Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Nyelvművelés a körúton

2003.01.02. 15:48
Életbe lépett a nyelvhasználatot szabályozó törvény. Betartatásáért a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőség felel. Előbb szólnak, tizenöt nap után bírságolnak. A kötelezettség elmulasztása százezer forintba kerül. Kimentünk a körútra, hogy megnézzük, mi van.
Idegen hangzású nevekre vadászva sétálunk a Teréz körúton. A szenvedély hamar rabjául ejt. Music Factory Record Shop, Bahnhof Music Club, Peep Show Erotic and Night Club. Nem bírjuk tovább, és követve a kapualj kék táblájának útmutatását, nyelvművelő hévvel loholunk fel az első emeletre, és vadul nyomjuk a Blue Eyes Escort Service csengőjét. Miután elárultuk jövetelünk célját - mi lepődünk meg a legjobban, hogy nem dobnak ki -, a főnök helyeslően bólogat: "Igen, valóban szükség van törvényre, mert ez így nem mehet tovább. Elvégre Magyarországon élünk, nem pedig Amerikában. Az ember néha azt sem tudja a felirat alapján, hogy hová tér be."

Nem kell semmi rosszra gondolni

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
Szerényen szólunk közbe, hogy most mi is éppen így érezzük magunkat. Egy folyosón állunk, a szobákból sejtelmes fények szűrődnek ki, egy félig elhúzott függöny mögött márkás italok, és amikor betoppanunk egy csinos nő húz el a háttérben. "Ó, ez egy masszázsszalon, de nem kell semmi rosszra gondolni." Nem is gondolunk, különben is, nyelvünk védelme, nem pedig a testi örömök hajszolása miatt jöttünk. A főnök ígéretet tesz: ugyanekkora méretben magyarul is kiírják cégük profilját, de azért értsük meg őt is. Vendégeik nyolcvan százaléka külföldi.

Azért felírjuk a céget a rosszak közé és továbbmegyünk. A főnökök nagy része szabadságon van. Így ússza meg a kínos beszélgetést a DJ Service Records, a Manager Studio, a Tracks vagy a Maxtor Computer tulajdonosa. A József körúti Galaxy Sport boltvezetője nem menekül. A hölgy a kirakatból mászik elő. Azt mondja, hogy voltak már itt a fogyasztóvédelmisek, és azt mondták, hogy a sport miatt - ez magyar szó - nem kötöttek bele az üzlet elnevezésébe.

A főnök Németországban van

A nyelvhasználatot szabályozó törvény betartatásáért a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőség illetékes. Előbb szólnak, tizenöt nap után bírságolnak. A kötelezettség elmulasztása százezer forintba kerül. A szokásos ellenőrzésekhez - mérleg, mellékhelyiség, kamra, szavatosság - csapják a nyelvészeti vizsgálódást is.

A körutat a közeli peep showban fejezzük be. Kérdés: átment-e már a magyar nyelvbe ez a megnevezés annyira, hogy engedélyezzék az elvezést. Mondjuk magyaros átírással: píp só. (A helyesírást ellenőrző programon például csont nélkül átmegy.) A Teréz körúton ennél sokkal jobb elnevezést találtak. A peep show mellett, a törvény szellemében, mintegy magyar fordításként az is szerepel: pipi show. A főnök Németországban van, így nem tudtuk átadni neki a Lőrincze Lajos-díjat. A biztonsági őr annyit elmondott még - személyes kíváncsiságunkat kielégítve -, hogy az általam ismert 1989-es állapothoz képest nem húsz, hanem száz forint egy perc, nincs nyikorgó forgószínpad, és a lányok már eleve mezítelenül állnak a világot jelentő deszkákra.

De ez nem tartozik ide.