figyelmét a választások előtt 30 nappal a PM honlapján megjelent részletes jelentés."

"Teljesen elégedett vagyok. Szeptember óta minden bevételi prognózisunk túlteljesült" - értékelte a csomag költségvetési folyamatokra gyakorolt hatását a pénzügyminiszter, aki szerint akár egy számjegyű hiány is elképzelhető (a tervezet 10,1 százalékot tartalmaz). Így nem gondol távozására sem, szerinte "ha egy miniszter mögött jó teljesítmény van, akkor folytathatja a tevékenységét."

Veszélyek 2007-re

"Két dolog boríthatja fel a büdzsét. Az egyik, ha érdemben más a magyar folyamatokat meghatározó német gazdasági növekedés, mint a tervezett. A másik, hogy nem nagyon tudjuk megbecsülni, egy ilyen korrekcióra, ami most bekövetkezett, miként reagál a lakosság és a vállalati szektor. A makropálya fő paraméterei - fogyasztás, megtakarítás, beruházás - százalékpontokkal is eltérhetnek a tervektől, mert a jelenlegi helyzettel kapcsolatban nincsenek korábbi tapasztalataink" - miondta Veres. Ez azonban nem jelenthet letérést a konvergenciaprogramban foglalt pályáról - tette egyértelművé, hogy a nem várt hatások bekövetkezte esetén újabb megszorításokra lehet-e számítani.

A pénzügyminiszter szerint sem a MÁV, sem a BKV nem jelent potenciális bombát a költségvetési folyamatokban. Utóbbival kapcsolatban a kérdésre, hagynák-e csődbe menni, leszögezte: a kormánynak nincs teendője, ez a főváros ügye.

Adóreform a végén

Adóreform legkorábban 2009-től lehet, ám az ingatlanadót már 2008-ban bevezetik - derült ki a miniszter szavaiból. Veres János az ingatlanadóról részleteket nem árult el. Mint mondta, ezzel kapcsolatban "gyakorlatilag egyetlen kardinális kérdésről sem született meg még a minisztériumi döntés". Az biztos, hogy az ingatlanadó nem váltja ki a helyi iparűzési adót, amelynek megszüntetési kötelezettségére az Európai Bíróság ítélete nyomán már kevesebb esélyt ad a pénzügyminiszter.

Hivatalosan is 10 százalék alatt a hiány
Az államháztartás eredményszemléletű (ESA'95) GDP arányos hiánya a korábban közölt 10,1 százalékkal szemben 10 százaléknál kisebb lesz 2006-ban - mondta Veres János pénzügyminiszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten. A pénzügyminiszter közölte: az idei pénzforgalmi szemléletű várható hiány - önkormányzatok nélkül - 2.041 milliárd forint lesz, ami a GDP 8,8 százaléka, 15 milliárddal kisebb a korábbi prognózisnál. Ebből az említett 415 milliárd forint összegű autópálya hitel 1,8 százalékot tesz ki. Az önkormányzatok várható hiánya 2006-ban a GDP 0,7 százaléka lesz, így a pénzforgalmi hiány GDP arányosan 9,5 százalékra emelkedik - tette hozzá Veres János. A költségvetési intézményeknél rögzített maradványérték a tavaly év végi 520 milliárd forintról 2006 végére várhatóan 350 milliárd forintra csökken - válaszolta egy kérdésre a pénzügyminiszter. Novemberben a tervezett 230,4 milliárd forinttal szemben az államháztartás - önkormányzatok nélkül számított - pénzforgalmi hiánya 191,5 milliárd forint volt - jelentette ki a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a 40 milliárdos különbségből 24 milliárd forint adó és járuléktöbbletből, 15 milliárd pedig a kiadások elmaradásból származott. Az első 11 havi összesített hiány 1.701,1 milliárd forint volt, ami a GDP 7,3 százaléka. A decemberi várható pénzforgalmi deficit 340 milliárd forint - tette hozzá. (MTI)


  • Bérelnék
  • Hírek