Jenő
-3 °C
6 °C

Mindenki visszakaphatja a befizetett iparűzési adót?

2006.07.12. 17:02
Akár minden vállalkozás visszakaphatja az iparűzési adót (ipa), ha az Európai Bíróság kimondja a magyar állam rosszhiszeműségét az adónem fenntartásával kapcsolatban. Erre azután nyílt esély, hogy a parlament hétfőn úgy döntött: a korábban elfogadott törvényt felülírja, és mégsem szűnik meg 2008-tól ez az adónem. A tét évi 350 milliárd forint.

Súlyos helyzetbe sodródhat az államháztartás a parlamenti hétfői döntése miatt. Az Országgyűlés ugyanis a kormány megszorító csomagjának részeként megszavazta, hogy a korábban törvénybe foglaltak ellenére nem szűnik meg 2008-tól az iparűzési adó.

Rosszhiszeműek leszünk

Oszkó Péter, a Deloitte adószakértője szerint ez döntés azt eredményezheti, hogy az Európai Bíróság előtt folyamatban lévő eljárásban - vagyis eljárásokban - a magyar állam elveszíti jóhiszeműségét. A Pénzügyminisztérium illetékesei eddig azzal igyekeztek ennek látszatát kelteni, hogy úgy érveltek: az uniós csatlakozáskor kapott derogáció szerint 2007. december 31-ig fennmaradhatnak az iparűzésiadó-kedvezmények, tehát az EU elfogadja ezt az adónemet.

Az Európai Bírósághoz (EB) június közepén érkezett meg kilenc magyar társaság beadványa. A Kögáz Rt. és nyolc pertársa a Zala Megyei Közigazgatási Hivatal ellen elvesztett közigazgatási per után fordult az uniós bírósághoz. A vállalkozások szerint 2004 májusa óta nem terheli őket az iparűzési adó fizetésének a kötelezettsége, mivel az ominózus adónem ellentétes az EU forgalmi adóra vonatkozó irányelvével.

Az LB is jogértelmezést kér

Ezen a héten hétfőn a Legfelsőbb Bíróság is az Európai Bírósághoz fordult, és jogértelmezést kért az ipáról, miután - az LB érvelése szerint - a hazai bíróságok az iparűzési adó ügyében eltérő ítéleteket hoztak. Az Európai Bíróság vagy egyesíti a két ügyet, vagy az egyiket felfüggeszti addig, míg a másikban lefolytatja az eljárást - mondta Oszkó Péter. Ha az eljárások nyomán hazánkat a mostani törvénymódosítás hatására rosszhiszeműnek minősíti az Európai Bíróság, akkor minden, az ipa fizetésére kötelezett és azt befizető cégnek visszajár az adó.

Ez évente 350 milliárdos tétel, vagyis ha a 2004. május 1-jei EU-csatlakozásig visszamenően kell fizetni, az önkormányzatoknak - 2006 júliusának végéig, tehát 2 év 2 hónappal számolva - több 700 milliárd forintos cechet kellene állniuk. Ha az állam átvállalja az önkormányzatok helyett a pénz kifizetését - mást nem is nagyon tehetne -, az az idei GDP-adatokból kiindulva 3,2 százalékkal növelheti a deficitet.

Oszkó Péter szerint a költségvetésnek akkor is fizetnie kell, ha az Európai Bíróság igazat ad a hozzá forduló cégeknek, de nem állapítja meg az állam rosszhiszeműségét. Ebben az esetben - feltehetően az olasz IRAP-ügyhöz hasonlóan - az ipát várhatóan nem visszamenőleg, hanem csak a jövőre vonatkozóan fogják megszüntetni, és az adó visszatérítése is csak azoknak jár, akik időben ébrednek. A bíróság ugyanis feltehetően megállapít egy időpontot, és csak az adó ellen addig fellépők kaphatják vissza a pénzüket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?