Klaudia
-4 °C
2 °C

Rosszul jár, aki nem fizette az iparűzési adót

2006.10.03. 13:14
Az Európai Bíróság kedden úgy döntött: nem ütközik az uniós joggal az irap, az olasz iparűzési adó. A bíróság végleges, meg nem támadható döntése szerint az irap szabályozása több ponton is eltér az áfáétól. A magyar iparűzési adót megtámadók számára különösen azért rossz hír a döntés, mert az olasz szabályok kifogásolt pontjaival a magyar rendelkezések is megegyeznek.

"Az előzetes két főtanácsnoki véleménnyel szögesen ellentétes döntés az Európai Bíróság ítélete az irapról, az olasz iparűzési adóról" - mondta az Indexnek Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa. A téma szakértője emlékeztetett arra, hogy korábban mindkét főtanácsnok úgy foglalt állást: az irap forgalmi típusú adónak számít - akárcsak az olasz adórendszerben is meglévő áfa -, márpedig az unió adózási szabályaival ellenkezik, ha egy országban két forgalmi típusú adó van.

Két ponton eltér

A bíróság azért döntött a főtanácsnoki véleményektől eltérően, mert míg azok mind a négy, a forgalmi adóra jellemző jegyet felfedezni vélték az irapban, a döntéshozók szerint két ponton is eltérnek a szabályok. Egyfelől abban, hogy az irap alapja a termelési költségekkel csökkentett bevétel, míg a forgalmi adóé az értékesített termék teljes vételéára, másfelől abban, hogy az áfát a végső fogyasztó fizeti, az irapot nem. Utóbbi adónemnél ugyanis, ha a forgalmazó az adót ráterhelné a vevőre, még arra az átháríttott összegre is keletkezne új adófizetési kötelezettsége - mondta Lőcsei Tamás.

A magyar adózókat azért érintheti különösen hátrányosan a döntés, mert a magyar helyi iparűzési adó (ipa) és az olasz irap hasonlósága, valamint az utóbbival kapcsolatos korábbi főtanácsnoki indítványok miatt joggal számíthattak arra, hogy a luxembourgi bíróság eltörli a magyar iparűzési adót.

Ennek valószínűsége most a minimálisra csökkent - Lőcsei szerint inkább csak elméleti, mint gyakorlati esélyről beszélhetünk -, mivel a bírósági indoklásban szereplő két pontban a magyar ipa szabályai igen hasonlóak az olasz előírásokhoz.

Önrevíziót, de gyorsan

Az iparűzési adó ellen fellépő magyar cégek közül az a kisebb csoport lehet most komoly bajban, amely a majdani bírósági döntésre bazírozva már eddig sem fizetett iparűzési adót. Nekik jó esélyük van arra, hogy a helyi adóhatóság adóhiányt állapítson meg náluk, és még egy ötven százalékos adóbírság is beeshet, ezért célszerű gyorsan önrevíziót végezniük, és megfizetni az eddig meg nem fizetett helyi adót.

Azoknak, akik megtámadták az ipát, de fizették az adót, adóhiánytól nem kell tartaniuk, azt viszont át kell gondolniuk, folytatják-e az eljárást, amelyben idén eredmény még nem születhet, legfeljebb főtanácsnoki vélemény. Ha nem, vagyis visszavonják a keresetet, arra számíthatnak, hogy csekély mértékű adminisztratív költséget terhel rájuk a bíróság, mondta Lőcsei Tamás.

Indokolt volt az óvatosság a KPMG szerint

A luxembourgi bíróság döntése nyomán a KPMG azt javasolja, hogy a cégek vizsgálják felül az iparűzési adó ellen korábban megtett esetleges lépéseiket. A nemzetközi tanácsadócég közleménye emlékeztet: a KPMG eddig is azon az állásponton volt, hogy az olasz adó ügyében hozott döntésig a magyar adózók nincsenek lépéskényszerben, ráadásul minden lépés adókockázatokat rejthet magában.

Gombkötő Bálint, a KPMG adómenedzsere szerint "tanácsos mielőbb rendezni minden eddigi kezdeményezést, amely pénzügyi kockázatot eredményezhet a vállalkozásnál, például ami jogosulatlan adóvisszatérítési kérelemnek minősülhet". A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy a helyi iparűzési adó ellenében fontolóra vett minden további lépés "jelentős többletkockázatot" rejt magában.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft