Judit
2 °C
7 °C

Újra vizsgáztathat a Rigó utca

2000.02.14. 17:27
A Nyelvvizsga Akkreditációs Testület (NYAT) elfogadta a Rigó utca (hivatalosan: Idegennyelvi Továbbképző Központ, INYTK) akkreditációs csomagját, így a január óta tartó bizonytalanság után legalább ott lehet már állami nyelvvizsgát tenni. Elméletileg megszűnt ugyan a Rigó utca nyelvvizsga-monopóliuma, mert az év elején életbe lépett rendelet szerint minden olyan jogi személy akkreditálható, amely megfelel a NYAT követelményeinek (legalább két nyelvből avagy egy nyelvből, de több vizsgarendszer szerint képes nyelvvizsgák lebonyolítására), gyakorlatilag viszont egyelőre csak az INYTK kapott engedélyt.

Kaposi József, a Nyelvvizsga Akkreditációs Testület elnöke elmondta: néhány apróságtól eltekintve elfogadták az INYTK pályázatát, így akkreditált körülmények között folytatódhat a nyelvvizsgáztatás. Egyelőre csak a Rigó utca adhat ki állami nyelvvizsgát, mert csak az ő pályázatát fogadták el. Ráadásul az eddigi 52 nyelv helyett csak a nyolc nyelvből: angolból, franciából, németből, oroszból, olaszból, spanyolból, latinból és magyarból lehet állami nyelvvizsgát tenni. A Rigó utcai központ mellett pályázott a Pécsi Orvostudományegyetem is, ezen kívül négy szándéknyilatkozat is fekszik a NYAK elnökének asztalán (Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola, a Budapesti Műszaki Egyetem, a TOEFL, ICC, és a Trinity). Ezek sorsáról később döntenek - tette hozzá Kaposi.

Nyelvizsga-rendszer
Az új állami nyelvvizsga-rendszerben megmarad az írásbeli és a szóbeli, de az írásbelin a szövegértési feladatok hossza növekszik. A C-típusú (azaz írásbeli és szóbeli) alapfokú vizsgáért 6.400 forintot kell majd fizetni, a középfok 9.500 forintba kerül, a felsőfokúért pedig 12.700 forintot kérnek. Az Állami Nyelvvizsga Bizottság alelnöke közölte: továbbra is érvényben marad az a jogszabály, amely szerint komplex (C) vizsgára történő jelentkezés esetén elég, ha az írásbeli vagy szóbeli vizsgából csak az egyik sikeres, a másik vizsgát két naptári éven belül kell letenni.
Gáborján Lászlóné, a Rigó utcai nyelvvizsgaközpont igazgatója elmondta: később további nyelvekre is engedélyt szeretnének szerezni. A kisebbségi nyelvekből ugyanis most sehol nem lehet állami nyelvvizsgát tenni, de a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke támogatást ígért az INYTK-nak, így napokon belül megkezdik a tárgyalásokat, melynek eredményeképp hamarosan a tizenegy magyarországi kisebbség nyelvéből is lehet majd vizsgázni. (A 11 kisebbségi nyelvben a német is szerepel, amit egyébként is akkreditáltak, tehát további tíz nyelvvel színesedik a paletta.)

Korábban több, mint háromszázan érdeklődtek az akkreditációs lehetőség után, de őket egyrészt az árak riaszthatták el (két nyelv akkreditációja másfél millió forintba kerül, minden további nyelvért háromszázezer, a ritkábban tanított és holt nyelvekért pedig százezer forintot kell fizetni), másrészt a nagy nyelvvizsga-központoknak nem létszükséglet a magyar akkreditáció.

Jeszenszkyné K. Sz. Kinga, a Goethe Intézet nyelvvizsga-osztályának munkatársa elmondta: a magyar felsőoktatásban általában nem fogadják el a Goethe Institut nyelvvizsgáit, és az érettségit sem lehet kiváltani vele, viszont ha egy diák német egyetemen szeretne tanulni, "kis diplomát" (Kleines Deutsches Sprachdiplom, KDS)-ot kérnek tőle. A magyar állami nyelvvizsgát nem lehet "kis diplomára" konvertálni, mert a Goethe Intézet nyelvvizsgarendszere anyanyelvtől független, nemzetközi. AGroßes Deutsches Sprachdiplom (GDS) ("nagy diploma"), a gazdasági szaknyelvvizsga (Prüfung Wirtschaftsdeutsch International, PWD), valamint a Zertifikat Deutsch für den Beruf (ZDfB) (szakmai nyelvvizsgát) viszont a Rigó utcában nem lehet honosítani, mert nincs meg rá a megfelelő kategória. Így a nyelvvizsgázó kétszer fizet: a Goethe Intézet vizsgájának árát (ez 14.000 és 21.000 forint között mozog), plusz az állami nyelvvizsga díját.

A Goethe Institut munkatársa szerint az EU-csatlakozással véget ér ez az áldatlan állapot: a magyar állami nyelvvizsgával szemben egyértelműen előnye les

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?